Mihai Ghimpu il vrea pe Ilan Shor la inchisoare, aceasta fiind revendicarea sa pentru viitoarele negocieri pentru crearea unei majoritati parlamentare, scriedeschide.md.

Mihai GhimpuFoto: HotNews.ro

"Pana nu va fi inchis Shor, eu nu cobor din copac. Cum poti sa ajungi primar de Orhei, dupa ce ai furat miliardul. Acolo s-au cumparat voturile, au fost cumparati oamenii, iar institutiile statului nu au facut nimic", a declarat liberalul. Discutia inceput atunci cand Ghimpu a incercat sa dea nota justitiei de Moldova.

El s-a referit la cazul Voloc, condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru huliganism in incita CSJ, in timp ce Shor care ar fi complice al jafului bancar, a fost pus primar de Orhei in loc sa stea la puscarie.

Liderul PL, a mai lansat ideea ca pentru Shor s-ar pregati functia de presedinte al Republicii Moldova, chiar daca acesta nu are varsta necesara.

"Nu ati auzit? Se discuta: daca lumea l-a votat pe Shor la Orhei, in Codrii Orheiului, de ce nu ar veni in functia de presedinte", a mentionat Ghimpu.

Mihai Ghimpu a comunicat ca deja a discutat cu liderii PDM si PLDM despre formarea aliantei de guvernare, dar nu exclude ca acestia ar purta discutii si cu PCRM, informeazatimpul.md.

"Ultima data ne-am intalnit vineri. Am convenit ca facem alianta, dar eu nu vreau sa spun acest lucru, pana nu va fi semnat un acord de constituire a aliantei. Nu exclud ca in paralel ei poarta discutii si cu comunistii. Problema alegerii presedintelui i-ar putea determina sa faca alianta cu comunistii, deoarece aceste trei partide au impreuna numarul total de voturi necesar pentru alegerea presedintelui", a declarat Ghimpu.

Mihai Ghimpu a precizat ca PL a acceptat sa faca alianta cu PLDM si PDM pentru a scoate tara din criza.

"Noi vrem sa ajutam in situatia asta dificila, cu toate ca ar trebui sa ne tinem deoparte. Eu pun la bataie numele meu. Sa se guverneze in continuare asa cum s-a guvernat pana acum nu mai merge. Noi suntem din alt aluat. Cred ca mai intai vom face o alianta, dupa care vom forma o comisie abilitata cu evaluarea procurorului general, sefului CNA, guvernatorului etc. Cei care nu si-au indeplinit cum trebuie functia, vor fi dati afara, iar cei care au comis infractiuni, trasi la raspundere conform legii¬", a spus liderul liberal.

Uniunea Europeana a decis suspendarea finantarii pentru Republica Moldova pana la formarea unui nou guvern care sa poata purta negocieri cu Fondul Monetar International, a anuntat Pirkka Tapiola, seful Misiunii UE la Chisinau, potrivittimpul.md.