Presa occidentala de stanga: Germania nu ar trebui sa-i spuna Greciei sa-si plateasca datoriile. I-a fost stearsa jumatate din datorie dupa razboi/ Cu ce argumente este combatuta teza "ipocriziei germane"

de Adina Florea     HotNews.ro
Marţi, 7 iulie 2015, 19:46 Actualitate | Internaţional


Germania nu are dreptul de a cere plata datoriilor publice ale Greciei, tocmai pentru ca Berlinul a fost scutit de la achitarea a 55,5 % din rascumpararile de razboi dupa cel de-al doilea razboi mondial, sustine presa de stanga din Marea Britanie si SUA. “Ceea ce a fost bun pentru Germania in 1953, se poate aplica si in cazul Greciei acum”, titreaza, luni, versiunea online a The Guardian. Bloomberg prezinta, la inceputul anului, cand presa aducea in discutie datoriile de razboi neplatite statului grec de catre Germania, cum difera situatiile din cele doua tari. Statul elen a fost adus in situatia actuala de guverne succesive care au mentinut deficite bugetare nesustenabile, falsificand chiar registre oficiale pentru a patrunde in zona euro.

Jurnalistii de la The Guardian scriu, luni, ca restructurarea datoriilor de razboi ale Germaniei in 1953, prin Intelegerea de la Londra, s-a facut si prin acordul grecilor. Tsipras, mai noteaza cotidianul britanic, ar putea argumenta scutirea de la plata datoriei publice elene de peste 320 de miliarde de euro prin amintirea acordului din 1953.
 
Thomas Piketty, economist francez specializat pe problema inegalitatii veniturilor, a sustinut, intr-un interviu acordat in luna mai pentru Die Zeit, tradus pentru The Huffinghton Post, ca mass-media occidentala care se arata in favoarea impunerii masurilor de austeritate in Grecia ignora istoria.

Citat de The Huffinghton Post, Piketty declara ca Germania da dovada de ipocrizie atunci cand insista ca Grecia sa-si plateasca datoriile publice, care au ajuns la peste 320 de miliarde de euro. Sa ne uitam la istoria datoriilor nationale din Marea Britanie, Germania si Franta, care au fost toate in situatia de astazi a Greciei, chiar mai indatorate [...] Prima lectie la care putem ajunge, daca ne uitam la istoria datoriilor guvernamentale, este ca nu ne confruntam cu ceva nemaiintalnit in privinta Greciei”, a declarat economistul, care afirma in continuare ca Germania nu a platit rascumpararile de razboi dupa cele doua razboaie mondiale, ele au fost restructurate pentru a salva economia germana.

In schimb, Piketty sustine ca guvernul de la Berlin a insistat ca alte state sa-si plateasca datoriile de razboi. “Totusi, Germania a fortat adeseori alte state sa-si plateasca datoriile. Astfel, dupa razboiul franco-prusac din 1870, ea a cerut de la Franta despagubiri de razboi imense, pe care le-a platit in totalitate [...] Statul francez a suferit timp de decenii din cauza obligatiei de a plati rascumparari de razboi. Istoria datoriilor publice este plina de ironie, nu urmeaza ideea noastra de ordine si dreptate.”, a declarat economistul pentru Die Zeit, citat de The Huffinghton Post.

Piketty a criticat ceea ce el numeste integritatea “infantila” a Germaniei, care cere Greciei sa-si plateasca datoriile, desi germanii se aflau intr-o situatie economica similara acum cateva decenii. El sustine ca creditorii internationali ar trebui sa stearga datoria Greciei, asa cum s-a intamplat si cu Germania in 1953.

Dupa crize majore, care au creat poveri financiare imense pentru unele state, este timpul sa ne uitam spre viitor. Nu putem sa cerem noilor generatii sa plateasca timp de decenii pentru greselile parintiilor lor [...] Grecii au facut, fara nicio indoiala, mari greseli. Pana in 2009, guvernul de la Atena isi falsifica propriile registre. Dar in ciuda acestui fapt, tanara generatie elena nu poarta mai multa responsabilitate pentru greselile politicienilor mai in varsta decat o faceu tinerii germani ai anilor ’50 pentru greselile generatiei care a participat la razboi. Noi trebuie sa privim spre viitor si nu spre pedepsirea nesfarsita a datornicilor.”, a zis Piketty in interviul din Die Zeit, citat de The Huffinghton Post.

Potrivit economistului francez, a elimina Grecia din zona euro ar distruge unitatea europeana si ar impinge bursele sa urmareasca statele care se afla in dificultate financiara.

Jurnalistii de la The Guardian
, cu o ideologie de centru-stanga, sustin ca Grecia ar trebui sa se foloseasca de argumentul scutirii Germaniei de la plata rascumpararilor de razboi in 1953, pentru care a semnat la acel moment si guvernul de la Atena, pentru a negocia anularea propriilor datorii fata de creditorii internationali.

The Guardian  aminteste ca Germania de Vest a beneficiat de 1,4 miliarde de dolari prin planul Marshall (planul SUA de reconstructie a economiei europene dupa cel de-al doilea razboi mondial), echivalentul a 16 miliarde de dolari astazi. Astfel, statul german a primit 11% din totalul fondurilor acordate de SUA, in timp ce Grecia a primit de patru ori mai putin (Germania de Vest avea in 1950 o populatie de 6,5 ori mai mare decat cea a Greciei). Aliati au cazut de acord in 1953 sa stearga datoria de razboi a Germaniei, acest acord a reprezentat partea ascunsa a planului Marshall, potrivit lui Albrecht Ritschl, profesor de istorie la London School of Economics, mai noteaza cotidianul britanic.

“Planul Marshall are o parte vizibila, care abordeaza programul de reconstructie al Europei, dar si o parte ascunsa, care vizeaza reconstructia europeana prin scutirea Germaniei de la plata rascumpararilor de razboi si crearea unei piete comune la care sa participe si Germania de Vest. Efectele implementarii planului Marshall au fost remarcabile. In timp ce statele din Europa occidentala se confruntau in anii '50 cu datorii care reprezentau pana la 200% din PIB-ul national, Germania de  Vest se bucura de datorii care insumau doar 20% din PIB. Asta, precum si intrarea fortata a productiei germane pe pietele europene au fost adevaratele beneficii pe care Germania le-a avut prin planul Marshall"
, a declarat Ritschl pentru The Economist in 2012, citat de The Guardian.

Tema ipocriziei Germaniei, care forteaza guvernul elen sa-si plateasca uriasa datorie publica, a fost preluata si de media rusa. Agentia de presa Sputnik titreaza “Ipocrizia germana. Nu si-a platit niciodata datoriile, dar ii forteaza oe altii sa o faca”, citand in articol interviul lui Thomas Piketty din Die Zeit, tradus pentru The Huffinghton Post.

Situatia neplatii datoriilor de catre Germania nu este singulara. Intr-o analiza publicata de Stratfor se arata ca in 1938, atunci cand Germania a anexat Austria, guvernul de la Viena avea o datorie publica imensa catre creditorii straini. Germania nazista a respins atunci plata datoriilor, sustinand ca creditele s-au facut in detrimentul interesului cetatenilor austrieci.

In anul 2013, ministrul de externe al Greciei, Dimitris Avramopoulos, a sustinut in Parlamentul elen ca Germania trebuie sa plateasca Greciei 162 de miliarde de euro, care ar constitui rascumparari de razboi, potrivit The Guardian. Politicianul grec ignora existenta intelegerii de la Londra din 1953 pentru stergerea datoriei Germaniei, semnata si de guvernul elen.

Exista si o alta pozitie legata de asa-numita ipocrizie germana.
Site-ul eurasiareview.com sustine, luni, ca situtia din Germania de Vest din 1953 a fost tratata diferit fata de cea din Grecia anului 2015. Insa, datoriile de razboi ale Germaniei au fost sterse in 1953 dupa distrugerea economiei in urma razboiului, dupa patru ani de ocupatie militara, pierderi insemnate de teritoriu (Germania de Vest cuprindea 60 % din teritoriul Germaniei), diviziune nationala, milioane de refugiati si cote uriase ale inflatiei. Articolul sustine ca comportamentul Germaniei de Vest, care a reusit sa semneze acordul de stergere al datoriilor, a fost diferit de cel al Greciei – a acceptat compromisuri pentru Europa, a suportat o perioada de austeritate si o crestere lenta a salariilor.

Bloomberg  afirma, la inceputul anului, ca circumstantele sub care Grecia si-a acumulat datoriile sunt radical diferite fata de modul in care Germania postbelica a ajuns aproape de faliment. Dupa sapte ani de dictatura militara, in 1974 Grecia revine la democratie si incepe sa iroseasca banii de la buget pentru o gama larga de beneficii sociale, inclusiv pensii mai mari, acces universal la servicii sanitare si o birocratie extensiva. Grecia a inceput sa plateasca salariile preotilor ortodocsi si continua sa faca asta. Timp de trei decenii, Grecia a mentinut deficite fiscale nesustenabile, a imprumutat bani pentru a le acoperi, iar apoi a falsificat registre pentru a se putea alatura zonei euro in 2001, mai zice Bloomberg.

Astfel, exista o mare diferenta intre datoria Germaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial, cauzata de un guvern dictatorial, care a distrus atat Europa, cat si Germania, si datoria Greciei. Statul elen si-a acumulat datoriile in mod nechibzuit si prin falsificarea registrelor pentru a acoperi adevarata dimensiune a deficitului bugetar, potrivit Bloomberg.

Situatia economiei elene a fost cauzata de refuzul guvernelor de la Atena de a taia din beneficii, de a reduce costurile reprezentate de sistemul de pensii (16% din banii Greciei sunt folositi pentru acoperirea pensiilor) si de a controla evaziunea fiscala, Potrivit unui articol de pe hotnews.ro, in 2011 peste un sfert din economia elena nu platea taxe.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12395 vizualizari

 • +40 (48 voturi)    
  Dar grecii prin ce razboi au trecut? (Marţi, 7 iulie 2015, 19:54)

  CristiC. [utilizator]

  Razboiul furtului? Pai atunci a avut dreptate Nastase ca nici el nu trebuia sa intre la puscarie. A facut si el razboiul asta.
  • +31 (35 voturi)    
   Si apropo de al doilea razboi mondial (Marţi, 7 iulie 2015, 20:21)

   CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui CristiC.

   Grecia a fost unul dintre beneficiarii de top al planului marshall.

   Nici o tara nu a iertat datoriile germaniei gratis. Toti au primit reconstructie, tehnologie, bani, etc.

   "Grecia a primit, in cifre absolute, prin Planul Marshall cam tot cat au primit Danemarca, Norvegia, Elvetia si Suedia.
   Triplu decat Irlanda si Turcia.
   De cinci ori mai mult decat Portugalia.
   De aprope 10 ori mai mult decat Islanda.
   Pe cap de locuitor au primit mai mult decat Germania de Vest si Italia."

   http://www.blogary.ro/actualitate/comentariu-politic/planul-marshall-pentru-grecia/
   • -13 (21 voturi)    
    Pai s-a si zis, (Marţi, 7 iulie 2015, 21:21)

    gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui CristiC.

    nimeni n-a iertat datoriile Germaniei, au iertat doar 55%, ceea ce e o cifra cosmica avend in vedere ce catastrofe au produs.
    • +10 (12 voturi)    
     nu se poate pune in aceeasi oala (Marţi, 7 iulie 2015, 23:42)

     math [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

     ...ce a facut un dictator oligofren si criminal care si-a gasit si niste prieteni la fel de handicapati prin lume (inlusiv Stalin pana la un moiment dat) cu ce au facut generatii de politicieni in Grecia, acordand beneficii aberante bugetarilor si pensionarilor, si acceptand evaziune si coruptie cat cuprinde. In mod tacit toti grecii au acceptat si au profitat. Cel putin 20 de ani au mimat o economie infloritoare, au mintit si au falsificat date, pana astazi cand banii ALTORA s-au terminat.
   • +11 (13 voturi)    
    Ce rai sunt europenii cu Grecia !!! (Marţi, 7 iulie 2015, 23:18)

    Tase Rotta [utilizator] i-a raspuns lui CristiC.

    Bai da rai sunt europenii astia !!!: din Evz.ro: Grecia a beneficiat în anul 2012 de o reducere cu 107 de miliarde de euro a datoriei externe şi, în plus, a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 220 de miliarde de euro în cadrul a două programe succesive de asistenţă financiară. Al doilea program a expirat marţi, când Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internaţional o tranşă în valoare de 1,6 miliarde de euro. Grecia trebuie să ramburseze şi Băncii Centrale Europene, pe 20 iulie, o altă tranşă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.
  • -19 (35 voturi)    
   Dar (Marţi, 7 iulie 2015, 20:24)

   gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui CristiC.

   germanii prin ce razboi au trecut? I-au calcat tatarii, turcii, chinezii, mogolezii, martienii?
   • +11 (31 voturi)    
    Nu ! (Marţi, 7 iulie 2015, 20:37)

    novator [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

    I-au calcat rusii, ceea ce face mai mult decat toti cei amintiti de tine.
    • -10 (24 voturi)    
     Pe bune? (Marţi, 7 iulie 2015, 21:19)

     gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui novator

     I-au calcat rusii, asa, de capul lor, ca le-a venit lor pe scafarlie?
     • +12 (12 voturi)    
      am spus-o in sensul..... (Marţi, 7 iulie 2015, 21:48)

      novator [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

      .....distrugerilor suferite de Germania dar sa nu uitam ca Germania si Rusia au fost aliati si impreuna si-au impartit Romania si Polonia.

      Germaniei i s-au sters datoriile de dupa cel de al doilea razboi si a avut parte, ca si Grecia printre altele, de planul Marshal in timp ce noi si restul "fericitilor" cazuti in zona comunista, am platit insutit.
      Asta ce inseamna, ca trebuie sa cerem despagubiri sau iertari de datorii ?
      • +10 (10 voturi)    
       Intreaba-l daca a auzit de tezaur (Marţi, 7 iulie 2015, 23:44)

       math [utilizator] i-a raspuns lui novator

       Poate il sensibilizezi.
       • +9 (9 voturi)    
        nu cred ca a auzit..... (Miercuri, 8 iulie 2015, 6:57)

        novator [utilizator] i-a raspuns lui math

        .....pentru ca din postarea sa, razbate superficialismul.

        Daca ar fi citit putina istorie si ar fi avut un dram de judecata, ar fi inteles ca mintitii si jefuitii oricarui regim, am fost si suntem noi, cetatenii de rand pe a caror spinare huzuresc toti escrocii, mincinosii si incompetentii.

        Hilar este faptul ca astfel de indivizi, la fel de mintiti si jefuit ca noi toti, iau apararea celor care ii mint si ii jefuiesc.
        Cum poate fi calificat un astfel de comportament ?
     • +12 (14 voturi)    
      Rusii in 41 erau pregatiti de razboi (Marţi, 7 iulie 2015, 21:55)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

      Impotriva Germaniei. Numai ca erau pregatiti de razboi OFENSIV nu defensiv. De aceea Hitler a intrat in ei ca in branza. Tembelii de rusii ar fi atacat oricum ei intr-o luna sau doua si nu aveau nici-un fel de aparare in adancime.
      Cat despre faptul ca au ajuns la Berlin si acum traiesc numai din amintirea acelui moment asta tine deja de patologic.
   • +1 (1 vot)    
    prietene.. (Miercuri, 8 iulie 2015, 11:41)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

    ..esti dus rau de tot.. si amarati iaia de troli din Rusia stiu despre ce raszboi e vorba...s-au dat si repere temporare (1953, vreo 8 ani de la sfarsitul celui de-al doilea raboi mondial)...
    Du-te inapoi in copac ca nu stii nimic..
  • +17 (29 voturi)    
   Razboi (Marţi, 7 iulie 2015, 20:29)

   Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui CristiC.

   Pai cum ce razboaie? Cele ale lui Alexandru cel Mare, ia sa plateasca gretzii despagubiri de la razboaiele alea!
 • +5 (21 voturi)    
  presa noastra (Marţi, 7 iulie 2015, 19:59)

  xanti [utilizator]

  De stanga a tacut total aceste zile de frica nemtilor.
  • +13 (13 voturi)    
   Cred ca esti ironic, de-aia te-am plusuit (Marţi, 7 iulie 2015, 21:12)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   dar daca ma gandesc bine la postari anterioare...Noi nu avem stanga, Europa are stanga numai in Suedia.
 • +25 (31 voturi)    
  Zau! (Marţi, 7 iulie 2015, 20:03)

  Hohey [utilizator]

  Grecia fiind dupa care razboi? :)
  • -25 (41 voturi)    
   corect (Marţi, 7 iulie 2015, 20:20)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Hohey

   Singura soluție este ca și Grecia să declanșeze un război mondial cu milioane de morți. Numai după aceea va avea dreptul moral să ceară ștergerea datoriilor.
   • +27 (27 voturi)    
    I s-au mai sters (Marţi, 7 iulie 2015, 20:45)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Greciei i s-au mai sters din datorii, de mai multe ori. Iar mai incoace, de cateva zeci de ani, Grecia traieste pe banii altora. Gata. S-a terminat. Ajunge.

    Daca nu vor austeritate, foarte bine. N-au decat sa traiasca mai grozav decat elvetienii. Cine ii opreste? Nimeni. Bafta si noroc!
   • -11 (17 voturi)    
    xxxxxxxxxxxxxxxx (Marţi, 7 iulie 2015, 20:50)

    Centurion [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Sase de minusuri Mazeta.... Nu se prinde nimeni la sarcasm ??Sau la luat peste picior ??
    • +4 (10 voturi)    
     La glume rasuflate ... (Marţi, 7 iulie 2015, 23:52)

     math [utilizator] i-a raspuns lui Centurion

     ...gen Victor Ponta sau Mircea Badea, pro PSD, pro Rusia sau pro Tsipras nu ne prindem. Ce sa-i faci asta e situatia. Nu putem fi toti la fel de inteligenti.
   • +19 (21 voturi)    
    URSS ul tau iubit, semnase cu Hitler (Marţi, 7 iulie 2015, 21:13)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    un pact, unde celalalt monstru, cu victime si mai multe, impartea Polonia.
 • +13 (27 voturi)    
  despagubirile socialiste (Marţi, 7 iulie 2015, 20:10)

  Ion Zapada [utilizator]

  dar cand o sa citesc si eu ca socialistii isi cer scuze si dau desbagubiri tuturor celor care au suferit de pe urma lor???
  Ca pana una alta, numarand numarul de victime facute de nazisti/nemti vs. numarul de victime facute de comunisti/socialisti imi este cu plus vreo 2 ordine de marime, in "favoarea" socialistilor evident.
  ca tot vorbim de ipocrizie...iote-te cine s-o trezit vorbind.
  • +15 (19 voturi)    
   Nu doar daune insa am si platit prin sovromuri (Marţi, 7 iulie 2015, 20:27)

   ciprian_ [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

   Citez: Sovrom-urile au fost societăţi mixte româno-sovietice înfiinţate în 1945 în urma unui acord între România şi Uniunea Sovietică, semnat la Moscova pe 8 mai 1945, cu scopul oficial de a gestiona recuperarea datoriilor României faţă de Uniunea Sovietică. Sovrom-urile au funcţionat până în 1956.

   Într-un memoriu adresat prim-ministrului Petru Groza, Onisifor Ghibu califica înfiinţarea societăţilor mixte româno-sovietice drept "un capitol al tragediei noastre de astăzi, camuflat sub firma prieteniei "româno-sovietice".

   Cât despre activitatea lor, acelaşi Onisifor Ghibu considera că "sub acest nume benign, se duc în Rusia cele mai de seamă bogăţii de tot felul ale ţării noastre, cu preţuri derizorii, în timp ce pe pieţele noastre lipsesc cele mai necesare articole sau suntem nevoiţi să le plătim înzecit mai mult decât plătesc pe ele sovietele".
 • +16 (24 voturi)    
  Asa da (Marţi, 7 iulie 2015, 20:11)

  Cucu [anonim]

  Pai de ce nu ziceti asa mai fratilor ... Daca Germania nu a platit datoria in 1953, nici eu nu mai trebuie sa platesc imprumutul pentru casa, leasingul la masina si cred card-urile. Asa mai zic si eu viata ... Ura si la gara sau la doc, sa mergem in vacanta in Grecia, pe o insula exotica!
  • +8 (8 voturi)    
   asa sa faci (Marţi, 7 iulie 2015, 20:57)

   rigu [anonim] i-a raspuns lui Cucu

   Sa nu-ti platesti datoriile, nici sa nu le spui.
   Daca creditorii tai te vor ierta pentru datorii, bravo tie.
   • +9 (9 voturi)    
    Sarcasm (Marţi, 7 iulie 2015, 22:55)

    Cucu [anonim] i-a raspuns lui rigu

    Sper ca ai observat sarcasmul din mesajul meu. Ce nu zic acesti domni de stanga este ca nu debt-ul curent este problema cea mai mare pentru Grecia, ci faptul ca in Grecia inca se consuma mult mai mult decat se produce, programe sociale exagerate pe care nimeni din Europa nu este dispus sa plateasca. Grecia trebuie sa accepte un plan de reformare care sa incurajeze dezvoltarea economica, reducerea birocratiei impreuna cu ajustarea programelor sociale in conformitate cu GDP-ul Greciei si nivelul programelor sociale din alte tari Europene. Nu sunt de acord ca actuala generatie din Germania/Europa sa platesca pentru greselile guvernelor grecesti, lenevia grecilor, neplata taxelor si alte cacialmale grecesti. Europa nu respinge ajutorul pentru Grecia, insa Grecia trebuie sa inteleaga ca nu se poate trai pe picior mare numai din datorii. Daca se reduce cu 50% datoria grecilor si nu se impune nici o regula, peste 5 ani o sa aven din nou aceeasi discutie, probabil la o scara mai extinsa pentru ca Italia, Spania, Irlanda, Portugalia or sa vrea acelasi conditii ....
  • +8 (8 voturi)    
   Corect (Marţi, 7 iulie 2015, 23:56)

   math [utilizator] i-a raspuns lui Cucu

   Dar sa facem treptat. Deocamdata iti propun sa nu platesti leasing-ul la Mercedes sau BMW/Audi/VW. Te duci si le povestesti de 1953. Pune o poza cu Tsipras pe capota ca sa faci impresie !
 • +17 (23 voturi)    
  presa de stanga...... (Marţi, 7 iulie 2015, 20:15)

  novator [utilizator]

  ....e prin balarii, ca de obicei !
  Nu doar Germania i-a imprumutat pe greci si daca aceasta a fost iertata de 55,5 % din rascumpararile de razboi dupa cel de-al doilea razboi mondial, si ea la randul ei a iertat destule datorii, inclusiv greciei.

  Ce ocolesc cu grije "stangistii", este faptul ca o mare parte a datoriei grecesti este facuta din buzunarul contribuabilului european iar pierderile cauzate de "iertare", se rasfrang direct asupra platitorilor.
  Pentru "stangisti", a caror tinta este exact buzunarul contribuabilului, este normal ca acesta sa fie jefuit, pentru ca ei insisi traiesc din asta.

  Eu propun ca cei care sustin iertarea de datorii, sa plateasca ei, din averile personale, datoriile respective.
  Cu siguranta ca niciun "stangist" nu ar fi de acord sa faca ceea ce behaie zilnic, adica "sa ii ajute pe saraci".
 • +15 (15 voturi)    
  Așa și? (Marţi, 7 iulie 2015, 20:16)

  ploiesteanu [utilizator]

  Cu francezi ce au? Și cu ceilalți păgubiți?
 • +14 (18 voturi)    
  OK! (Marţi, 7 iulie 2015, 20:18)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Sa li se stearga jumatate din datorie!
  Sunteti siguri ca puturosii astia vor fi in stare sa plateasca ceva?!
  Incurajati lenea, asa ca puturosii de socialisti sa aiba ce face!
  • -2 (6 voturi)    
   Lenea este plătită mai bine ca munca! (Marţi, 7 iulie 2015, 21:24)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   Bine, nu lenea chioară care nu produce nimic. Câștigi o grămadă de bani dacă faci lucrurile să meargă în timp ce toți lenevesc.De fapt asta-i o soluție și pentru Grecia.
   • +7 (7 voturi)    
    Din pacate (Marţi, 7 iulie 2015, 21:51)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    comunistii/socialistii/social-democratii, sau alte denumiri similare, nu sunt in stare decat de lene chioara!
    Asria sunt!
 • -9 (21 voturi)    
  Foarte tare! :) (Marţi, 7 iulie 2015, 20:20)

  Le Meow [utilizator]

  Germania a ajuns in criza atunci pentru ca a pornit un razboi mondial, in care a ucis milioane de oameni (in caz ca ati uitat).

  Grecia a ajuns in criza acum pentru ca a fost corupta si a cheltuit mai mult decat producea.

  Iertarea datoriilor Germaniei in 1953 a fost OK.

  Reducerea partiala a datoriilor Greciei nu e OK.

  Concluzia logica a analizei Hotnews de aici: din perspectiva reducerii datoriilor, e mai acceptabil din punct de vedere moral sa pornesti un razboi mondial si sa omori milioane de oameni, decat sa fii corupt si sa cheltuiesti peste posibilitati.

  Se sparie gandul... :)

  PS: Ati uitat sa spuneti ca doar vreo 10% din banii pe care i-a primit Grecia au ajuns in Grecia. 90% s-au intors imediat de unde au venit, sub forma de plati in contul datoriei (dobanzi, etc.)

  Am si un sfat: FOLLOW THE MONEY! Verificati unde exact au ajuns banii, si s-ar putea sa descoperiti ca lumea nu e asa de roz, si ca acei politicieni greci super-corupti de dinainte de Syriza au colaborat foarte bine cu niste politicieni vest-europeni cam la fel de corupti, totul pe spinarea oamenilor obisnuiti din Grecia si din restul Europei. Just follow the money.
  • -6 (8 voturi)    
   Corect!! (Marţi, 7 iulie 2015, 20:45)

   deveselu [utilizator] i-a raspuns lui Le Meow

   Se pare ca moartea câtorva milioane de oamenii și apoi ștergerea datoriilor gemaniei pt dezastrul care la făcut prin Europa e mai moral și corect sa fie șters cu buretele decât niște bani da ți cu ușurință de niște instituții financiare care nu și au luat măsurii de control și verificare, bani care sau dus pana la urma la salarii și pensii.
  • +10 (10 voturi)    
   e ca in bancul ala (Marţi, 7 iulie 2015, 20:48)

   ciprian_ [utilizator] i-a raspuns lui Le Meow

   Imprumuta-mi niste bani. -Pana cand? -Pana nu iti dau una.

   Aici s-ar aplica:
   Imprumuta-mi niste bani. -Pana cand? -Pana cand ii termin.

   Pana nu se reformeaza Grecia e un sac fara fund in care tot arunci cu bani. Peste 2 ani vine si iti cere din nou, ca doar ei sunt pozitionati strategic nato in mediterana si in plus daca nu le dai cat cer tulbura toate pietele financiare internationale. Asta e dupa intelegerea mea santaj.

   Si problema a fost pusa rau, si Merkel a gresit (le socotea dobanzile artificiale, le restructura datoria corespunzator, le dadea un ultimatum - in 2 zile ori pleci ori accepti, si nu implica FMI-ul ci lua fraiele direct in maini).

   Insa grecii au jucat intr-un mare stil: drumuri la moscova, postere cu schaubel vampir, lectii de economie a la varuflakis predate ministrilor de finante din europa, batut cu pumnul in masa si o atitudine nesimtita ca orice li se cuvine. Cand te stii cu musca pe caciula, din respect pentru ala care ti-a dat bani macar si ti-ai luat mancare, e de bun simt sa iti capul putin plecat, nu iti joci viitorul tarii la cacealma dand cu merkel de pamant. Grecilor le-au lipsit in primul rand bunul simt fata de cei care le-au .
   Imi pare rau de ei, tuturor le pare, insa au gresit vreo 80%.
   • +7 (7 voturi)    
    „Hoții!” (Marţi, 7 iulie 2015, 22:34)

    Axel [anonim] i-a raspuns lui ciprian_

    N-ai știut că cine țipă mai tare are dreptate? Atacul e cea mai bună apărare. Hoțul care strigă: „Hoții!”.
  • +11 (11 voturi)    
   Jumatate de adevar (Marţi, 7 iulie 2015, 21:14)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Le Meow

   nu e adevar.
   De ce a pornit Germania al doilea razboi mondial?
   Din cauza ca national-socialistii in frunte cu Hitler au ajuns la putere. De ce au ajuns ei la putere? Din cauza uriaselor despagubiri de razboi impuse germanilor de castigatorii primului razboi mondial. Vae victis-germanii au trait in suferinta si mizerie aproape un deceniu, platind ei singuri pentru pagube produse in comun.
   E normal ca SUA, dupa al doilea razboi mondial, a avut intelepciunea sa nu repete gresala istorica de la Versailles, si sa permita reconstructia Germaniei in conditii decente.
  • +7 (9 voturi)    
   Nu stiu ce sustii (Marţi, 7 iulie 2015, 21:19)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Le Meow

   nu vorbim de cel de-al doilea razboi mondial aici. Vorbim de viitor. Grecia lui Tiparis asta plus a celuilalt mascarici, invita la iresponsabilitate. Daca in Grecia e coruptie si UE a tolerat-o si n-a expus-o si n-a combatut-o prin toate modurile, atunci da, trebuie sa traga niste concluzii.
 • +16 (20 voturi)    
  Cata ipocrizie? (Marţi, 7 iulie 2015, 20:20)

  Lucky1 [utilizator]

  De care dau dovada, ca intotdeauna, cei cu vederi politice de stanga.
  Grecia = o imensa masina de tocat bani si produs rahat;
  Germania = motorul economic al Europei si cea mai serioasaaparare potentiala impotriva expansionismului rusesc.
  Suna foarte convenabil: distrugeti apararea Europei sa o putem cuceri mai usor. De aici, probabil si concertul corului de stanga, avangarda mascata a Moscovei.
  • -8 (12 voturi)    
   cata nesabuinta... (Marţi, 7 iulie 2015, 21:06)

   Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   sa categorisesti presa asa-zisa de stanga din SUA si Marea Britanie drept aservita Moscovei...
 • +10 (10 voturi)    
  . (Marţi, 7 iulie 2015, 20:21)

  Bazil.the.3rd [utilizator]

  Ok,se sterge datoria ,toata lumea happy face chef 3 luni ( nici o diferenta majora fata de celelalte luni,dar asta-i alta poveste) dupa care...ne imprumutam iar de bani ,nu-i asa,pentru ca suntem Europa ,dupa care nu avem de unde plati datoria,pentru ca nu-i asa ,avem probleme ,si iar ne imprumutam sa refacem economia,nu-i asa...timpul trece ,imprumutul merge,noi cu spor ..muncim.
 • -1 (9 voturi)    
  Soluția.. (Marţi, 7 iulie 2015, 20:33)

  deveselu [utilizator]

  Ștergerea tuturor datoriilor istorice indiferent de țară și apoi punct și de la capăt!
  • +8 (8 voturi)    
   Stai frate (Marţi, 7 iulie 2015, 21:17)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   nu te grabi!
   Sa luam si noi vreo 200 de miliarde, dupa care vii tu cu propunerea, se aproba.
   • +5 (5 voturi)    
    pai nu o sa vezi nimic (Miercuri, 8 iulie 2015, 7:15)

    dan [anonim] i-a raspuns lui ipolitic

    .... din cele 200 miliarde :)).... nu putem noi produce si imprumuta cat pot astia fura.... 200 miliarde.... nu le ajunge nici pentru neamuri... basca sa iti mai dea tie a 14-a pensie sau salariu ...
 • +13 (13 voturi)    
  Datoria are doua componente (Marţi, 7 iulie 2015, 20:36)

  ciprian_ [utilizator]

  Una corecta, reala, pe care grecii trebuie sa o restituie - au intrat bani in Grecia si au fost folositi pentru diverse (strazi, agricultura, pensii, al 14-lea salariu, sporuri, etc).

  Una incorecta - shark loans - posibil sa ma insel, nu prea am auzit vorbindu-se despre asta pe la noi in presa. Asta inseamna bani care nici nu au ajuns la greci ci s-au fost folositi bani europeni si FMI ca sa acopere alte imprumuturi mai vechi la banci private !!! germane si franceze insa cu dobanzi mai mari - ceea ce a dus la sume mari de plata alcatuite din dobanzi. Aici trebuie transparenta si datoria ajustata.

  Daca are cineva date rog sa posteze - cu cat % din bani a intrat in agricultura, salarii, etc si cat reprezinta dobanzi la shark loans. Vad foarte multi pe afara care afirma ca grecii nu au vazut nici un ban din imprumuturi, lucru greu de crezut. E nevoie de o clarificare in privinta asta.
  • +2 (4 voturi)    
   ahhhhh nu e acelasi lucru (Marţi, 7 iulie 2015, 21:15)

   loan sharker [anonim] i-a raspuns lui ciprian_

   Ahhh, loan shark e imprumut ilegal de bani de la o persoana/grup (CAMATARIE), daca imprumuti bani de la o banca sau institutie bancara nu se poate numi loan shark.
   Probabil ca grecii se imprumuta ca sa platesca datoriile (nimic ilegal).
   Grecii s-au imprumutat mai mult decit le-a ajuns plapuma, Tsipras si partidul lui de populisti le-a promis grecilor prea multe si s-a imprumutat peste masura ca sa creeze locuri de munca, etc. si de citiva ani se tot imprumuta ca sa plateasca datoriile, plus alte doatorii noi, pur si simplu nu au cum sa-si plateasca datoriile.
  • +3 (3 voturi)    
   Banci private (Marţi, 7 iulie 2015, 23:09)

   Cucu [anonim] i-a raspuns lui ciprian_

   Tu crezi ca o banca privata tipareste bani? Aceea banca privata are bani din depozite, fonduri de pensie sau investitie ale oamenilor. Banca privata a dat bani Greciei din acesti bani care trebuie restituiti oamenilor care au depus in cont sau fond de pensie. Banca retine doar comisioane pe acesti bani, care ii ia dintr-o parte si ii da in alta parte.

   Faptul ca Grecia a ajuns sa plateasca atatea comisioane (dobanzi) este pentru ca au dus o politica sociala si financiara falimentara, in loc sa echilibreze bugetul au apelat la imprumuturi care sa sustina programe sociale mult prea generoase in raport cu GDP-ul Greciei si chiar cu alte tari cu resurce financiare mai mari.
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 iulie 2015, 9:25)

   [anonim] i-a raspuns lui ciprian_

 • -3 (9 voturi)    
  uau (Marţi, 7 iulie 2015, 20:44)

  JW [anonim]

  Situatia Greciei si Germaniei este diferita: Grecia "a mentinut deficite bugetare nesustenabile, falsificand chiar registre oficiale pentru a patrunde in zona euro" !

  Germania a fost o sfanta in al doilea razboi mondial, doar a incercat sa ii omoare si sa ii gazeze pe toti, in rest a fost usa de biserica!
  • +5 (5 voturi)    
   Germanii au fost niste sfinti... (Marţi, 7 iulie 2015, 22:46)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui JW

   ...comparativ cu rusii. Chiar si Generalul american Patton a recunoscut dupa razboi ca SUA a luptat impotriva unui popor care nu era adevaratul inamic, referindu-se la rusi.
   Sa invatam istoria macar acum, pentru a ne da seama cu cine avem de-a face in realitate.
 • +5 (5 voturi)    
  Pe ideea asta grecii mor de foame. (Marţi, 7 iulie 2015, 20:47)

  vali47 [utilizator]

  Să spună grecii că nu vor mai plăti datoriile și nimeni nu-i mai împrumută.Cei de stânga,de oriunde sunt,au idei care duc la faliment.Cum vor trăi grecii dacă nimeni nu-i mai împrumută,pentru-că nu datoria este problema actuală la greci,ci faptul că nu au și nu vor un echilibru între încasări și plăți.Chiar nu cred-că în Grecia sunt atâția oameni să nu priceapă asta.Cred-c- politicienii greci mint poporul aruncând vina pe UE,FMI,BM pentru hoția și incompetența lor.Nu-i așa de greu de văzut care sunt găurile negre în economia greacă și să fie luate măsuri de redresare și rentabilizare.
 • -1 (9 voturi)    
  grecia a gresit (Marţi, 7 iulie 2015, 21:03)

  buncrestin [utilizator]

  dar europa isi va rupe dintii incercand sa supuna grecia cu forta. mai degraba se va destrama uniunea europeana decat vom vedea grecia capituland....istoria ar trebui sa ne arate ca razboiul economic nu aduce decat nenorociri! daca europa nu inceteaza, pierderile economice cauzate de noi socuri economice vor depasi cu mult datoria greciei. chestiunea debitului grecesc s-a incheiat la referendum. mi-e teama ca de aici inainte va fi ori pace ori razboi!
  • +2 (4 voturi)    
   Europa (Marţi, 7 iulie 2015, 23:12)

   Cucu [anonim] i-a raspuns lui buncrestin

   Ce vrei sa inceteze Europa? Adica sa plateasca mai departe viata de lux a grecilor? Daca Grecia nu intelege ca minciuna si lenevia nu te duce departe, atunci Grecia poate sa continue cu propria lor moneda.
 • -1 (7 voturi)    
  Istoria pentru imbecili (Marţi, 7 iulie 2015, 21:16)

  satanae [anonim]

  In primul rind, cred ca referirile la situatia istorica nu duc nicaieri, pentru ca totul ajunge sa semene - este, de fapt - cu o ciorovaiala intre membrii familiei care-si scot ochii unii altora pentru porcariile pe care si le-au facut in timp si nu rezolva nimic.
  Daca insa ajungem la istorie, imi place foarte mult atitudinea progresista a celor de la Bloomberg. Ca sa dam un citat amuzant:
  "Exista o mare diferenta intre datoria Germaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial, cauzata de un guvern dictatorial, care a distrus atat Europa, cat si Germania, si datoria Greciei. Statul elen si-a acumulat datoriile in mod nechibzuit si prin falsificarea registrelor pentru a acoperi adevarata dimensiune a deficitului bugetar".
  Mda, deci problema trebuie pusa la modul urmator: nemtii au distrus ei toata Europa cu minutza lor, au omorit milioane de oameni si i-au ars in cuptoare, dar ar fi fost necinstit sa le cerem banii pentru ca erau condusi de un guvern dictatorial, care a distrus si Germania, nu numai Europa. E adevarat ca bietii nemtalai au fost mai neinspirati, asa, si l-au ales chiar foarte democratic pe Hitler cancelar, si au participat cu mare entuziasm la porcariile lui, dar asta e, nu putem sa-i facem raspunzatori pentru asta, ca sint baieti buni, in fond. Asta pe cind porcii aia de greci ce au facut? Au falsificat registrele!!! Au comis un Holocaust al contabilitatii si acum vor sa le fie iertate datoriile! Lasa ca au comis-o cu ajutorul bancilor occidentale - Goldman Sachs, in primul rind, dar si al bancilor europene care le-au imprumutat banii - dar nu se poate sa iertam o asemenea crima, care face sa se rasuceasca in mormant toti contabilii care au existat pe lumea asta!
  In consecinta, avind in vedere nivelul discutiilor, cred ca putem sa ne asteptam in continuare numai la lucruri bune de la dobitocii care ne conduc. Falimentul necontrolat al Greciei o sa fie primul dintre ele, urmat de disparitia euro si alte lucruri bune. Mult succes!
  • +5 (5 voturi)    
   Perfect ai scris ! (Miercuri, 8 iulie 2015, 0:06)

   math [utilizator] i-a raspuns lui satanae

   Nici Ion Iliescu nu ar fi reusit asa ceva. Tot inainte pana va falimenta si va disparea totul !
 • +3 (3 voturi)    
  restitutio (Marţi, 7 iulie 2015, 21:39)

  Aquariuss [utilizator]

  Despre ce vorbim că acum toată daravela s-a pornit pentru ca grecii nu vor alt împrumut în condițiile și cu garanțiile cerute de creditori ! Ei au făcut referendum și au zis nu, nu ne convin condițiile ! Și cum cel mai bun credit este acela pe care nu-l faci eu zic că e foarte bine și înseamnă că se vor descurca ei cumva (să-i lăsăm să ne uimească și pe noi ) iar despre partea achitării datoriei cred că e altă poveste și n-au decât să facă alt referendum să știe lumea în clar cu cine are de-a face !
 • +1 (1 vot)    
  restitutio (Marţi, 7 iulie 2015, 21:39)

  Aquariuss [utilizator]

  Despre ce vorbim că acum toată daravela s-a pornit pentru ca grecii nu vor alt împrumut în condițiile și cu garanțiile cerute de creditori ! Ei au făcut referendum și au zis nu, nu ne convin condițiile ! Și cum cel mai bun credit este acela pe care nu-l faci eu zic că e foarte bine și înseamnă că se vor descurca ei cumva (să-i lăsăm să ne uimească și pe noi ) iar despre partea achitării datoriei cred că e altă poveste și n-au decât să facă alt referendum să știe lumea în clar cu cine are de-a face !
 • -2 (4 voturi)    
  asadeci si prin urmare... (Marţi, 7 iulie 2015, 21:40)

  Alexis [anonim]

  morala: daca vrei sa fii iertat de datorii, porneste un razboi mondial. in orice alta situatie indatorarea nu se iarta!
  • +5 (5 voturi)    
   Halatele, Halatele ! (Miercuri, 8 iulie 2015, 0:08)

   math [utilizator] i-a raspuns lui Alexis

   Imedita se vor distribui. Gratis. Ai putintica rabdare.
 • +3 (5 voturi)    
  Cateva diferente nementionate (Marţi, 7 iulie 2015, 22:20)

  Daniel [anonim]

  Exista cateva diferente fundamentale, care nu sunt mentionate, dintre care as aminti:
  1) in 1953 poporul din Germania de vest avea investit tot ce avea in reconstructia tarii (toate resursele umane, materiale, financiare); spre deosebire, in ultimii 5 ani natiunea greaca (companii grecesti si persoane fizice) au mutat din Grecia in alte tari active financiare de vreo 200 mld. EUR.
  Din ce imi amintesc, in urma cu mai multi ani, japonezii isi repatriau activele financiare din SUA pentru a cumpara obligatiuni japoneze, pentru a sustine economia tarii lor.
  2) in 1953 averea unei familii germane obisnuite cuprindea doar strictul necesar (casa, haine, mancare), pe vremea aceea germanii nu mergeau in vacante, nu ieseau la restaurant si nu se imbracau cu haine de firma.
  Din toate discutiile purtate in zilele acestea, nu reusesc sa-mi dau seama ce eforturi fac grecii pentru salvarea tarii lor. Impresia mea este ca ei doar asteapta sa vina altii sa-i salveze, ori salvarea sau decaderea unei tarii vine in primul rand de la propriul popor si dupa aceea de la straini.
  • 0 (0 voturi)    
   este posibil..? (Miercuri, 8 iulie 2015, 1:17)

   vlase [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   sa fiu de acord cu comentariile tuturor celor de mai sus indiferent de abordarea pro sau contra ,socialista sau capitalista sau cum o fi ea si sa nu fac nici parte din clubul impaciuitorismului universal?suntem cu o suta de ani mai destepti si mai vigilenti si mai pregatiti pentru criza si dezastre cand citim si comentam evenimentele si deciziile pentru ajustarea lor, cand luam o atitudine proactiva ,empatica dar si multumim providentei sau lui Dumnezeu -spuneti-i cum vreti-,ca macar nu se intampla la noi ca sa nu avem ce comenta din interior.nu cred ca grecii o duc acum mai rau decat noi in criza ,dar recunosc si asta e o meschinarie ,ca ma simt usurat ca nu mai suntem singurii criticati si "vinovati" de lene sau proasta-inspiratie in abordarea problemelor economice.poate asta incepe sa semene a sentiment de superioritate dar toti romanii par zilele astea mai avizati si fac judecati de valoare demne de a fi luate in seama.am trait sa o vedem si pe asta,sa nu ne fie de deochi .parem sa intelegem bine fenomenele economice din grecia , o fi samanta unui reviriment al afacerilor ,al interactiunii sanatoase dintre patron si muncitori?nici patronul nu rupe oamenii cu munca si salariile mici ,nici muncitorii nu iau in gluma goana dupa profit si productivitate.se balanseaza interesele lor ,se inteleg unii pe altii si devine romania prospera?... sau urmam greciei si traim doar un moment de respiro?
 • +2 (4 voturi)    
  pai si Greciei i-a fost stearsa jumate de datorie (Marţi, 7 iulie 2015, 22:33)

  bogdan1477 [utilizator]

  Si acum vrea imprumuturi si alta jumatate din jumatatea ramasa.
 • -3 (5 voturi)    
  ca sa vezi! (Marţi, 7 iulie 2015, 22:46)

  sandu [anonim]

  nu stiu cum s-a ajuns la concluzia ca falsificarea unor dosare e mai grava decat razboiul, zecile de milioane de morti, holocaustul, teroarea.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 iulie 2015, 22:59)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Grecii sunt datori pana in anul 2054 (Marţi, 7 iulie 2015, 23:12)

  Lucian Ilea [utilizator]

  In anul gratiei divine 2054 ,cand nu se mai stie daca UE va mai exista sau nu si asemenea pe SUA si iluminati...grecii vor trebui sa plateasca ultima transa in valoare de 6.3 miliarde de euro catre pactul de stabilitate comunisto financiara:)
  iata graficele cu anul asta si pana in 2054:
  http://graphics.wsj.com/greece-debt-timeline/
  http://www.ft.com/ig/sites/2015/greek-debt-monitor/
  In iulie acuma au vreo 8 miliarde de plata si inca pana la 18 miliarde anul asta plus alea 1.53 miliarde catre FMI pe care nu le-au platit pe 30 iunie;in 3 zile trebuie sa plateasca 2 miliarde catre bondurile straine private si vor da faliment oficial
 • 0 (2 voturi)    
  Daca as fi negociator al "troicii" (Miercuri, 8 iulie 2015, 0:59)

  eek [utilizator]

  ...as juca hora dupa cum spun ei! Le-as sterge 55.5% din datorie (din partea de contributie a Germaniei doar) si le-as oferi ca transa aceleasi procente cati greci au zis DA la referendum, adica 38,69%. Si cu inima impacata as sta sa-i vad ce fac dup-aia ;)
 • +2 (4 voturi)    
  Ma suprinde... (Miercuri, 8 iulie 2015, 1:21)

  Gigi Kent [utilizator]

  Ma suprinde faptul ca pe HN.ro mai ajung si analize mai serioase, mai obiective, altele decat "sa moara grecii ca e lenesi!", talibanismul specific PPE-ist. De curand dadeam exemplul SUA care o data ce a depasit nivelul indatorarii maxim admis au marit nivelul si au continuat sa tipareasca moneda. Economia e ceva mai complicata iar tarile nu pot fi judecate la fel cum il judeci pe Gheorghe daca e dator la banca. Statele sunt suverane, la o adica pot tipari moneda. Cata e treaba lor (la fel ca si inflatia lor). Nu inteleg de ce se insista atat pentru tinerea grecilor in uniunea monetara (atat de catre vestici cat si de catre greci). Din tarile nou intrate doar Slovacia are Euro, Marea Britanie are inca GBP. Daca Germania nu crede ca Grecia e un pariu care poate fi castigat pe termen lung sa-i invite sa iasa din eurozona si gata.

  Revenind la ce ne doare mai mult, situatia Romaniei, vad cam aceeasi problema. Nu stiu daca ne ajuta sa avem Euro (si vad ca e un dans generalizat in directia asta si printre politicieni si specialist, BNR etc) daca PIB-ul nostru pe cap de locuitor e 10% din media europeana. Si ca e 10% (sau cat o fi exact) nu e cea mai mare problema. Problema e ca o intrare in zona euro ne va garanta ca va ramane sine die la acelasi nivel redus. Asta sa fie clar tuturor talibanilor PPE-isti. Vestul civilizat (inclusiv SUA) s-a dezvoltat pe datorie. Sa vii acum si sa zici unei tari ca Romania care incearca si ea sa scoata capul din saracie ca nu are voie e cam "nesimtire".
  • 0 (0 voturi)    
   dA (Miercuri, 8 iulie 2015, 17:15)

   Babilou [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Mai Gigi mai, dicolo de comentariul tau, fa-ti update la cunostinte: dintre tarile nou "intrate" nu e numai Slovacia cea care a adoptat Euro: mai sunt Estonia, Lituania, Letonia, Slovenia.....
 • 0 (2 voturi)    
  Nu exista stanga europeana reala (Miercuri, 8 iulie 2015, 3:34)

  Fu Leng [utilizator]

  exista dor o factiune, reprezentanta a putorilor care nu vor sa munceasca, lenesi cu mintea imbolnavita de leninism.
 • 0 (0 voturi)    
  de unde concluzia.. (Miercuri, 8 iulie 2015, 11:56)

  akillies [utilizator]

  ..cea mai logica si cea mai simpla dealtfel, socialismul duce la cretinism..

  Cum sa ii explicit unui cretin ce inseamna un tratatsemnat de ambele parti?!?!
  Cum sa ii explicit ca atat Germania, cat si celelalte tari din UE(sau mai bine spus de sub influenta SUA, UK) au beneficiat de ajutor dupa razboi?
  Si cum sa ii explici unui cretin ca Germania era un maldar de moloz dupa razboi, nu mai aveau nimic, ca primele generatii dupa razboi au facut mai mult foamea si au muncit ca niste sclavi sa isi reconstruiasca tara, poporul, societatea,...si apoi economia..si ca au facut-o perfect.. si au ajuns din nou acolo unde le era locul si asta numai economic... militar inca au restrictii...?
  si cum sa ii mai spui unui cretin ca grecia e ca un buzubar rupt: bagi bani si ii pierzi ep picior in jos..?
  Cum sa ii spui cretinului ca atunci cand imprumuti o faci ca sa returnezi suma nu sa o pastrezi pentru totdeauna (ca bolsevicii si comunistii din rusia)?
  si cum sa ii spui cretinului ca imprumutul a fost facut la toate membrele zonei Euro (adicaLetonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Cipru, Malta.. nu doar Germania, Franta, Spania, Portugalia, Italia, Finlanda etc.).. dar si la membrii UE (Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Suedia, Norvegia..etc.)..?
  e cam greu, pentruca in mintea cretinului nu e nimic...ci doar propaganda, oracaiala si multa prostie!!!
  Nemtii au ffacut multe sacrificii pentru redresare... Grecii nu fac nimic, doar cersesc si bleastama pe oricine nu ii ajuta!!
 • 0 (0 voturi)    
  presa de stanga europeana... (Miercuri, 8 iulie 2015, 14:01)

  US Marines [anonim]

  respira aer de Moscova si isi maresc conturile cu ruble.... Acesti 'socialisti de cafenea", care habar nu au ce insemana sa traiesti pe pielea ta comunismul, dar il dezbat cu ardoare, dar in mod ipocrit, bucurandu-se de beneficiile 'capitalismului decadent", degustand o cafea la o terasa de fite in centrul Londrei, Parisului, sau mai stiu eu unde.....
  Nu cumva este resuscitat unul din motivele pentru care Stalin s-a "suparat" pe aliatii occidentali dupa WW2? Ca baga bani in Germania dar nu ajuta URSS sa isi revina dupa razboi? Subiectul a fost ordonat de la Kremlin, si nu preluat de presa rusa..
  Cat despre subiect in sine, incercarea de alaturare a celor doua situatii, e ridicola si infecta: Germanii aveau nevoie de sustinere financiara sa is refaca tara din moloz, si asta au si facut muncind pe branci, pe cand grecii se asteapta continuu sa fie salvati de ceilalti, pentru ca ei sa continue cu viata de "tzatziki, buzuki,sirtaki" si atat
 • 0 (0 voturi)    
  Iata ce scria presa de dreapta in 2012 (Joi, 9 iulie 2015, 2:58)

  Bozo [anonim]

  E o absurditate sa consideri problema greceasca de stanga sau de dreapta politicii.
  Uite ce scria presa de drepata in 2012 despre problema greceasca (in engleza):
  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9098559/Whats-the-Greek-debt-crisis-all-about.html

  De remarcat ca inca de pe atunci si chiar Troika recunostea in secret ca e o datorie imposibila.
  Si faptul ca si presa de dreapta independenta de problema greceasca judeca la fel cu presa de stanga. Pentru ca evidenta nu poate fi negata decat de cei ce gandesc in lozinci si sunt obedienti pana la absurd unei pareri induse ce sunt in cel mai bun caz hipsteri politici.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by