Rusia trebuie sa implementeze de anul acesta propriul sistem de carduri bancare, pentru a opri dependenta de banci straine, afirma presedintele rus Vladimir Putin, citat de site-ul agentiei TASS.

"Actuala situatie, in care majoritatea cetatenilor rusi folosesc carduri emise de sisteme bancare straine, trebuie corectata. Este anormal ca firme precum Visa si MasterCard sa furnizeze servicii pentru 97 la suta dintre cetatenii rusi", a afirmat Putin, potrivit Mediafax.

"Trebuie sa lansam de anul acesta propriul sistem de carduri bancare de plastic pentru cetatenii rusi", a adaugat Putin intr-o conferinta de presa organizata in orasul rus Ufa, unde s-au desfasurat reuniunile organizatiei statelor emergente BRICS si Grupului de cooperare de la Shanghai.

"Sistemul va fi creat astfel incat sa nu fie folosit doar in Rusia, ci si in strainatate", a adaugat presedintele Rusiei.

Vladimir Putin a subliniat ca Rusia se va inspira din sistemele de plata implementate de tari precum Japonia si China.

"Sunt increzator ca se vor inregistra progrese in tranzitia la propriul sistem bancar, Rusia are o piata imensa", a declarat Putin.

Rusia este vizata de sanctiuni economice, financiare si diplomatice impuse de Occident in contextul crizei din Ucraina.