Petro Poroshenko a avertizat vineri ca amenintarea terorista a "crescut semnificativ" in Ucraina, subliniind ca tara este plina de armament de contrabanda provenind din zona de conflict din est, relateaza Mediafax citand Reuters.

"Nivelul amenintarilor terorista si a gherilei a crescut semnificativ in regiuni situate in afara zonei (de conflict)", a declarat presedintele ucrainean intr-o intalnire cu premierul Arseni Iatseniuk si ministrul de Interne Arsen Avakov.

Seful statului nu a oferit detalii suplimentare, insa a subliniat ca infractorii beneficiaza de pe urma instabilitatii din estul tarii, unde peste 6.500 de persoane au fost ucise si de unde peste un milion de persoane s-au refugiat din calea conflictului intre trupele nationale ucrainene si separatistii prorusi, izbucnit in aprilie 2014.

Armele provin din zona de conflict, iar resursele politiei au fost directionate mai degraba catre est si in mai mica masura catre restul tarii, a declarat presedintele.

"Prin urmare, exista riscul unei intensificari a infractiunilor grave si, mai ales, a celor care pun viata in pericol", a avertizat el.

Poroshenko si Guvernul si-au exprimat speranta ca o noua forta de politie sa ajute in lupta impotriva coruptiei endemice din Ucraina, aflata in pragul falimentului, dupa ani de management economic defectuos.

Primii 2.000 de recruti, care urmeaza sa fie formati de forte americane si canadiene, au depus juramantul in weekend. Ei s-au angajat sa renunte la luarea de mita, o practica asociata de mult meseriei lor.