Mitropolitul Anthimos, unul dintre cei mai importanti lideri ai Bisericii Ortodoxe din Grecia, a incheiat, recent, o predica tinuta la Biserica Sf. Paul din Salonic anuntand ca va vota "da" la referendumul privind masurile de austeritate impuse Greciei. Mitropolitul le-a spus celor prezenti ca au dreptul sa voteze asa cum doresc, insa el va da "un vot pentru Europa". Reactiile starnite au fost de la aplauze pana la strigate ale celor nemultumiti, relateaza Huffingtonpost. Dr. Elizabeth H. Prodromou, care preda la Scoala de Drept si Diplomatie de la Universitatea Tufts din Boston, spune ca principalul motiv pentru care Biserica Ortodoxa din Grecia spune "da" reformelor este reprezentat de legaturile pe care le are cu Europa: "Biserica din Grecia vede ortodoxia ca parte a istoriei europene si intelege ca Grecia sa fie o parte importanta a poporului european. Biserica Ortodoxa se teme ca "nu" la referendumul de duminica ar duce la iesirea Greciei din Europa, acolo unde este locul sau istoric.

Grecii urmeaza sa se pronunte duminica, prin referendum, in legatura cu masurile de austeritate propuse de creditorii internationali, un scrutin care ar putea decide viitorul tarii in cadrul zonei euro.

Guvernul de la Atena a pregatit planuri pentru scenariile posibile dupa referendumul de duminica, pe tema pachetului de reforme propus de Grupul Bruxelles - format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

In cazul in care majoritatea grecilor se va pronunta impotriva masurilor de austeritate, Guvernul ar intentiona sa introduca o moneda paralela, drahma, teoretic paritara cu euro, o situatie care practic ar insemna iesirea Greciei din zona euro, desi premierul Alexis Tsipras a dat asigurari ca acest lucru nu se va intampla. "Analizam introducerea unui vehicul monetar paralel, necesar pentru recapitalizarea bancilor si pentru a permite deschiderea acestora inainte de izbucnirea unor revolte", a declarat Yannis Varoufakis, ministrul grec de Finante. "Ar fi un fel de ucrainizare, dar, pentru a o evita, analizam modul de functionare a monedelor online precum Bitcoin", a spus Varoufakis.

In cazul in care rezultatul referendumului va indica o continuare a masurilor propuse de creditorii internationali, premierul Alexis Tsipras ar putea demisiona, pentru a permite crearea unui guvern de uniune nationala sau a unui guvern format din personalitati moderate din cadrul Syriza si care ar fi condus de Yannis Dragasakis, acum viceprermier.

Ultimul sondaj de opinie, organizat vineri, arata o divizare aproape egala a societatii - 44% dintre cetateni fiind favorabili masurilor de austeritate, iar 43% impotriva, restul fiind nehotarati.