Presedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri ca Grecia nu a cerut Rusiei ajutor pentru a-si depasi problemele cu datoria suverana si ca spera ca situatia se va rezolva in curand, relateaza Reuters.

Vladimir PutinFoto: Agerpres/Xinhua

Criticand in mod indirect Uniunea Europeana pentru modul in care a gastionat criza, Putin s-a intrebat, in cursul unei conferinte de presa in orasul rus Ufa, unde a fost UE cand problemele se acumulau in Grecia.

UPDATE: "Poate ca grecii sunt vinovati pentru toate, dar daca ei au gresit, unde a fost Uniunea Europeana?", s-a intrebat presedintele rus, acuzand astfel blocul comunitar ca nu a intervenit la timp pentru a preveni actuala criza din Grecia, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

"De ce nu au corectat masurile economice luate de precedentele guverne ale Greciei? De ce au dat mai multe credite si au permis mentinerea unei fiscalitati reduse in unele sectoare ale economiei?", a continuat liderul de la Kremlin, in timpul unei conferinte de presa desfasurate in orasul Ufa, unde are loc summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

Dar el s-a aratat totusi increzator ca aceasta criza va fi solutionata curand. Cat despre implicatiile ei fata de Rusia, Putin a spus ca tara sa nu va fi afectata direct, desi unele efecte negative pot exista, avand in vedere volumul ridicat al schimburilor comerciale dintre Rusia si Europa.

Pe de alta parte, liderul de la Kremlin a reafirmat ca nu a primit din partea Greciei vreo solicitare de ajutor financiar. "Desigur ca Rusia poate sa-si sprijine partenerii, in pofida dificultatilor prin care trece in prezent", dar "Grecia este o tara a Uniunii Europene", a punctat presedintele rus.

Putin, increzator in solutionarea crizei din Ucraina

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a mai declarat vineri ca exista mai multe sanse ca criza din Ucraina sa fie solutionata cu succes decat sa esueze, transmite Reuters.

El a mai sustinut ca eforturile pentru rezolvarea crizei au fost ingreunate de impotrivirea Kievului de a negocia direct cu rebelii din estul Ucrainei.