Parlamentul de la Budapesta a votat luni legislatia care permite inasprirea regulilor privind regulile de azil, oferind baza legislativa pentru ridicarea unui gard la frontiera cu Serbia din sudul tarii, menit sa micsoreze fluxul de migranti ilegali, informeaza Reuters.

Legislatia scruteaza perioada de decizie in cazul cererilor de azil si permite Ungariei sa respinga solicitarile celor care, in drumul lor dinspre Syria, Afganistan sau Irak au trecut prin tari sigure.

ONU si Consiliul Europei au criticat legea, aratand ca va slabi protectia refugiatilor din Ungaria.

Ungaria a anuntat pe 17 iunie ca intentioneaza sa inalte un gard de sarma ghimpata inalt de 4 m si cu o lungime de 175 de kmde-a lungul granitei sale cu Serbia pentru a impiedica accesul imigrantilor ilegali.

Premierul sarb, Aleksandar Vucic, s-a aratat "surprins si socat" de decizia luata de Budapesta."Sunt surprins si socat, vom discuta despre aceasta decizie cu colegii nostri ungari", a declarat in iunie Aleksandar Vucic.

"Solutia nu este sa ridici ziduri. Serbia nu poate fi vinovata de situatia creata de imigranti, nu suntem decat o tara de tranzit. Este Serbia vinovata de situatia din Siria?", s-a intrebat el.