Rusia s-a opus prin veto, miercuri, rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU care ar fi condamnat masacrul de la Srebrenica drept genocid, pentru a marca implinirea a 20 de ani de la tragedia din iulie 1995 cand circa 8.000 de musulmani au fost ucisi de fortele sarbe din Bosnia, transmite Reuters.

China, Nigeria, Angola si Venezuela s-au abtinut, iar restul de 10 tari membre ale Consiliului au votat in favoarea proiectului de rezolutie. Votul fusese amanat cu o zi, in conditiile in care Marea Britanie si Statele Unite au incercat sa convinga Rusia sa nu blocheze rezolutia, care ar fi condamnat de asemenea negarea masacrului din 1995 drept genocid.

Saptamana trecuta, presedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, a trimis scrisori secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, si tuturor sefilor de stat membri in Consiliul de Securitate al ONU pe tema proiectului de rezolutie britanic referitor la Srebrenica. In scrisoarea adresata presedintelui rus Vladimir Putin, Nikolic a cerut Rusiei sa se opuna prin veto proiectului.

Ministrul de externe sarb Ivica Dacic a declarat ca, din punctul de vedere al autoritatilor de la Belgrad, problema rezida in faptul ca scopul principal al rezolutiei britanice a fost sa reduca doar la Srebrenica intreaga tragedie a razboiului si crimelor care au avut loc pe intreg teritoriul fostei Iugoslavii. O astfel de abordare nu poate duce la o reconciliere sincera, ci doar provoaca divizari si conflicte in regiune, a avertizat Dacic.

In iulie 1995, spre sfarsitul conflictului interetnic din Bosnia (1992-1995), fortele sarbilor bosniaci au masacrat aproximativ 8.000 de barbati si baieti musulmani bosniaci la Srebrenica, atrocitate calificata drept "genocid" de catre justitia internationala. La 11 iulie se comemoreaza 20 de ani de la aceasta tragedie.