Datorita conflictului din Siria, numarul celor nevoiti sa paraseasca tara a ajuns la peste 4 milioane de oameni - o sesime din populatia totala - ce cauta adapost in tarile invecinate. ONU anunta astfel ca Siria se regaseste in centrul celei mai mari crize de refugiati din ultimii 25 de ani, informeaza The Guardian.

Joi, agentia pentru refugiati ONU, UNHCR, a anuntat ca numarul total de refugiati sirieni in Turcia, Liban, Irak, Iordania, Egipt si in alte parti ale nordului Africii a ajuns la 4,013,000 de oameni.

Cu cel putine 7.6 milioane de oameni fortati sa-si paraseasca locuintele in Siria, s-a ajuns ca aproape jumatate din populatia tarii sa fie reprezentata de refugiati in alte state si stramutati. Conflictul, acum aflat in cel de-al cincelea an, a dus la moartea a mai mult de 220,000 de oameni.

Antonio Guterres, Comisarul pentru refugiati al ONU, a declarat ca "exodul" reprezinta cea mai mare criza de refugiati afectati de un singur conflict din ultimii ani si a cerut interventia comunitatii internationale in gestionarea problemei.

Guterres a declarat: "Este vorba de o populatie ce are nevoie de sprijinul intregii lumi, insa care traieste in schimb in conditii aspre, alunecand din ce in ce mai adanc in saracie."

"Inrautatirea conditiilor forteaza tot mai multi oameni sa emigreze catre Europa si nu numai, insa majoritatea raman totusi in regiune. Nu ne putem permite sa ii lasam pe ei si comunitatile ce ii gazduiesc sa alunece si mai mult in disperare", a mai declarat acesta.

Turcia a devenit tara ce adaposteste cel mai mare numar de refugiati, primind pana acum 1,805,255 de sirieni. Libanul adaposteste 1,172,735 de imigranti sirieni, Iordania 629,128, Irak 249,726 iar Egiptul a primit 132,375 de sirieni. Ultimele cifre furnizate de ONU nu includ si cei peste 270,000 de sirieni ce cauta azil in Europa.

In numai 10 luni numarul de refugiati sirieni a crescut de la 3 la 4 milioane iar ONU estimeaza ca pana la sfarsitul anului se va ajunge la 4,27 milioane de refugiati. La sfarsitul lui 2014, 1 din 5 oameni fortati sa isi paraseasca locuintele la nivel mondial, era sirian.

Numarul mare de refugiati sirieni ce fug de razboi pune la incercare sistemul international de ajutorare umanitara. La sfarsitul lunii iunie, agentiile ONU atrageau atentia asupra faptului ca din cele 5,5 miliarde de dolari, fonduri estimate pentru a face fata problemei refugiatilor din Siria, numai 25% erau acoperite.

Saptamana trecuta, Programul Alimentar Mondial ONU anunta, din nou, ca a ramas fara fonduri pentru a sustine furnizarea de alimente catre refugiati si ca ar putea fi fortat sa intrerupa intregul program pentru sute de mii de sirieni adapostiti in Iordania.