Hotelurile si restaurantele din nordul Greciei au inceput sa accepte plati in moneda nationala a Bulgariei, leva, pe fondul penuriei de lichiditati si a temerilor legate de o posibila iesire din zona euro, scrie EUObserver.

"Bancomatele din Salonic au ramas fara bani si nimeni nu poate sa scoata macar cinci euro", povesteste Rumen Galabinov, un om de afaceri din Bulgaria, care a vizitat recent al doilea mare oras al Greciei.

"Dupa ce am mancat la un restaurant local, am intrebat daca pot plati in leva. Proprietarul a fost de acord".

Cotatia leva este fixata la 1,95 pentru un euro de la mijlocul anului 1997, in urma crahului financiar si a hiperinflatiei care a urmat caderii comunismului. Tara are acum, dupa o cura drastica de austeritate, una dintre cele mai reduse rate de indatorare din UE: 27,6% din PIB.

Guvernul de centru dreapta condus de Boiko Borisov a infiintat o comisie care sa pregateasca aderarea la zona euro, dar Sofia va astepta pana la rezolvarea actualelor probleme.

"Daca am adera la euro acum, am plati factura pentru tarile mai bogate, dar mai putin disciplinate precum Grecia", a spus acesta, la ultimul summit european.

In ciuda faptului ca a pierdut un sfert din produsul intern brut in ultimii sase ani, Grecia este in continuare de trei ori mai bogata decat Bulgaria.

"Proprietarul restaurantului, care mai are si doua hoteluri, a spus ca oaspetii bulgari sunt bineveniti sa plateasca in leva", a adaugat afaceristul bulgar.

"Apoi, proprietarul va merge in Sandanski (in sudul Bulgariei) si va schimba leva in euro, pentru a avea bani pentru aprovizionarile zilnice".