Ministrii de finante ai zonei euro urmeaza sa se intalneasca sambata la Bruxelles, la ora 13.00 GMT (16.00, ora Romaniei), pentru a discuta o evaluare a propunerilor Atenei facuta de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. Cele trei institutii - CE, BCE si FMI - au evaluat vineri noapte noile planuri de reforma ale Greciei, iar creditorii internationali sunt multumiti, in principiu, de reformele propuse de guvernul grec in vederea obtinerii unui nou plan de salvare a tarii de la faliment, au declarat surse sambata.

GreciaFoto: Agerpres/EPA

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de sambata

01.40 Lucrarile ministrilor de finante din zona euro au fost suspendate si vor continua duminica.

23.10Ministrii de finante din zona euro discuta de ore bune pe tema Greciei si nu sunt semne ca s-ar fi ajuns la o concluzie. Nu este exclus ca acestia sa ia o pauza si sa reia discutiile duminica dimineata, scrieThe Guardian.

23.03Reprezentantii zonei euro pregatesc o contrapropunere pentru Atena - o lista de masuri cerute Greciei, printre care reforme solide la nivelul pietei muncii si o serie de legi ce ar trebui adoptate chiar incepand de saptamana viitoare, potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate deThe Guardian.

22.45Surse: Finlanda ar putea fi tara care blocheaza un acord si spune "Nu" Greciei in zona euro. Delegatia Finlandei la summit-ul de sambata ar fi cerut iesirea Greciei din zona euro, sustin surse apropiate discutiilor, citate deThe Guardian.

21.15 Theodoros Mihopoulos, seful de Cabinet al premierului grec Alexis Tsipras, neaga, intr-un mesaj postat pe Twitter, informatia privind propunerea de iesire a Greciei din zona euro pentru o perioada de 5 ani.

19.37Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, ar fi propus un Grexit temporar de 5 ani, potrivit unor surse aproapiate discutiilor, citate de cotidianulThe Telegraph.Oficialul german ar fi propus ca Grecia sa primeasca ajutoare umanitare in perioada de 5 ani in care ar urma sa iasa temporar din zona euro.

19.00:Finalul summit-ului si un anunt oficial, asteptate dupa ora 22:00, ora Romaniei.

16.50 Ministrul de finante austriac Hans Joerg Schelling vede o sansa de 60-40 ca un nou acord de bailout sa fie atins. Dar Schelling a adaugat ca aceasta probabilitate se aplica doar daca Grecia ofera garantii privind implementarea masurilor de reforma. "Daca aceste garantii nu vin, (sansele) se inverseaza", a spus el, potrivit Reuters.

16.40 Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble: Negocierile vor fi "extrem de dificile"

Negocierile din cadrul zonei euro pentru a acorda un nou plan de ajutor Greciei si pentru a evita iesirea acesteia din blocul monetar vor fi "extrem de dificile", a avertizat Schauble, considerand "insuficiente" reformele propuse de Atena.

"Vom avea negocieri extrem de dificile", a afirmat ministrul german de finante, cunoscut a fi partizanul unei linii dure vizavi de Atena, adaugand ca propunerile de reforma avansate de guvernul grec "sunt departe de a fi suficiente".

"Nu putem avea incredere in promisiuni", a mai spus el.

16.10 Presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem: Reuniunea Eurogrup va fi "foarte dificila, reformele nu sunt suficiente"; principala problema este "increderea"

Reuniunea ministrilor de finante va fi "foarte dificila", intrucat reformele prezentate de guvernul grec "nu sunt suficiente" pentru a avea in vedere un acord privind reluarea ajutorului international pentru Atena, a afirmat presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

"Principala problema este increderea" dintre Grecia si partenerii sai europeni, a declarat Dijsselbloem, la sosirea la Bruxelles.

15.25 Olanda: Mai multe guverne europene "au indoieli serioase" cu privire la angajamentul Atenei

Mai multe guverne din zona euro "au indoieli serioase" cu privire la angajamentul Atenei de a pune efectiv in aplicare reformele propuse de guvernul lui Alexis Tsipras pentru a convinge europenii sa ii ofere un nou plan de ajutor, a declarat secretarul de stat pentru finante olandez Eric Wiebes.

"Mai multe guverne, inclusiv al meu, au indoieli serioase cu privire la angajamentul guvernului grec si capacitatea sa de a pune in aplicare reformele propuse", a declarat Wiebes la sosirea pentru reuniunea Eurogrupului de sambata, care ar putea fi decisiva pentru viitorul Greciei in zona euro.

14.40 Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a apreciat ca punerea rapid in aplicare a reformelor in Grecia reprezinta "cheia pentru toate" in vederea ajungerii la un acord care sa permita supravietuirea financiara a statului elen.

"Sunt necesare reforme implementate rapid (in Grecia), este cheia pentru toate (...) pentru a debloca un program, pentru a rezolva problema datoriei", a declarat Moscovici la sosirea la Bruxelles pentru reuniunea Eurogrupului.

14.30 Sefa FMI, Christine Lagarde, a declarat la sosirea la Bruxelles, pentru reuniunea ministrilor de finante din zona euro, ca se asteapta la "progrese semnificative" in vederea deblocarii unui nou program de ajutor pentru Grecia.

"Suntem aici astazi pentru a face progrese semnificative", a afirmat Lagarde, potrivit AFP.

14.20 O intalnire bilaterala va avea loc intre ministrul francez de finante Michel Sapin si omologul sau grec Euclid Tsakalotos inainte de reuniunea Eurogrupului, a informat o sursa europeana apropiata negocierilor, citata de AFP.

12.50 Rezultatul reuniunii de sambata a ministrilor de finante din zona euro, pentru a discuta ultimele propuneri de reforma ale Atenei, este complet deschis, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante, potrivit Reuters.

Purtatorul de cuvant Frank Paul Weber a refuzat sa comenteze informatiile aparute in cotidianul german Bild potrivit carora ministrul german de finante Wolfgang Schauble considera propunerile Atenei drept "insuficiente" si se opune continuarii discutiilor.

"Ministrul va discuta in aceasta dupa-amiaza cu colegii sai din zona euro evaluarea institutiilor", a spus purtatorul de cuvant al ministerului german. "Rezultatul discutiilor este complet deschis", a afirmat el.

Ministrii de finante ai zonei euro urmeaza sa se intalneasca sambata la Bruxelles, la ora 13.00 GMT (16.00, ora Romaniei), pentru a discuta o evaluare a propunerilor Atenei facuta de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Cele trei institutii - CE, BCE si FMI - au evaluat vineri noapte noile planuri de reforma ale Greciei, inaintea summitului ministrilor de finante din zona euro prevazut sambata dupa-amiaza. Potrivit Mediafax, creditorii internationali sunt multumiti, in principiu, de reformele propuse de guvernul grec in vederea obtinerii unui nou plan de salvare a tarii de la faliment, au declarat surse sambata.

De asemenea, Parlamentul Greciei sustine puternic masurile. Parlamentarii eleni au adoptat cu 251 de voturi la 32 (din totalul de 300) reformele care, a recunoscut premierul grec Alexis Tsipras, sunt dure si nu sunt ceea ce a promis el in campania electorala, relateaza agentia DPA.

Doi membri ai coalitiei sale au votat impotriva sa, iar alti opt s-au abtinut. Sapte dintre cei noua membri ai Parlamentului care au absentat sunt membri ai partidului sau de extrema-stanga Syriza.

Grecia, care risca falimentul, poate accesa acest nou eventual plan international de salvare doar dupa ce ajunge la un acord cu creditorii sai internationali asupra reformelor economice pe care Atena urmeaza sa le implementeze in schimbul acestui ajutor.

Un nou plan de salvare in valoare totala de 74 de miliarde de euro (83 de miliarde dolari) este avut in vedere, a declarat pentru DPA o sursa UE, sub protectia anonimatului.

FMI prevede 16 miliarde de euro in programul de salvare al Greciei, dar nu este clar daca aceste fonduri vor fi implicate, potrivit sursei citate.

Tsipras a declarat in Parlament, in noaptea de vineri spre sambata, ca FMI va juca doar un rol de consultant tehnic in cadrul noului pachet de salvare a tarii, pe care l-a prezentat drept un "program european".

FMI-ul a fost extrem de dur cu Atena, in ultima perioada, in aplicarea fostului plan de salvare. Grecia a solicitat cel de-al treilea plan de salvare - pe o perioada de cinci ani - Fondului de salvare al zonei euro.

Dupa luni de negocieri fragile, capitalele europene au manifestat un optimism prudent in legatura cu faptul ca este posibil un acord cu cel mai indatorat stat din zona euro.

Presedintele francez Francois Hollande a catalogat noul pachet de reforme propus de Atena - care include reforme fiscale si ale sistemului de pensionare - ca "serios si credibil".

Insa Germania a avertizat ca negocierile asupra planurilor de reformare raman larg deschise.

Reflectand scepticismul din randul statelor mici din cadrul zonei euro, presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite a denuntat faptul ca planurile grecilor nu merg suficient de departe.

Ele au la baza informatii neactualizate si este necesar sa fie "serios adaptate", a avertizat ea.

Multe dintre propunerile grecesti au la baza documente vechi, care au fost pregatite pentru negocierea prelungirii planului de salvare anterior al tarii, ci nu pentru un pachet de ajutorare complet nou, a declarat o sursa de la Bruxelles, preconizand negocieri lungi si dificile pentru sambata.

"Exista posibilitatea, ci nu siguranta (ajungerii la un) acord", a recunoscut Tsipras in Parlament.

Insa liderul grec a parut sa fie sustinut pe plan intern.

Partidele grecesti proeuropene aflate in opozitie - To Potami (centru), Noua Democratie (conservator) si Pasok (socialisti) - si-au exprimat sustinerea fata de planuri, care includ o reducere a cheltuielilor in domeniul Apararii in urmatorii doi ani.

Unii parlamentari din cadrul Syriza (extrema stanga), dar si din cadrul Partidului Grecilor Independenti (nationalisti, in coalitia aflata la putere) au opus rezistenta. Printre cei care nu l-au sustinut pe Tsipras se afla liderul aripii stangi din Syriza, ministrul Energiei Panagiotis Lafazanis.

Este necesar ca ministrii Finantelor sa adopte sambata o "decizie cu bataie lunga" si este necesar sa ia aceasta decizie cu prudenta, a subliniat Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrupului.

Dijsselbloem se numara printre oficialii care au indemnat la prudenta in legatura cu noile planuri de austeritate si reforme.

Atena a prezentat un "text cuprinzator", a apreciat el, insa "calitatea acestuia urmeaza sa fie stabilita".

"Este necesar sa vedem daca (documentul) chiar conduce la o imbunatatire a structurilor economice (ale Greciei)", a declarat Dijsselbloem.

Grecia urmeaza, de asemenea, sa exercite presiuni in vederea unei relaxari a poverii datoriei in cadrul negocierii noului plan de salvare. Tsipras a declarat in Parlament ca sustenabilitatea datoriei publice strivitoare se afla pe masa negocierilor pentru prima data.

El a recunoscut, de asemenea, ca a comis greseli in procesul negocierilor, dar a argumentat ca "noi am continuat negocierile cu demnitate, chiar si atunci cand ne aflam pe marginea unei prapastii".

Hollande a declarat vineri ca "grecii si-au aratat hotararea de a ramane in zona euro".

"Este necesar sa se faca totul pentru ca sa se ajunga la un acord, la un acord bun, un acord care sa respecte regulile europene, dar care sa-i respecte totodata pe greci", a indemnat seful statului francez.