Ministrul spaniol de interne, Jorge Fernandez-Diaz, a afirmat intr-un interviu publicat duminica de cotidianul ABC (conservator) ca exista ''un risc ridicat de atentat terorist in Spania", estimand ca ''amenintarea jihadista'' plaseaza situatia din domeniul securitatii la nivelul sau ''cel mai critic'' de la atentatele din 11 martie 2004, potrivit Agerpres. ''Suntem la un nivel maxim de alerta de la atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid'', soldate cu 191 de morti si 2.000 de raniti, a declarat Fernandez-Diaz.

Subliniind ca nu vrea sa provoace panica, ministrul a precizat insa ca ''nivelul de alerta 4 (pe scara cu 5 trepte) corespunde unei realitati''. ''Aceasta inseamna ca exista un risc ridicat de atentat terorist si ca avem datoria de a actiona in consecinta, inclusiv informand opinia publica'', a afirmat ministrul spaniol de interne.

Spania nu are decat un numar relativ scazut de persoane plecate sa se alature organizatiei jihadiste Statul Islamic (SI), a mai spus ministrul, estimand ca cifra lor este de 116 si ca au fost identificate 16 persoane care s-au intors.

El a reamintit ca liderul SI, Abu Bakr al Bagdadi, ''pentru aniversarea proclamarii califatului, a facut apel la mujahedini sa comita atentate acolo unde se afla''. ''Exista o multime de activitati pe retelele sociale'', a afirmat ministrul spaniol, fara sa ofere detalii.

Fernandez-Diaz a evocat urgenta unui nou risc, cel referitor la asa-zisul ''terorist frustrat'', ''care si-a incheiat procesul de radicalizare, dar care n-a mai putut sa plece pentru a lupta intr-o zona de conflict si trebuie sa ramana in tara sa. ''Este un potential de risc pe care noi l-am detectat in Spania'', a incheiat oficialul spaniol.