Atat bursele europene cat si Wall Street au inchis in crestere puternica saptamana, optimiste dupa ce guvernul de la Atena a anuntat un plan de austeritate mai dur chiar decat cel respins de greci la referendumul din 5 iulie. La Atena, premierul Alexis Tsipras s-a intalnit peste zi cu parlamentarii Syriza, sperand sa ii convinga sa sustina noul plan in Parlamentul. Se pare ca eforturile premierului elen au dat roade pentru ca Parlamentul Greciei, intrunit in sesiune extraordinara la un minut dupa miezul noptii - din ratiuni procedurale -, a aprobat in noaptea de vineri spre sambata propunerea de acord prezentata creditorilor internationali de catre guvernul lui Tsipras, care a inregistrat insa si refuzul mai multor deputati din partidul sau. Vesti bune vin si din partea creditorilor, care au analizat propunerile inaintate de Grecia si au considerat ca sunt suficient de "pozitive" pentru a reprezenta baza de negocieri pentru un al treilea acord de bailout in valoare de 74 miliarde euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Fie vom continua impreuna, fie vom cadea cu totii", le-a spus Alexis Tsipras vineri parlamentarilor din coalitia de guvernare, potrivit The Guardian.

Tsipras a adaugat: "Ne confruntam cu decizii cruciale. Avem un mandat pentru a obtine un acord mai bun decat ultimatumul pe care ni l-a dat Eurogrup, dar cu siguranta nu ni s-a dat un mandat pentru a scoate Grecia din zona euro".

Este, cu siguranta, o schimbare ametitoare, noteaza The Guardian.

3:47 Parlamentul de la Atena a votat in favoarea pachetului de propuneri facut de Alexis Tsipras: 250 de voturi pentru, 32 impotriva, 8 abtineri (The Guardian)

1:49 Premierul elen Alexis Tsipras a aparat vineri noaptea, in fata Parlamentului de la Atena, propunerea sa de acord facuta creditorilor tarii, acceptand totodata ca contine masuri "dificile" si "indepartate" de "pactul electoral" al stangii radicale, transmite AFP.

Seful executivului a recunoscut ca a facut "greseli" de-a lungul celor 6 luni de mandat insa a dat asigurari ca a facut "tot ceea ce era uman posibil".

Vorbind in fata deputatilor greci, Tsipras le-a transmis ca se afla in fata unei "alegeri de inalta responsabilitate", care duce cu sine "datoria nationala de a mentine poporul in viata", si a facut apel la aprobarea pachetului de reforme si finantare transmis creditorilor.

Sambata, 1:24 Creditorii internationali cred ca cele mai recente propuneri facute de Grecia sunt suficient de pozitive pentru a face baza de negocieri pentru un al treilea acord de bailout in valoare de 74 miliarde euro, transmite AFP citand surse europene.

23:49 Dezbaterea parlamentara in Grecia va incepe la un minut dupa miezul noptii, din motive procedurale (pentru a respecta timpul legal necesar, dezbaterea trebuie sa aiba loc in ziua de sambata). Este asteptat un vot in plenul parlamentului in jurul orei locale 3:00 (3:00 ora Romaniei), relateaza The Guardian.

Fostul ministru Varoufakis, membru in Parlamentul de la Atena, nu va lua parte la dezbateri. Varoufakis i-a scris presedintelui Parlamentului informandu-l de acest lucru si invocand "motive familiale". Presa greaca l-a fotografiat parasind Atena la bordul iahtului sau.

22:45Sondaj de opinie Skai TV: 55,5% din greci se tem de un Grexit, 16,5% spun ca le da speranta, 20,5% nu au o opinie pe subiect. (The Guardian)

22:21 Yanis Varoufakis, fostul ministru de Finante grec, editorial in The Guardian: Germania nu va cruta Grecia - are un interes in infrangerea noastra

Fostul ministru de Finante elen Yanis Varoufakis a scris un editorial publicat vineri seara de publicatia britanica The Guardian in care sustine ca ministrul german de Finante Wolfgang Schauble conduce un grup de tari din zona euro care doresc scoaterea Greciei din uniunea monetara.

Potrivit fostului ministru, acesta este motivul pentru care refuza sa accepte osibilitatea restructurarii datoriei Greciei, masura vitala pentru recuperarea tarii mediteraneene.

20:23 Sute de partizani ai "NU"-ului participa la un protest in Atena, multi dintre ei cu steaguri ale sindicatului comunist PAME, se indreapta spre piata Syntagma (The Guardian)

19:45 Bursele europene au inchis pe verde, incurajate de vestile din Grecia

FTSE 100 +1,39%

Dax + 2,9%

Cac 40 + 3,07%

19.25 Majoritatea covarsitoare a grecilor vor pastrarea monedei euro, arata un sondaj

Un procent de 84% dintre greci vor sa pastreze moneda euro, potrivit unui sondaj de opinie difuzat vineri, si doar 12% sunt in favoarea unei reveniri la drahma, transmite Reuters.

Sondajul realizat de Metron Analysis pentru ziarul Parapolitika mai arata ca, desi o majoritate covarsitoare dintre cei chestionati vor sa ramana la moneda unica, 55% afirma ca a fost o decizie corecta sa voteze "Nu" la referendumul de saptamana trecuta privind masurile de austeritate dure.

Syriza se mentine in topul preferintelor politice, in fata conservatorilor din opozitie, 45,6% dintre greci afirmand ca ar vota pentru partidul de stanga al premierului Alexis Tsipras, in crestere fata de procentul de 36,3% pe care formatiunea l-a obtinut la alegerile din luna ianuarie.

Sustinerea pentru partidul de centru-dreapta Noua Democratie a scazut de la 27,8% la 22,7%.

19.15 Ministrul de finante Euclid Tsakalotos s-a declarat increzator ca "multe dintre cererile Greciei privind datoria vor fi acceptate" de catre creditori.

19.10 Ministrul grec de Finante: Grecia va reusi sa transfere obligatiunile detinute in prezent de Banca Centrala Europeana (BCE) la Mecanismul European de Stabilitate (ESM).

"Ceea ce am cerut inainte, ca obligatiunile guvernamentale elene detinute de BCE sa mearga la ESM, se va intampla", a declarat Euclid Tsakalotos in Parlament, inaintea unui vot al deputatilor greci asupra ultimilor propuneri facute de Grecia creditorilor sai.

18:30 Deputata Syriza Rchel Makri afirma ca nu va vota propunerea guvernului, care risca sa isi piarda majoritatea

Syriza isi poate permite 12 voturi impotriva, iar pana in prezent numarul celor care voteaza impotriva este intre 6 si 8, noteaza Guardian.

18:02 Finlanda a avertizat, prin vocea ministrului sau de Externe Timo Soini, ca nu va mai da niciun ban pentru salvarea Greciei.

17:44 Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite: "Este probabil prea devreme sa evaluam (propunerile grecesti) deoarece sunt bazate pe informatii vechi si se pare ca acele propuneri nu sunt de ajuns.

Consideram documentul cu propuneri ca indicand dorinta Greciei de a reveni la masa negocierilor. Este prea devreme sa incepem sa ghicim cum se vor sfarsi negocierile". (Reuters)

17:01 Fostul ministru de Finante Yanis Varoufakis a anuntat ca nu va participa la votul din Parlament, dar il sustine pe succesorul sau, Euclid Tsakalotos, si programul de reducere a datoriilor, scrie The Telegraph

16:35 Bancile grecesti ar putea ramane fara bani pana duminica, spune Moody¬s

15:40 Cinci reprezentanti ai aripii dure in partidul de extrema stanga Syriza au declarat vineri ca renuntarea la euro si introducerea drahmei este mai buna decat un nou program de austeritate.

"Guvernul chiar si la aceasta ora, poate si trebuie sa raspunda santajului institutiilor cu dilema: fie un program fara o noua austeritate, fie finantare si stergerea datoriei sau un exit din zona euro si suspendarea platilor datoriei nedrepte si neviabile", se arata in aceasta declaratie, semnata de trei deputati si doi membri ai comitetului politic al Syriza.

14:20 Un editorialist al cotidianului britanic The Guardian il compara pe Tsipras cu erou mitic Sisif.

"Alexis Tsipras, de asemenea, a infuriat zeii, in acest caz Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si majoritatea celorlalte tari care sunt membre ale zonei euro. Pedeapsa pentru cele cinci luni de spectacol al sfidarii va fi inlocuirea poverii Greciei cu una si mai mare".

13:30 Berlinul vede "foarte putina marja de manevra" pentru o restructurare a datoriei imense a Greciei si se opune la tot ce "ar diminua de maniera semnificativa valoarea datoriei".

13:00 Guvernul german a refuzat vineri sa comenteze propunerile Atenei.

"Nu pot sa comentez continutul" acestor propuneri, "asteptam ca institutiile sa le examineze si sa isi prezinte avizul", a declarat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, in conditiile in care alte capitale europene au avut reactii pozitive la anuntul guvernului de la Grecia.

12:48 Presedintii Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, si Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, precum si sefa FMI, Christine Lagarde, vor discuta telefonic vineri noile propuneri ale Greciei, scrie AFP.

Aceasta discutie, prevazuta la ora 11,00 GMT, a fost convocata pentru "a discuta propunerile deoarece trebuie oferita o analiza comuna Eurogrup". "Trebuie discutat la cel mai inalt nivel", a declarat o sursa politica

12:20 Presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a declarat ca o "decizie majora" ar putea fi luata sambata, cand vor fi analizate intr-o reuniune de urgenta noile propuneri ale Greciei

11:50 Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, afirma ca se va pune in discutie chestiunea "restructurarii" datoriei Greciei

11:39 Francois Hollande considera propunerile Atenei "serioase si credibile" dar "nimic nu a fost facut inca"

11:15 La Frankfurt, indicele Dax a castigat 1,58% la deschidere, pana la 11.170,71 puncte.

La Paris, indicele CAC 40 castiga 126,83 puncte pana la 4.884,05 puncte, dupa cresterea de 2,55% din ziua precedenta.

Si Bursa din Londra a deschis in crestere, indicele FTSE-100 castigand 71,57puncte, respectiv 1,09% in primele schimburi, pana la 6.653,20 puncte.