Primele rezultate oficiale ale referendumului organizat duminica in Grecia indica faptul ca majoritatea cetatenilor (peste 60%) respinge masurile economice impuse de creditorii internationali, riscand astfel iesirea din zona euro. Dupa numararea a 28,28 % din voturile de duminica, rezultatele oficiale partiale prezentate de Ministerul Afacerilor Interne de la Atena arata ca 60,61 % dintre cetateni au votat "NU" la referendum, iar 39,39 % au votat "DA".

Guvernul de extrema stanga condus de Alexis Tsipras ceruse populatiei, inaintea referendumului, nu aprobe masurile economice cerute de Europa.

Cetatenii greci au fost chemati duminica la urne pentru a fi intrebati daca accepta sau nu cererile creditorilor internationali in schimbul continuarii finantarii tarii si evitarii falimentului. "Ar trebui ca propunerea care a fost inaintata de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International la reuniunea Eurogroup din 25 iunie, 2015, si care consta din doua parti care impreuna constituie propunerea completa, sa fie acceptata?", a fost intrebarea la care grecii au trebuit sa raspunda cu "Da" sau "Nu" in cadrul referendumului.

Grecia este in acest moment pe marginea prapastiei. Economia este grav afectata de lipsa de lichiditati, dupa ce Guvernul Tsipras a decis inchiderea bancilor si controlul capitalurilor.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a promis vineri seara poporului elen ca va ajunge la un acord cu institutiile financiare internationale in cel mult 48 de ore dupa referendumul de duminica, indiferent de rezultat.

Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat pe 30 iunie, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).