O petitie care prevede organizarea unui referendum privind iesirea Austriei din Uniunea Europeana a fost semnata de 261.159 de cetateni austrieci, informeaza editia austriaca a publicatiei The Local, citata de Mediafax. Pentru ca o petitie sa fie dezbatuta in Parlament, ea are nevoie de 100.000 de semnaturi. Cu 4,12% din electorat in favoare, legislativul de la Viena este obligat sa discute petitia.

Cei 261.159 de cetateni care sustin petitia reprezinta 4,12% din electorat. In aceste conditii, petitia a depasit pragul de 100.000 de semnaturi necesare pentru ca ea sa fie discutata in Parlament. Cea mai mare sustinere a petitiei s-a inregistrat in provinciile Lower Austria (5,18%) si Carinthia (4,85%).

Petitia a fost initiata de Inge Rauscher, o translatoare in varsta de 66 de ani, care a lansat o solicitare similara in 2000. Petitia nu a ajuns sa fie dezbatuta in Parlament pentru ca nu a intrunit numarul necesar de semnaturi, fiind sustinuta doar de 3,35% din electorat.

Inge Rauscher si-a exprimat constant dezacordul privind intrarea Austriei in Uniunea Europeana inca de la semnarea acordului de apartenenta. Alaturi de sustinatorii sai, ea este de parere ca situatia in Austria ar fi mai buna punct de vedere economic, social si al mediului daca tara nu ar fi membru al UE.

Rauscher pune pe seama crizei financiare din Grecia numarul mare de sustinatori ai petitiei, considerand ca este "un rezultat extraordinar".