Guvernul de la Atena se pregateste sa nationalizeze o parte din depozitele peste 8.000 de euro. Astfel, autoritatile ar urma sa ia cel putin 30% din depozitele mai mari de 8.000 de euro, informeaza Financial Times. Ministrul Finantelor Varoufakis a catalogat informatiile publicate de FT drept: "zvonuri malitioase"

Coada la banci in GreciaFoto: Agerpres/EPA

Intr-o postare pe Twiiter, ministrul grec al Finantelor Yanis Varoufakis a catalogat informatiile publicate de Financial Times drept "zvonuri malitioase", transmite Reuters

Bancile grecesti pregatesc planuri de urgenta pentru o posibila nationalizare a depozitelor, pe fondul panicii create de scenariul ca tara se indreapta spre colaps financiar, au declarat vineri pentru Financial Times bancheri si oameni de afaceri familiarizati cu aceste planuri.

Planurile, care prevad o taiere de 30% a depozitelor de peste 8.000 de eruo, schiteaza un scenariu din ce in mai probabil, cel putin pentru o banca.

O recapitalizare greaca s-ar asemana cu un plan de salvare folosit de Cipru in 2013 cand fondurile clientilor au fost confiscate pentru a recapitaliza bancile, nationalizarea fiind aplicata depozitelor neasigurate de peste 100.000 de euro.

Planul ar fi implementat ca parte a recapitalizarii bancilor grecesti, urmand sa fie discutat cu creditorii internationali- Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana.

"(Taierea - n.red.) s-ar face in contextul unei restructurari generale a sectorului bancar dupa ce Grecia se intoarce in cadrul programului de bailout", a declarat o sursa. "Nu e ceva ce se va intampla imediat".

Oficialii din zona euro au declarat ca nu s-a luat pana acum o decizie cu privire la o lichidare a vreunei banci grecesti sau la initierea unei taieri a depozitelor, un proces care ar incepe dupa ce BCE ar declara bancile insolvente sau ar cere inapoierea imprumuturilor de urgenta.