Adunarea Parlamentara a OSCE a adoptat miercuri o rezolutie, propusa de Canada si autoritatile ucrainene, care condamna agresiunea rusa contra Ucrainei, relateaza agentia rusa Sputnik in pagina electronica., citata de Mediafax.

Rezolutia a fost adoptata cu 96 de voturi pentru, sapte impotriva si 32 de abtineri si va fi inclusa in Declaratia de la Helsinki, un document general care va fi publicat joi, la finalul sesiunii anuale a Adunarii Parlamentare a OSCE.

Franta, Elvetia si Armenia au refuzat sa voteze rezolutia OSCE care condamna agresiunea rusa contra Ucrainei, motivand decizia prin absenta delegatiei ruse la sesiune.

Potrivit unui membru al delegatiei franceze, Alain Neri, doar dialogul politic va contribui la solutionarea acestei situatii, insa acesta necesita prezenta celor doua parti. Pozitia Frantei a fost sprijinita de Armenia si Elvetia.

Doar un singur reprezentant rus a asistat la sesiune, deputatul Nikolai Kovalev. El a denuntat acest vot, sustinand ca rezolutia nu a fost adoptata potrivit procedurilor in vigoare ale OSCE.

Delegatia rusa a refuzat sa participe la sesiunea Adunarii Parlamentare a OSCE, care se desfasoara la Helsinki, dupa ce autoritatile finlandeze au interzis accesul pe teritoriul Finlandei pentru presedintele Dumei de Stat, Serghei Naraskin, si alti cinci cetateni rusi.

Ministrul finlandez de Externe, Timo Soinia, a explicat aceasta decizie prin faptul ca persoanele vizate de aceasta masura sunt inclusi pe lista cu sanctiuni a UE.