Tarile din zona euro au incerct, fara succes, sa blocheze o analiza sumbra a Fondului Monetar International asupra datoriei Greciei si povara pe care o reprezinta pentru tara, au declarat vineri pentru Reuters surse familiarizate cu situatia. Documentul lansat joi in Washington arata ca finantele publice grecesti nu sunt sustenabile in lipsa unui ajutor substantial, posibil chiar anulari de catre partenerii europeni ale imprumuturilor garantate de contribuabili.

Raportul mai arata ca Grecia va avea nevoiie de cel putin alte 50 miliarde de euro, in urmatorii 3 ani, pentru a se mentine pe linia de plutire.

Publicarea proiectului Analizei de Sustenabilitate a Datioriei dezvaluie o disputa dintre Bruxelles si creditorul international cu sediul la Washington, care a fiert in spatele usilor inchise in ultimele luni.

Premierul grec Alexis Tsipras a citat raportul intr-un discurs televizat in care a facut apel la alegatori sa spuna "NU" termenilor de austeritate din acordul propus de creditorii internationali.

Nu este clar daca documentul FMI va influenta opiniile alegatorilor greci, impartite aproape la egalitate intre a alega "DA" sau "NU" la un referendum in care este pus in joc viitorul Greciei in zona euro.

"Ieri s-a produs un eveniment de o importanta politica majora. FMI a publicat un raport asupra economiei grecesti care reprezinta o mare razbunare pentru guvernul grec pentru ca confirma ceea ce este evident - ca datoria Greciei nu este sustenabila", a declarat Tsipras.

In cadrul unei intalniri desfasurate miercuri la sediul FMI, membrii europeni au pus sub semnul intrebarii momentul publicarii raportului, in conditiile in care conducerea FMI a propus ca acest lucru sa se intample, fara preaviz, cu 3 zile inaintea referendumului crucial, au declarat sursele.

Nu s-a tinut un vot pe acest subiect, insa membrii europeni ar fi fost oricum depasiti numeric iar autoritatile de la Washington, cea mai puternica voce din FMI, erau in favoarea publicarii, au mai precizat sursele.

Europenii mai erau ingrijorati ca raportul ar putea distrage atentia de la un punct de vedere pe care il impartasesc cu FMi, si anume ca guvernul Tsipras, in cele 5 luni de la preluarea puterii, a distrus o economie fragila care incepea sa isi revina.

"Nu a fost o decizie usoara. Nu traim intr-un turn de clestar. Insa UE trebuie sa inteleaga ca nu totul poate fi decis in baza imperativelor proprii", a declarat o sursa din FMI implicata in dezbaterea privind momentul publicarii.

Boardul FMI a avut in vedere toate argumentele, inclusiv riscul ca documentul sa fie politizat, insa viziunea dominanta a fost ca dovezile si datele trebuie sa fie prezentate transparent inainte de referendum.

"Faptele sunt incapatanate. Nu poti sa ascunzi faptele pentru ca ar putea fi exploatate", a mai afirmat sursa FMI.

Purtatoarea de cuvant a Fondului, Angela Gaviria, a refuzat sa comenteze pe acest subiect.