Grecia si zona euro vor face marti o ultima incercare disperata de a face progrese in directia unui acord de bailout vital pentru tara mediteraneana, dupa ce grecii au respins cu un scor coplesitor - 61,31% au votat "Nu" la referendum - conditiile creditorilor pentru un acord de salvare. Dupa o zi agitata, cu o demisie de varf la Atena, cea a ministrului Finantelor Yanis Varoufakis, atat creditorii international cat si ministrii de Finante vor avea in decursul zilei de maine intalniri la Bruxelles, o sansa finala pentru Grecia sa propuna un nou plan de reforme, ceea ce ar pute sa deschida calea catre un nou acord.

Coada la banci in GreciaFoto: Agerpres/EPA

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va mentine fondurile de urgenta pentru bancile grecesti la nivelul plafonat actual, evitand retragerea suportului financiar pentru Atena, au declarat pentru Reuters surse apropiate situatiei. Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, si-a dat demisia luni - facandu-si iesirea pe o motocicleta, la fel de flamboaiant precum s-a comportat si in timpul mandatului - dupa ce mai multi lideri europeni nu l-au mai dorit la discutiile cu Grecia.

  • Vezi mai jos principalele momente ale zilei de luni ale crizei din Grecia

00:58 BCE mentine finantarea de urgenta pentru bancile grecesti

Banca Centrala Europeana a anuntat luni seara ca mentine nivelul actual al programului de asistenta financiara de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti, transmite AFP. BCE precizeaza ca va inaspri totusi conditiile de acordare a finantari.

Consiliul guvernatorilor "a decis astazi sa mentina aportul de lichiditati de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti la nivelul decis la 26 iunie 2015, dupa ce a discutat o propunere a Bancii Greciei", a anuntat BCE intr-un comunicat.

Din 26 iunie, finantarea in cadrul ELA a fost plafonata la aproape 89 de miliarde de dolari.

23:54 Tsipras i-a spus guvernatorului Bancii Centrale Europene ca masurile de control al capitalului trebuie scoase

Premierul grec Alexis Tsipras i-a spus guvernatorului Bancii Centrale Europene Mario Draghi, in timpul unei convorbiri telefonice desfasurate luni, ca este nevoie de ridicarea imediata a controlului capitalului in Grecia, a declarat un oficial guvernamental citat de Reuters.

Tsipras a mai discutat cu seful BCE despre situatia lichiditatilor bancilor grecesti, a mai declarat sursa guvernamentala, sub protectia anonimatului.

23:02 FMI a informat Grecia ca nu ii mai poate imprumuta alti bani din cauza transei neplatite (Reuters)

Fondul Monetar International a anuntat luni Grecia ca nu poate imprumuta bani tarilor care nu au reusit sa plateasca o transa sau mai multe din banii datorati FMI.

Directorul FMI Christine Lagarde a discutat luni cu premierul Alexis Tsipras despre rezultatul referendumului.

22:30 Premierul spaniol Mariano Rajoy, cu privire la Grecia: "Solidaritate - da, insa nu fara responsabilitate" (AFP)

Seful guvernului conservator spaniol s-a declarat in favoarea unui ajutor pentru Grecia, insa nu fara "responsabilitate" si reforme din partea acesteia. "Ceea ce conteaza este ca Grecia sa stie ca suntem dispusi sa o ajutam (...), insa cheia este ca, in schimb, sa realizeze reformele necesare pentru crestere economica si crearea de locuri de munca. Solidaritate - da, insa aceasta trebuie insotita de responsabilitate", a declarat Rajoy.

22:16 Premierul olandez: Daca Grecia nu accepta reformele dure, "s-a terminat" (Reuters)

"Daca lucrurile raman asa cum sunt acum, atunci suntem intr-un impas. Nu exista alta optiune, trebuie sa fie disousi sa accepte reforme profunde", a declarat premierul olandez Mark Rutte, intr-o dezbatere parlamentara desfasurata dupa refuzul grecilor de a accepta termenii acordului cu creditorii internationali.

"Trebuia sa ia o decizie, in seara aceasta sau in noaptea aceasta, ce vor sa faca. Daca vin cu un plan serios....sau nu", a declarat Rutte.

21:10 Grecii "merita mai bine", "nu pot accepta un acord neviabil", a declarat noul ministru de Finante, Tsakalotos

21:08 BCE va mentine creditele de urgenta (ELA) acordate bancilor grecesti la nivelul actual

20:40 Angela Merkel: Conditiile prealabile pentru o revenire la negocieri nu sunt reunite

"Usa ramane deschisa discutiilor (...) In acelasi timp, conditiile prealabile pentru a intra in noi negocieri asupra unui program concret de mecanism european de stabilitate nu sunt inca reunite", a spus aceasta, intr-o declaratie comuna de presa cu Hollande.

20:35 Francois Hollande, dupa intalnirea cu Angela Merkel: Usa este deschisa pentru negocieri, Tsipras trebuie sa faca propuneri serioase

20.25 Casa Alba face apel la Grecia si UE sa ajunga la un compromis. "Referendumul s-a incheiat, dar viziunea noastra ramane aceeasi", a explicat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe, apreciind ca este in interesul ambelor parti sa gaseasca o solutie "ce permite Greciei sa ramana in zona euro".

19:26 Bancile vor fi inchise pana miercuri, a anuntat agentia greaca de presa, preluata de AFP

19.00 Presedintia elena confirma numirea lui Euclid Tsakalotos in functia de ministru de finante. Acest economist discret, in antiteza cu personalitatea predecesorului sau Yanis Varoufakis, a ocupat pana in prezent functia de ministru adjunct al Afacerilor Externe, precum si cea de coordonator al negocierilor cu creditorii Greciei, UE si FMI.

El va depune juramantul de investitura la ora 20.00, potrivit unui comunicat al presedintiei elene, citat de AFP. De asemenea, el va participa, marti, la prima sa reuniune a ministrilor de finante din zona euro (Eurogrup), la Bruxelles.

18.25 Euclid Tsakalotos va fi numit ministru de Finante, dupa demisia lui Yanis Varoufakis, si va depune juramantul in cursul serii de luni - surse prezidentiale elene, citate de Reuters.

17:30 Sefa FMI, Christine Lagarde, a declarat ca Fondul este pregatit sa ajute Grecia, daca i se adreseaza o cerere in acest sens

17.14Liderul partidului Grecii Independenti, Panos Kammenos, aliat la guvernare cu Syriza, a declarat ca sefii partidelor de opozitie au dat asigurari scrise ca il vor sprijini pe premierul Alexis Tsipras in negocierile cu creditorii Atenei. - flash Reuters

16:50 Wall Street a deschis in scadere luni, reactionand negativ, ca si celelalte piete mondiale, fata de victoria NU-ului in referendumul grec: Dow Jones pierdea 0,20% iar Nasdaq 0,89%, potrivit AFP.

16.40 Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat ca, la summitul de marti, liderii zonei euro vor lua in discutie, fara indoiala, si un "ajutor umanitar" pentru Grecia.

"Oamenii de acolo au nevoie de ajutor, iar noi nu trebuie sa-l refuzam doar pentru ca nu suntem multumiti de rezultatul referendumului", a comentat Gabriel, ministrul social-democrat al Economiei din guvernul Angelei Merkel.

"Nu putem sa abandonam Grecia, toate tarile europene trebuie sa fie pregatite sa acorde un ajutor umanitar. (...) Cred ca acest lucru va fi discutat maine la Bruxelles", a adaugat el, fara a preciza natura acestui eventual ajutor.

16:30 Nigel Farage, liderul euroscepticilor britanici, editorial in The Telegraph: "Uniunea Europeana moare sub ochii nostri"

16.20 Bancile ar putea ramane inchise alte cateva zile. Potrivit bancherilor citati de Reuters, autoritatile elene vor emite o noua hotarare, luni, pentru a prelungi "vacanta bancara" pentru cel putin alte cateva zile.

16.06 Sigmar Gabriel, vice-cancelar si ministru al economiei in Germania a declarat ca acum Grecia este amenintata de faliment si ca daca vrea sa ramana in zona euro trebuie sa vina cu propuneri mai dure decat cele care i-au fost oferite anterior.

15.40 Premierul grec Alexis Tsipras si cancelarul german Angela Merkel au avut o convorbire telefonica si au cazut de acord ca Atena sa prezinte in cadrul summitului UE de marti propunerile sale pentru un plan de salvare, au declarat surse guvernamentale elene, citate de AFP si Reuters.

15.35 Yanis Varoufakis a dat destul de clar de inteles ca negociatorul planului de salvare, Euclid Tsakalotos, va fi urmatorul ministru de finante declarand ca vor fi in fata reporterilor impreuna marti. "Acum plec si ne vom vedea maine cu domnul Tsakalotos", a spus el. Intrebat daca Tsakalotos va fi urmatorul ministru de finante, Varoufakis a raspuns: "sper ca da".

Euclid Tsakalotos

14:10 Stabilitatea din zona euro "nu este in joc", in afirmat vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

"Avem toate instrumentele necesare pentru a asigura stabilitatea financiara a zonei euro (...) este foarte limpede ca suntem capabili sa aparam" moneda unica, a spus Dombrovskis.

13:58 Alexis Tsipras a avut o discutie telefonica cu Vladimir Putin, afirma o sursa guvernamentala citata de AFP

"Vladimir Putin si-a exprimat sustinerea pentru poporul in fata dificultatilor pe care trebuie sa le depaseasca", potrivit unui comunicat al presedintiei ruse, in care se precizeaza ca Putin si Tsipras au discutat de asemenea "mai multe chestiuni legate de dezvoltarea cooperarii ruso-grecesti".

13.56Ziua de luni, 20 iulie, este pe cale de a deveni momentul decisiv in privinta apartenentei Greciei la zona euro. In acea zi, Atena trebuie sa plateasca 3,5 miliarde de euro Bancii Centrale Europene.

13.54Biroul lui Francois Hollande a negat ca presedintele francez a avut luni o conversatie cu Alexis Tsipras, contrazicand informatiile furnizate Reuters de o sursa din cadrul presedintiei elene, ca cei doi ar fi discutat la telefon azi.

13:37Rusia spera ca Grecia ca ajunge la un compromis cu creditorii sai

13.18Premierul Alexis Tsipras si presedintele elen au vorbit la telefon cu Francois Hollande intr-o pauza a discutiilor dintre liderii politici de la Atena, a declarat Reuters o sursa prezidentiala. Liderii de partid de la putere si din opozitie se intalnesc luni la resedinta presedintelui Prokopis Pavlopoulos. Presedintele francez a avut in ultima vreme una din cele mai putin intransigente atitudini fata de Atena.

13:00 Conditiile pentru negocieri legate de un nou program de ajutor nu sunt reunite, tinand cont de decizia cetatenilor greci, a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert.

Guvernul german "a luat act de Nu-ul clar exprimat si respecta acest rezultat, guvernul federal ramane pregatit pentru dialog (...) dar tinand cont de decizia de ieri a cetatenilor greci, conditiile pentru negocieri pentru un nou program de ajutor nu sunt reunite".

12:52 Spania este dispusa sa negocieze cu restul tarilor din zona euro un "al treilea plan de salvare" a Greciei, dar reformele sunt "ineluctabile", a declarat ministrul spaniol al Econpomiei, Luis de Guindos, citat de AFP.

12.16Grecia nu poate suporta si mai multa austeritate pentru ca ar duce la tulburari sociale si ar micsora sansele unei reveniri economice, a declarat Juan Pablo Bohoslavsky, expert independent pentru datorii al ONU. Creditorii Greciei ar fi trebuit sa fie mai atenti la ce spune legislatia internationala in materie de datorii, a spus acesta subliniind ca trebuie acordata o importanta mai mare drepturilor omului.

11.35Euro s-a depreciat, dar a atins doar minimul ultimei saptamani, in urma votului negativ de la referendumul din Grecia care va avea pe termen lung un impact limitat pe pietele financiare, potrivit analistilor citati de Bloomberg

10.59Presedintele Klaus Iohannis a scris pe pagina sa de Facebook dupa ce elenii au votat majoritar "Nu" la referendumul de ieri ca spera ca ca se vor gasi solutii pentru viitorul european al Greciei.

10.46 Negociatorul sef al Greciei in discutiile cu creditorii internationali, Euclid Tsakalotos, este candidatul principal al guvernului elen pentru a deveni ministru de finante dupa demisia lui Varoufakis, a spus un oficial de rang inalt din executivul de la Atena pentru Reuters.

10.22Aproximativ 5.000 de greci, potrivit politiei, au sarbatorit in noaptea de duminica spre luni, la Atena, rezultatul referendumului prin care au fost respinse masurile de austeritate impuse de creditorii internationali ai Greciei, relateaza Euronews, citata de Mediafax.

10.20Cele mai importante actiuni europene au scazut cu 1,7% in primele momente ale sedintei de luni. Bancile au fost cele mai afectate, indicele bancar Euro STOXX scazand cu 2,3%. Bancile italiene, inclusiv Unicredit, scazusera cu 3-4 procente iar Banco Comercial Portugues se depreciase cu 3%.

10.00 Premierul Alexis Tsipras trebuie sa clarifice rapid ce vrea dupa referendum. Discutiile cu Grecia trebuie sa demareze curand, "pe baze serioase" a declarat ministrul francez pentru afaceri europene, Harlem Desir

9.17 Respingerea de catre Grecia a reformelor nu poate sa insemne ca va primi mai usor banii, a scris pe Twitter Peter Kazimir, ministrul de finante al Slovaciei. "Cosmarul arhitectilor monedei euro - posibilitatea ca o tara sa paraseasca acest club pare un scenariu realist dupa ce Grecia a votat Nu", a adaugat membrul Eurogroup.

Yanis Varoufakis

Yanis Varoufakis

Foto: Captura YouTube

8.47 Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, si-a dat demisia."Curand dupa anuntarea rezultatelor referendumului, mi s-a comunicat preferinta unor membri ai Eurogrupului si a unor diferiti "parteneri" pentru... "absenta" mea de la discutii; premierul a considerat ca ideea are potentialul de a fi de ajutor in atingerea unei intelegeri. Din acest motiv parasesc Ministerul de Finante azi", a scris pe blogul sau Varoufakis, care a fost cel mai important secundant al lui Tsipras in pozitia Atenei fata de creditori.

8.39 Actiunile europene se pregatesc de o scadere puternica luni, expertii apreciind ca principalii indici din Marea Britanie, Germania si Franta vor consemna un declin de 3-4% - Reuters

8.27O delegatie greaca va sosi luni la Bruxelles pentru a pregati reluarea negocierilor cu creditorii internationali, au anuntat surse guvernamentale citate de publicatia elena Proto Thema - Mediafax

--------

Mai multi oficiali ai guvernului grec, ce a sprijinit un vot negativ la Greferendum spunand ca astfel se va intari pozitia Atenei in negocieri, au declarat imediat dupa scrutin ca vor incerca sa reporneasca discutiile cu partenerii europeni.

Totusi, oficiali ai zonei euro au respins ideea unei reluari rapide a negocierilor, chiar daca ministrii de finante planuiesc sa se intalneasca saptamana aceasta pentru a discuta situatia Greciei.

Angela Merkel si Francois Hollande se vor intalni la Paris luni dupa-amiaza.

  • Rezultatele referendumului din Grecia: 61,31% dintre greci au votat NU (impotriva masurilor de austeritate), iar 38,69% au votat DA (in favoarea masurilor cerute de creditorii externi)
  • Prezenta la urne a fost de 62,50%. Sursa si detalii

Citeste si: