Grecia prezentat joi seara, asa cum promisese, un nou program de reforme "credibil", raspunzand la ultimatumul lansat de liderii Uniunii Europene, care spera ca pana la sfarsitul saptamanii sa ajunga la un acord pentru a mentine tara in zona euro. Summitul "ultimei sanse" a fost anuntat pentru duminica, la Bruxelles.Cresterea TVA, reforma sistemului de pensii si a sistemului public ar fi o parte dintre masurile de austeritate propuse de greci. Planul integral de reforme ar urma sa nu fie dezvaluit înainte de reuniunea de sambata a miniştrilor de Finanţe din zona euro. Planul de masuri intra vineri in dezbaterea Parlamentului de la Atena si urmeaza sa fie analizat de creitori - UE, BCE şi FMI. Guvernul Greciei a trimis catre Eurogrup un pachet foarte dur de reforme si reduceri de cheltuieli in valoare de 13 miliarde de euro, in incercarea de a evita Grexitul si de a obtine un nou acord de salvare la reuniunea de duminica a liderilor Uniunii Europene.

Criza din GreciaFoto: Agerpres/Xinhua

------------------------

02:10Cresterea TVA, reforma sistemului de pensii si a sistemului public ar fi o parte dintre masurile de austeritate propuse de greci. Planul integral de reforme ar urma sa nu fie dezvaluit înainte de reuniunea de sambata a miniştrilor de Finanţe din zona euro. Planul de masuri intra vineri in dezbaterea Parlamentului de la Atena si urmeaza sa fie analizat de creitori - UE, BCE şi FMI.

01:00Guvernul Greciei a trimis catre Eurogrup un pachet foarte dur de reforme si reduceri de cheltuieli in valoare de 13 miliarde de euro, in incercarea de a evita Grexitul si de a obtine un nou acord de salvare la reuniunea de duminica a liderilor Uniunii Europene.

23:25:Presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a primit, joi seara, in termenul promis, planul de reforme al Greciei, adoptat joi seara de Guvernul de la Atena in speranta ca va obtine un al treilea acord de ajutor pentru mentinerea Greciei in zona euro, a anuntat un purtator de cuvant al Eurogrup. Presa britanica sustine ca planul de austeritate ar fi cel mai dur din ultimii ani.

21:50Ziua in care Franta a salvat Europa? titreaza The Telegraph. In cea mai mare parte a acestei saptamani, francezii au facut eforturi diplomatice pentru a se asigura ca se va ajunge la un acord pentru ca Grecia sa ramana in zona euro. Premierul francez Manuel Valls, ministrul Economiei, ministrul Economiei, Emmanuel Macron, ministrul Finanțelor, Michel Sapin si fostul ministru de Finante Pierre Moscovici au depus toate eforturile pentru a trage proiectul european de pe marginea prapastiei, noteaza The Telegraph.

20:55 Ironia face ca Alexis Tsipras ar putea fi premierul grec care isi pune semnatura pe cele mai dure masuri de austeritate impuse in aceasta tara, noteaza The Guardian.

20:44 Guvernul Greciei a aprobat, intr-o sedinta de urgenta care a avut loc joi seara, planul de masuri ce urmeaza sa fie prezentat creditorilor straini, in incercarea de a depasi impasul si a se ajunge la un acord, relateaza The Guardian.

20:38 Wolfgang Schäuble: Datoria greaca nu se poate compara cu cea a Germaniei dupa 1945

20:06 Grecia va inainta propuneri de reforme creditorilor sai internationali "in scurt timp", a declarat joi Panos Kammenos, liderul partidului Grecii Independenti, aliat la guvernare cu Syriza. (Reuters)

18:45 Bursele europene inchid in crestere puternica, pe fondul optimismului legat de un acord asupra crizei grecesti

16:43 Angela Merkel exclude varianta stergerii partiale a datoriei Greciei. Pe de alta parte, cancelarul german nu exclude alte forme de reducere a datoriei, precum extinderea scandelor sau rate mai mici la dobanzi, transmite Reuters.

"In 2012 am avut de a face cu chestiunea sustenabilitatii datoriei. Am extins scandentele, am impins termenele de rambursare pentru creditele EFSF pana in 2020. Asa ca nu avem de a face cu sustenabilitatea datoriei pentru prima data", a declarat Merkel, intrebata despe diferentele de opinie cu FMI privind o stergere a datoriei.

"Am spus ca o stergere clasica iese din discutie pentru mine, iar asta nu s-a schimbat de ieri pana azi", a precizat cancelarul german.

15:57 Bursele europene evoluau in crestere, optimiste in privinta unui acord cu Grecia, dupa declaratiile lui Donald Tusk.

FTSE 100 crestea cu 1,35%, DAX cu 1,97% iar CAC cu 2,33%, potrivit The Telegraph

15:50 Guvernul de la Sofia anunta ca situatia bancilor grecesti din Bulgaria este sub control si ca au fost impuse limite asupra transferurilor de bani catre Grecia, scrie Novinite.

15:12 Rata somajului in Grecia, cea mai mare din Europa, a scazut foarte usor la 25,6% in aprilie, in cifre anualizate, mentinand un nivel cvasi-stabil in raport cu luna precedenta, scrie Les Echos.

Dintr-o populatie activa de 3,3 milioane de oameni, numarul somerilor se ridica la 1,2 milioane, potrivit serviciului grec de statistica.

In randul tinerilor sub 25 de ani, somajul a fost de 53,2%, in usoare scadere in cifre anualizate (55,4%).

15:11 Ministrii de Finante din zona euro se intalnesc sambata la ora 13:00 GMT (16:00 ora Romaniei si ora Atenei) pentru a discuta propunerea Greciei (de indata ce e trimisa), informeaza The Guardian.

13:23 Presedintele Consiliului European Donald Tusk a discutat joi cu premierul grec Alexis Tsipras si s-a aratat optimist, scriind pe Twitter ca spera sa obtina o propunere de reforma realista si concreta. Totodata Tusk a mai aratat ca o astfel de propunere din parea Greciei ar trebui intampinata de o propunere realista din partea creditorilor privind sustenabilitatea datoriei astefl incat sa se creeze o situatie "win-win". (The Telegraph)

12:33 Un sondaj efectuat de Reuters in randul economistilor arata, pentru prima oara, ca peste jumatate dintre ei (55%) se asteapta la Grexit, scrie The Telegraph.

12:30 Jurnalistii greci care au sustinut tabara "DA" la referedum, investigati pentru incalcare legislatiei electorale

12:12 Guvernatorul Bundesbank cere BCE sa nu mai furnizeze ajutoare de urgenta bancilor grecesti

11:38 Franta a trimis o echipa de experti in Grecia pentru a ajuta la realizarea propunerii de acord, relateaza The Guardian. O sursa a declarat pentru publicatia citata ca propunerea "este refacuta complet, masura cu masura. Ofera asistenta inestimabila."

11:08 Ministrul grec al Energiei: Ma astept sa ajungem in curand la un acord insa nu vrem un al treilea bailout cu austeritate dura

Ministrul grec al Energiei Panagiotis Lafazanis, liderul factiunii de extrema stanga din cadrul Syriza, a declarat mieruri sca se asteapta sa se ajunga in curand la un acord de ajutor cu creditorii internationali insa s-a aratat impotriva unor masuri dure de austeritate care ar sufoca cresterea economica, transmite Reuters.

Cu cateva ore inainte de a trimite o noua propunere de reforma, premierul de stanga Alexis Tsipras se confrunta cu o provocare: sa ii convinga pe creditorii internationalidar sa isi pastreze partidul aproape.

"Nu vrem sa adaugam un al treilea bailout de austeritate dura care nu va oferi nicio posibilitate de crestere in tara", a declarat Lafazanis.

10:19 Presedintele Bancii Centrale Mario Draghi avertizeaza ca va fi "foarte dificil" sa se puna capat crizei grecesti si sa se salveze tara de la faliment, relateaza The Telegraph.

Intr-un interviu acordat cotidianului italian Sole 24 Ore, Mario Draghi a mai aratat ca, in opinia sa, Rusia va veni in ajutorul Greciei: "Nu au ei insisi banii".

9:59 Reuters: Indiferent daca se ajunge sau nu la un acord, bancile grecesti vor fi nevoite sa fuzioneze

Reuters relateaza ca bancile grecesti vor trebui sa aleaga intre a se inchide si a fuziona - indiferent daca se ajunge la un acord sau nu - ca urmare a daunelor financiare suferite pana acum.

Un oficial a declarat pentru sursa citata ca 4 banci majore - Banca Nationala a Greciei, Eurobank, Piraeus si Alpha Bank - ar putea si reduse la doua.

O alta sursa a declarat ca, desi fuzionarea bancilor este necesara, acest lucru s-ar putea intampla pe termen lung.

"Economia Greciei este in ruine. Asta inseamna ca bancile au nevoie de un restart", a declarat oficialul, adaugand ca o actiune prompta este necesara dupa orice bailout la care s-ar ajunge intre Atena si zona euro. "Ciprul ar putea fi un model".

Premierul grec s-a angajat sa prezinte liderilor europeni un plan detaliat de reforme care sa asigure cresterea economica si stabilitatea financiara pe termen lung.

Deocamdata, Atena a adresat in mod oficial Zonei Euro, creditorul sau principal, o noua cerere de ajutor, un gest considerat "pozitiv" de catre Franta si Spania, doua dintre tarile cu pozitia cea mai flexibila in ceea ce priveste Grecia, cu toate acestea, dar totusi minoritare fata de tarile cu o pozitie dura, in frunte cu Germania.

Intr-o scrisoare adresata miercuri presedintelui Mecanismului European de Stabilitate, grecii solicita formal un credit pe trei ani fara a preciza suma de care au nevoie. Guvernul de la Atena promite in schimb sa implementeze reforme in sistemul de pensii si de impozite.

Bancile grecesti nu se deschid pana luni

Bancile din Grecia, inchise de la 28 iunie, nu se vor redeschide pana luni, a spus miercuri o sursa din cadrul Ministerului elen de Finante.

De la inchiderea bancilor, grecii au putut retrage numai 60 de euro zilnic, o limita impusa pentru a evita lipsa de lichiditati. Ministerul de Finante de la Atena anuntase marti ca bancile se vor redeschide "progresiv" pana la sfarsitul saptamanii.

Directorul FMI, Christine Lagarde a spus miercuri seara ca o restructurare a datoriei Greciei este "necesara".