Euclid Tsakalotos, noul ministru de Finante al Greciei, are 55 de ani si coordoneaza din aprilie negocierile cu creditorii internationali, el fiind un economist format la Universitatea britanica Oxford, scrie Mediafax.

Euclid TsakalotosFoto: Flickr / Sinn Fein

Tsakalotos, in varsta de 55 de ani, s-a nascut in orasul olandez Rotterdam. El a absolvit Colegiul pentru Studii Economice al Universitatii Oxford, iar in anul 1989 a obtinut titlul de doctor in economie.

In ultimele luni, economistul a devenit coordonatorul negocierilor cu creditorii internationali.

Tsakalotos este membru al formatiunii de extrema-stanga Syriza de aproape zece ani si este deputat din 2012.

Descris drept "creierul din spatele politicilor economice ale partidului Syriza", Tsakalotos a scris sase carti, abordand inclusiv cauzele crizei economico-financiare din Grecia.

  • Tsakalotos este un apropiat al lui Tsipras

Tsakalotos incheie - prin depunerea juramantului de ministru al Finantelor - tranzitia Atenei catre un stil de negociere mai conciliant cu creditorii internationali, relateaza agentia DPA.

Spre deosebire de predecesorul sau, taiosul Yanis Varoufakis, care prefera motocicletele, Tsakalotos, de origine olandeza, este moderat si discret.

Poate si mai important, el este un aliat apropiat al premierului Alexis Tsipras.

Dupa o serie de intalniri pline de ranchiuna - in special cu puternicul sau omolog german Wolfgang Schaeuble - Varoufakis a fost marginalizat inca din aprilie, iar Tsakalotos a preluat rolul de coordonator al echipei de negociere a Greciei cu creditorii internationali.

Tranzitia este acum completa.

"Am fost pus la curent cu o anumita preferinta a unora dintre participantii la Eurogrup si unor "parteneri" de acelasi fel fata de... "absenta" mea la intalniri, o idee pe care premierul a considerat-o ca fiindu-i de ajutor in ajungerea la un acord", a scris Varoufakis anuntandu-si demisia.

Spre deosebire de Varoufakis, care este membru Syriza abia dinaintea alegerilor din ianuarie, Tsakalotos este membru al partidului de extrema stanga din 2004. El a fost ales pentru prima data in Parlament in 2012, iar in prezent este membru al Comitetului Central al Syriza.

Nascut la Rotterdam, in 1960, Tsakalotos s-a mutat la Londra impreuna cu familia pe cand era tanar. Dupa ce a invatat si a predat la universitati britanice, s-a mutat in Grecia.

La fel ca Varoufakis, a publicat un numar de carti. Cea mai recenta se intituleaza "The Crucible of Resistance: Greece, the Eurozone and the World Economic Crisis" ("Creuzetul rezistentei: Grecia, zona euro si criza economica mondiala").

Cartea, scrisa impreuna cu Christos Laskos, contesta ideea potrivit careia Grecia nu si-a eliberat economia suficient. Autorii analizeaza dinamica clasei subiacente crizei si argumenteaza ca austeritatea nu a solutionat criza economica. Cartea cauta rezistenta la austeritate si transformarea capitalismului la nivel supranational, european.

Spre deosebire de unii radicali din cadrul partidului, precum Costas Lapavitsas, care argumenteaza ca exista o cale alternativa pentru Grecia, Tsakalotos crede ca Grecia ar trebui sa ramana in zona euro.

"Nu cerem tratament special, ci tratament egal intr-o Europa a egalilor", declarat el recent, intr-o conferinta de presa.

Euclid Tsakalotos este casatorit cu Heather Gibson, o economista scotiana.