Sigmar Gabriel, ministrul german al Economiei si vice-cancelar, considera ca orice noi negocieri cu Grecia privind un nou acord de asistenta financiara sunt "greu de imaginat" dupa ce grecii au respins duminica prin referendum ultimele propuneri de reforma ale creditorilor internationali. Premierul grec Alexis Tsipras a "taiat ultimele punti" intre tara sa si Europa, a declarat vice-cancelarul german intr-un interviu ce va fi publicat luni de cotidianul Tagesspiegel. "Dupa respingerea regulilor de joc ale zonei euro (...), negocieri asupra unor programe de asistenta in valoare de miliarde (de euro) sunt greu de imaginat", a subliniat Sigmar Gabriel, potrivit Agerpres.

Firmele grecesti nu-si pot plati furnizorii externiFoto: Agerpres/AP

Reactia sa survine dupa ce mai multi oficiali greci, inclusiv ministrul de finante Yanis Varoufakis, au declarat ca guvernul de la Atena doreste sa reia imediat negocierile cu creditorii internationali (UE si FMI) si sa ajunga cat mai repede la un acord cu acestia pentru un nou program de finantare.

Premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii. Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.

Ministrul elen al Finantelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea conditiilor creditorilor, acuzand de "terorism" Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plata a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008.

  • Rezultatele referendumului din Grecia: 61,31% dintre greci au votat NU (impotriva masurilor de austeritate), iar 38,69% au votat DA (in favoarea masurilor cerute de creditorii externi)
  • Prezenta la urne a fost de 62,50%. Sursa si detalii

Citeste si: