Presedintele american Barack Obama l-a primit marti, la Casa Alba, pe numarul unu al partidului comunist din Vietnam, cu care afirma ca a avut o discutie "deschisa" despre drepturile omului. La 40 de ani de la caderea Saigonului, decizia de a se intalni cu Nguyen Phu Trong, secretarul general al comunistilor vietnamezi (PCV) nu se bucura de unanimitate, noteaza AFP. Mai multi congresmeni au deplans initiativa in timp ce cateva sute de manifestanti cereau, in fata Casei Albe, reforme democratice la Hanoi.

Surazand si relaxati, cei doi barbati, asezati in jurul Biroului Oval, au insistat, in cadrul acestei intalniri de un puternic simbolism, asupra progreselor realizate de la restabilirea relatiilor diplomatice, in urma cu 20 de ani.

Subliniind ca cele doua tari au avut o "istorie dificila", Obama a laudat "progrese remarcabile" si a facut apel la continuarea unui dialog bazat pe reciproc reciproc.

Evocand o discutie "cordiala, constructiva si deschisa", liderul comunist a insistat, fara a mentiona explicit China, asupra ingrijorarilor legate de conflictele din marea Chinei meridionale, "unde dreptul international nu este respectat".

Ambitiile teritoriale ale Beijingului in marea Chinei meridionale, la care se opun tarile din Asia de sud-est, sustinute de SUA, sunt o sursa recurenta de tensiune in regiune. Zonele maritime disputate sunt strategice pentru comertul mondial si adapostesc importante rezerve de hidrocarburi.