Rusia este nemultumita de ideea crearii unui tribunal care sa-i judece pe vinovatii de doborarea zborului MH17 in estul Ucrainei, in contextul in care ancheta nu s-a finalizat si nu exista precedente in crearea unui asemenea tribunal, a declarat marti Ghenadi Gatilov pentru agentia rusa Tass, preluata de Mediafax.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

Adjunctul ministrului rus de Externe se referea, astfel, la discutiile cu privire la un proiect de rezolutie al Consiliului de Securitate al ONU, initiat de Malaysia, Australia, Olanda, Belgia si Ucraina.

"Aceasta idee este inacceptabila, pentru noi, din mai multe motive", a declarat Gatilov.

Ancheta cu privire la incident continua, iar raportul de ancheta urmeaza sa fie prezentat la sfarsitul anului, a enumerat el. De asemenea, in opinia sa, ar exista unele dificultati in crearea unui asemenea tribunal.

"Stim din experienta ca este un proces care consuma mult timp. In acest caz, noi consideram ca (un eventual tribunal) ilogic din punct de vedere politic si inutil", a spus Gatilov.

Malaysia a anuntat la inceputul lui iulie ca doreste ca ONU sa infiinteze un tribunal international care sa judece persoanele suspectate ca au doborat zborul MH17 apartinand companiei Malaysia Airlines in Ucraina, in iulie 2014, si ca au omorat toate cele 298 de persoane de la bord.

Avionul a fost doborat in spatiul aerian al unei zone aflate sub controlul rebelilor prorusi, in estul Ucrainei. Lideri separatisti prorusi au negat acuzatii potrivit carora au folosit un sistem rusesc antiaerian de tip Buk pentru a dobori avionul.

Majoritatea pasagerilor zborului MH17 erau olandezi, insa la bordul Boeingului 777, care efectua o cursa de la Amsterdam al Kuala Lumpur, se aflau, intre altii, malaysieni, australieni, britanici si un roman.

Olanda conduce, in prezent, o ancheta internationala, insa anchetatori rusi analizeaza, de asemenea, tragedia.

Moscova a respins acuzatii potrivit carora le-ar fi furnizat rebelilor prorusi sistemul rus antiaerian cu care se presupune ca a fost doborat avionul.

Ea acuza fortele ucrainene ca au doborat zborul MH17.

Potrivit unui raport preliminar olandez, avionul s-a dezintegrat dupa ce a fost penetrat de "obicte, cu mare viteza"