Transformarea operatiunii de mentinere a pacii din Transnistria ar putea agrava situatia si provoca un nou conflict armat, a declarat ambasadorul rus Serghei Gubarev, care reprezinta Moscova la negocierile privind solutionarea conflictului transnistrean, relateaza Mediafax citand Itar Tass.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In discursurile lor oficiale, liderii moldoveni (si nu numai ei) cer constant transformarea operatiunii de mentinere a pacii din Transnistria intr-o misiune de politie multinationala, in pofida faptului ca presedintii Republicii Moldova, regiunii transnistrene si Rusiei au apreciat rolul sau stabilizator intr-o declaratie comuna semnata la Moscova in martie 2009", a declarat miercuri Gubarev, intr-un interviu pentru agentia rusa de presa.

Potrivit diplomatului, operatiunea de mentinere a pacii a facut posibila stabilirea controlului in zona de securitate inca de la inceput si a prevenit scaparea de sub control a incidentelor. "Faptul ca niciun membru al fortei de mentinere a pacii nu a murit de la inceputul operatiunii dovedeste ca aceasta a fost eficienta", a apreciat el.

"Transformarea operatiunii de mentinere a pacii din zona de securitate ar putea duce partile implicate catre o noua confruntare armata. Daca acesta este rezultatul dorit de sustinatorii transformarii, ei vor purta intreaga responsabilitate pentru aparitia unui nou punct de tulburari", a subliniat Gubarev.

Pe de alta parte, diplomatul a declarat ca Rusia este ingrijorata de stagnarea negocierilor in vederea solutionarii conflictului transnistrean in formatul 5+1.

"Doar doua conferinte, in loc de cinci sau sase convenite de parti, au fost organizate in 2014 si nu au reusit sa aiba nicio intalnire oficiala din ianuarie pana in iunie 2015", a precizat Gubarev. "Principala cauza a acestei situatii este deteriorarea continua a dialogului intre autoritatile moldovene si cele transnistrene", a apreciat el.

"Dar mediatorii internationali ar trebui sa aiba un cuvant de spus in remedierea situatiei", a afirmat acesta. "Lucram activ atat cu partile (implicate in conflict), cat si cu mediatorii. Credem ca pauza (in negocieri) ar trebui sa se incheie, pentru ca reluarea procesului in 2011, dupa o pauza de sase ani, a fost costisitoare pentru toata lumea", a conchis diplomatul rus.

Transnistria, regiune separatista din Republica Moldova cu o populatie predominant rusofona si rusofila, si-a proclamat independenta in anii '90, din cauza unor temeri ca aceasta se putea uni cu Romania, in urma prabusirii fostei Uniuni Sovietice.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, dintre care aproximativ 1.400 fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusesti din Transnistria, constituit in urma cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alti 400 de militari rusi fac parte din forta de mentinere a pacii, alaturi de militari moldoveni si transnistreni.

Republica Moldova considera insa ca stationarea militarilor rusi in regiunea transnistreana contravine Constitutiei moldovene si, din acest motiv, Chisinaul, OSCE, UE si SUA au cerut in repetate randuri retragerea lor.