NSA a ascultat cancelaria germana timp de decenii si mult mai amplu decat s-a presupus pana acum, afirma Wikileaks in noile sale dezvaluiri postate pe platforma miercuri 8 iulie, la orele 18.00. „Toti oamenii Cancelarului”, titreaza Wikileaks in comunicatul de presa. Pe langa guvernul condus de Angela Merkel, Agentia Nationala de Securitate a SUA ar fi spionat si guvernele anterioare ale Germaniei, conduse de Gerhard Schröder si de Helmut Kohl. In caricatura de pe prima pagina, Merkel sta cam incomod la o masa in chip de ureche: „Sorry Frau Merkel, masa asta e un cadou de la Obama”, o consoleaza unul dintre comeseni.

Documentele publicate pe platforma Wikileaks au fost anterior livrate publicatiilor Süddeutsche Zeitung si posturilor radio-TV NDR si WDR.

Pe lista stau 56 de numere de telefon, dintre care doua duzini apartin unor persoane apropiate cancelarului Merkel. Intre acestea se afla numerele sefei sale de birou Beate Baumann, al sefului Cancelariei Peter Altmaier si al lui Klaus-Dieter Fritsche, secretar de stat responsabil cu coordonarea serviciilor secrete.

Presedintele factiunii CDU/CSU din Bundestag, Volker Kauder, este trecut ca „Parl Merkel Advisor Kauder“. Numarul de mobil (si in prezent activ) al fostului sef al Cancelariei, Ronald Pofalla, este si el pe lista. Tot asa, numarul de mobil folosit de Angela Merkel cel putin pana in anul 2013.

Pe lista se mai afla numere de telefon ale birourilor 2,4,6 din Cancelaria germana. Acestea ar corespunde resorturilor de politica externa, de securitate, economic, financiar si de supraveghere a serviciului de informatii interne BND.

Dezvaluirile de top ale Wikileaks se refera la diverse interceptari ale agentiei secrete americane:

1) despre supararea lui Merkel cu privire la depozitele bancare toxice si rezerva federala a SUA, ca si dorinta cancelarului de a atrage China in FMI

2) despre discutia dintre Merkel si printul Emiratelor Arabe Unite cu privire la mesajul lui Obama catre Iran

3) despre sfaturile primite de Merkel in privinta Mecanismului European de Stabilitate Financiara (EFSF)

4) despre planul franco-german referitor la un nou Tratat UE de Criza Financiara, in cazul in care Suedia „ia aer inspre UK”.

5) despre analiza pe care o face Merkel crizei grecesti si cum se pune la cale un bailout BRICS al Greciei.

Acum cateva saptamani, procuratura generala federala a inchis o ancheta, motivand ca nu poate fi documentat faptul ca telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel ar fi fost ascultat de NSA.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, noile documente publicate de Wikileaks sunt analizate la nivel de guvern. Deoarece insa „lipseste certificatul de autenticitate“, „o evaluare definitiva nu este momentan posibila“.

Vinerea trecuta a aparut informatia ca si publicatia Spiegel ar fi fost spionata de NSA. Controlorul pe linie de servicii secrete din Bundestag a cerut clarificari, insa pana acum acestea nu au venit de la guvernanti. André Hahn (Die Linke) a declarat: „Sare in ochi cat de sensibil reactioneaaza guvernul federal la intrebari pe aceasta tema“. „Ni se refuza informatia“, ar mai fi spus controlorul Hahn sambata, ziarului Passauer Neue Presse.

Spiegel presupune ca ar fi fost ascultat de serviciile secrete americane. In 2011, coordonatorul pentru servicii secrete din cancelaria federala, Günter Heiß, le-ar fi atras atentia unor sefi ai CIA cu privire la contactele pe care le are ziarul in cercurile guvernantilor germani. Prin urmare, Spiegel a depus plangere la procuratura federala.