Guvernul Tunisiei a inceput constructia unui zid de nisip, insotit de transee, de-a lungul frontierei cu Libia, pentru a preveni infiltrarea militantilor islamici pe teritoriul tunisian, potrivit Bloomberg. Zidul, care se va intinde pe o lungime de 168 de kilometri, din totalul de 476 kilometri, cat reprezinta frontiera cu Libia, va fi gata pana la sfarsitul anului 2015, a declarat, marti, premierul tunisian Habib Essid, intr-un interviu pentru televiziunea publica. “Am inceput constructia zidului si saparea santurilor de-a lungul frontierei cu Libia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lungimea zidului va fi de 168 de kilometri, iar constructia se va incheia pana la sfarsitul anului 2015”, a declarat Essid pentru televiziunea publica, potrivit Middle East Eye.

Premierul tunisian a sustinut ca guvernul lucreaza indeaproape cu “partenerii sai tunisieni”, pe care nu i-a numit, pentru a asigura finantarea unor puncte de control electronice la granita libiana. El a amintit ca Libia reprezinta “cea mai mare dilema” care afecteaza Tunisia, confirmand faptul ca noua frontiera are ca scop “oprirea infiltrarii grupurilor teroriste”.

Bariera este doar una dintre masurile anuntate de guvernul tunisian pentru a combate amenintarea terorista. Presedintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi, s-a intalnit cu Francois Hollande la Paris, in aprilie, pentru a discuta probleme de securitate. Intr-o conferinta de presa, cei doi au confirmat ca Franta, impreuna cu Emiratele Arabe Unite planuies sa furnizeze Tunisiei arme, pentru a asigura astfel securitatea frontierelor, precizeaza Middle East Eye.

Intalnirea de stat dintre presedintele Tunisiei si Francois Hollande a avut loc dupa atacul de la Muzeul Bardo din Tunis, din martie, soldat cu moartea a 22 de persoane, dintre care 20 erau turisti. Cei doi teroristi implicati in atac ar fi provenit din Libia, noteaza Bloomberg.

Turismul tunisian, care reprezinta 7% din economia statului, a fost grav afectat de atacul din statiunea Sousse, de la 26 iunie. Atacul terorist s-a soldat cu moartea a 38 de turisti. Islamistul implicat in atac s-ar fi antrenat intr-o tabara a Statului Islamic (ISIS) din Libia, potrivit Bloomberg. ISIS a revendicat ambele atacuri, care au avut loc anul acesta in Tunisia.

Potrivit Bloomberg, ca urmare a atacului de la Sousse, presedintele Beji Caid Essebi a declarat stare de urgenta incepand cu 4 iulie. Peste 80 de moschei acuzate de incitare la revoltă vor fi închise si peste 1.000 de persoane au fost retinute în cursul unor operatiuni antiteroriste. Guvernul a indicat, de asemenea, că a desfăsurat 1.400 de ofiteri de securitate pentru protejarea obiectivelor turistice și a hotelurilor si alti 600 pentru paza de coastă a tării, noteaza Agerpres.