Rusia si-a anuntat vineri intentia de a inhuma, in cele din urma, ramasitele unei fiice si ale singurului fiu al ultimului tar Nicolai al II-lea, conservate timp de un deceniu in arhivele de stat si a caror autenticitate a fost stabilita oficial.

Premierul Dmitri Medvedev a luat aceasta decizie referitoare la ramasitele tareviciului Aleksei si ale surorii sale Maria, asasinati cu toata familia imperiala rusa in 1918, a indicat serviciul de presa al guvernului, citat de agentiile ruse de presa, transmite Agerpres.

In 2008, Parchetul rus a facut publice rezultatele testelor ADN, confirmand ca osemintele descoperite cu un mai devreme in regiunea Ekaterinburg (Ural) erau intr-adevar cele ale tareviciului si ale surorii sale.

Fragmente de corpuri purtand semnele unei morti violente fusesera descoperite in iulie 2007 in imprejurimile Ekaterinburgului, unde familia imperiala a fost executata in noaptea de 16 spre 17 iulie 1918 din ordinul bolsevicilor veniti la putere in urma revolutiei din Octombrie 1917.

"Aceste oseminte sunt fara mormant din 2007 si trebuie facut totul pentru a le inhuma", a declarat directorul Arhivelor de stat, Serghei Mironenko, citat de agentia oficiala TASS.

Parchetul rus si Comitetul de ancheta au spus deja "clar ca este vorba de ramasitele membrilor familiei imperiale si noi putem proba de asemenea autenticitatea lor cu ajutorul unor documente istorice pastrate in arhive", a subliniat el.

Biserica Ortodoxa Rusa, care exprima pana acum indoieli asupra autenticitatii osemintelor, a salutat aceasta initiativa.

"Este o decizie foarte oportuna", a declarat purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vsevolod Ceaplin, citat de Interfax.

Ramasitele altor membri ai familiei Romanov, extrase dintr-o groapa comuna din Ekaterinburg in 1991, au fost oficial identificate in 1998 de guvernul rus si inhumate cu mare pompa in fosta capitala imperiala Sankt-Petersburg.