Investitotii din intreaga lume s-au uitat sambata cu respiratia taiata la Grecia, unde 10 milioane de greci se pregatesc sa voteze intr-un referendum care se prezinta drept cea mai mare provocare la adresa monedei euro de la adoptarea sa, scrie The Guardian. Cu cateva ore inaintea votului, si dupa ateva luni de confruntari dure intre guvernul de stanga radicala a lui Tsipras si creditorii Greciei, unul dintre cei mai duri critici ai Atenei pare sa fi clipit. Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble, pana acum intruchiparea liniei dure in randul autoritatiilor de la Berlin, a adoptat un ton usor mai impaciuitor cu Atena afirmand ca alegerea de duminica este intre a pastra moneda euro si a "ramane temporar fara ea", aratand totodata ca exista un loc in Zona Euro pentru Grecia.

GreciaFoto: Agerpres/EPA

Cetatenii greci care traiesc in afara tarii au revenit masiv acasa in timpul zilei, dinspre toate colturile lumii, pentru a putea vota la referendumul de duminica, in conditiile in care, potrivit regulilor de organizare a referendumului, cetatenii greci isi pot exprima dreptul la vot doar in tara. In jur de un milion de greci traiesc in afara granitelor. Razboiul declaratiilor a continuat insa, de la Atena venind acuzatii dure facute de nimeni altul decat ministrul Finantelor Yanis Varoufakis, care i-a acuzat pe creditorii internationali de "terorism" si de intentia de "a-i umili pe greci".

Pe de alta parte, Fondul European de Stabilitate Financiara a avertizat ca ar putea cere Guvernului Greciei returnarea imediata a unei datorii de 140 de miliarde de euro. Fondul European de Stabilitate Financiara este un instrument creat in anul 2010 pentru a acorda credite Greciei, Irlandei si Portugaliei in contextul crizei datoriilor din zona euro si este cel mai mare creditor al Greciei, scrie Protothema.gr. Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a promis vineri seara poporului elen ca va ajunge la un acord cu institutiile financiare internationale in cel mult 48 de ore dupa referendumul de duminica, indiferent de rezultat.

-------------------------------

Ora 21:56 FinMin Varoufakis: Daca se permite prabusirea Greciei, se pierde 1 trilion de euro

"Avand in vedere ca sunt atatea in joc, atat pentru Grecia cat si pentru Europa, sunt sigur. Daca Grecia se prabuseste, 1 trilion de euro (echivalentul PIB-ului Spaniei) se va pierde. e vofba de o suma prea mare si nu cred ca Europa ar permite asta", a declarat ministrul grec al Finantelor Yanis Varoufakis sambata, potrivit Ekathimerini.

Ora 21:00 Jacque Delors, unul dintre cei mai influenti arhitecti ai Uniunii Europene, cere creditorilor interationali sa faca tot ce le sta in putinta pentru a salva Grecia.

Delors, care a fost responsabil pentru aprofundarea integrarii europene intre 1985-93 cand a fost presedinte al Comisiei, a cerut UE sa adopte un plan de salvare tripartit pentru Grecia.

Intr-un articol de opinine publicat in Le Monde, Delors scrie ca Grecia are nevoie de:

1. ajutor financiar sa isi restabileasca solvabilitatea pe termen scurt;

2. ajutor prin programele UE astfel incats a poata reveni la crestere economica;

3. "fara intarziere, o examinare a poverii datoriei grecesti", precum si a datoriilor altor tari care au fost sub un plan de salvare UE.

Ora 18:14 Ministrul de Finante austriac: Europa poate sa faca fata unui Grexit

Ministrul austriac de Finante Hans Joerg Schelling a declarat sambata ca Europa nu ar avea mult de suferit din punct de vedere economic in cazul in care Grecia paraseste zona euro, insa consecintele pentru grecia vor fi mult mai grave, relateaza Ekathimerini.

"Pentru Europa, acest lucru ar fi usor de manageriat din punct de vedere eonomic. Pentru Grecia, ar fi considerabil mai dramatic", a declarat Schelling intr-un interviu pentru Die Presse.

Ora 17:35 Matteo Renzi: Italia nu mai este partener de suferinta cu Grecia, cum era in urma 4 ani (The Guardian)

Premierul italian Matteo Renzi a delcarat sambata ca Italia nu se mai teme de consecintele problemelor financiare ale Greciei, spre deosebire de 2011 cand existau ingrijorari cu privire la o contagiune a crizei grecesti catre alte tari europene puternic indatorate.

Reformele luate de Italia au aratat ca "suntem de partea celor care vor sa rezolve problema", a declarat Renzi.

Ora 15:33: Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, considera ca "doar grecii" pot decide daca vor continua cu moneda euro sau, cel putin temporar, fara ea, insa Grecia ramane membra a uniunii monetare.

"Grecia este membra a zonei euro. Nu e niciun dubiu in legatura cu acest lucru. Daca cu euro sau temporar fara el, doar grecii pot raspunde la aceasta intrebare. Este clar ca nu vom lasa poporul in incurcatura", a declarat ministrul german, reiterand ca riscurile de contagiune sunt limitate. "Chiar daca s-ar ajunge la prabusirea unor banci individuale, riscul de contagiune este relativ scazut", a spus Schaeuble, reamintind ca 'pietele au reactionat cu retinere in ultimele zile". "Acesta arata ca problema este gestionabila", a afirmat oficialul german intr-un interviu pentru Bild, citat de Reuters.

Ora 14:06: Surse citate de Reuters: Eurogrupul ar fi incercat sa blocheze prezentarea raportului Fondului Monetar International despre situatia din Grecia pentru a nu fi folosit ca pretext populist, sustin surse citate de Reuters, desi evaluarea tehnica a FMI atribuie colapsul financiar gestiunii defectuoase a Guvernului Tsipras.

"Tari din zona euro au incercat in zadar sa opreasca publicarea unei analize sumbre despre situatia datoriilor Greciei, un document pe care Guvernul de stanga de la Atena il foloseste ca pretext pentru a indemna alegatorii sa respinga masurile de austeritate", afirma surse citate de Reuters.

"Publicarea raportului despre sustenabilitatea datoriei Greciei a generat o disputa de culise intre Bruxelles si FMI, o institutie financiara cu sediul la Washington", subliniaza Reuters.

"Nu este insa clar daca documentul FMI va influenta in vreun sens rezultatul referendumului din Grecia", noteaza agentia de presa.

Ora 13:01: Ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, i-a acuzat sambata pe creditorii internationali de "terorism" si de intentia de "a-i umili pe greci", cu o zi inaintea referendumului crucial de duminica. "Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism", a acuzat Varoufakis intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo, citat de Agerpres. "De ce ne-au obligat sa inchidem bancile? Pentru a le insufla oamenilor teama. Si cand este vorba despre a raspandi frica, numim acest fenomen terorism", a sustinut ministrul elen, cu referire la politica dusa de creditorii Atenei - Fondul Monetar International, Banca Centrala Europana si Uniunea Europeana. "Oricare va fi rezultatul referendumului, luni va exista un acord, sunt pe deplin si absolut convins de aceasta. Europa are nevoie de un acord, Grecia are nevoie de un acord, asa incat vom ajunge la un acord", a adaugat oficialul grec.

Fondul European de Stabilitate Financiara a anuntat ca isi pastreaza deschise si analizeaza optiunile sale in calitate de creditor al Greciei, dupa ce Atena nu a platit ultima transa de imprumut catre FMI, si va decide urmatorii pasi in stransa cooperare cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si membrii zonei euro.

Grecii urmeaza sa se pronunte duminica, prin referendum, in legatura cu masurile de austeritate propuse de creditorii internationali, un scrutin care ar putea decide viitorul tarii in cadrul zonei euro.

Guvernul de la Atena a pregatit planuri pentru scenariile posibile dupa referendumul de duminica, pe tema pachetului de reforme propus de Grupul Bruxelles - format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

In cazul in care majoritatea grecilor se va pronunta impotriva masurilor de austeritate, Guvernul ar intentiona sa introduca o moneda paralela, drahma, teoretic paritara cu euro, o situatie care practic ar insemna iesirea Greciei din zona euro, desi premierul Alexis Tsipras a dat asigurari ca acest lucru nu se va intampla. "Analizam introducerea unui vehicul monetar paralel, necesar pentru recapitalizarea bancilor si pentru a permite deschiderea acestora inainte de izbucnirea unor revolte", a declarat Yannis Varoufakis, ministrul grec de Finante. "Ar fi un fel de ucrainizare, dar, pentru a o evita, analizam modul de functionare a monedelor online precum Bitcoin", a spus Varoufakis.

In cazul in care rezultatul referendumului va indica o continuare a masurilor propuse de creditorii internationali, premierul Alexis Tsipras ar putea demisiona, pentru a permite crearea unui guvern de uniune nationala sau a unui guvern format din personalitati moderate din cadrul Syriza si care ar fi condus de Yannis Dragasakis, acum viceprermier.

Ultimul sondaj de opinie, organizat vineri, arata o divizare aproape egala a societatii - 44% dintre cetateni fiind favorabili masurilor de austeritate, iar 43% impotriva, restul fiind nehotarati.

  • Zeci de mii de greci au participat, vineri seara, la mitinguri paralele in Atena si Salonic

Aproximativ 40.000 de greci au participat, vineri seara, la mitinguri paralele organizate in Atena si Salonic in favoarea si impotriva masurilor propuse de creditorii internationali, inaintea controversatului referendum programat duminica, informeaza Mediafax, citand BBC. Potrivit estimarilor, intre 25.000 si 50.000 de oameni au participat la mitingurile organizate vineri seara in Atena, Salonic si in alte noua orase ale Greciei.

Premierul Alexis Tsipras a fost prezent la mitingul opozantilor masurilor de austeritate, reiterand ca, in opinia sa, un vot negativ nu ar conduce la iesirea Greciei din zona euro.

Insa sustinatorii masurilor de austeritate, care au organizat o manifestatie paralela, au avertizat ca un vot negativ la referendumul de duminica va genera iesirea Greciei din spatiul monedei unice europene.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a promis vineri seara poporului elen ca va ajunge la un acord cu institutiile financiare internationale in cel mult 48 de ore dupa referendumul de duminica, indiferent de rezultat.

Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat pe 30 iunie, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).