Un nou sondaj privind rezultatul referendumului de duminica din Grecia, prin care alegatorii sunt chemati sa spuna daca accepta sau resping propunerile de la creditorii internationali, arata un usor avantaj pentru "da" - 44,8%, in timp ce "nu" ar raspunde 43,4%. Astazi, judecatorii instantei supreme din Grecia vor decide daca referendumul a fost contestat legal, dar economia tarii pare deja in pragul imploziei: bancile mai au rezerve de circa 500 milioane euro, potrivit The Telegraph. Intre timp, grecii au iesit din nou in strada vineri. Miting-ul pentru NU organizat de partidul lui Tsipras a strans 30.000 de oameni, in timp ce mitingul pentru DA la referendum a strans 100.000 de participanti, transmite MegaTV din Grecia. E pentru prima data cind diferenta intre cele doua optiuni e atat de mare. In schimb, sondajele de opinie privind votul de vineri arata diferente foarte mici, de un procent, care oscileaza de la o optiune la cealalta.

Ministrul german de Finante, prezentat de Syriza drept vampirul care a supt sangele GrecieiFoto: Hotnews

Singura posibila bariera in fata organizarii referendumului a picat dupa ce Curtea Suprema de la Atena a decis ca organizarea plebiscitului de duminica este constitutionala. Alexis Tsipras, seful Guvernului grec, ramane si el pe pozitii, cerandu-le grecilor sa spuna un "NU mandru ultimatumurilor si celor care va terorizeaza", promitand totodata ca indiferent de rezultatul de duminica, Grecia va ajunge la un acord cu creditorii. Marea lovitura a venit insa in noaptea de vineri spre sambata, cand Financial Times a relatat, citand surse, ca Guvernul de la Atena se pregateste sa nationalizeze 30% din depozitele peste 8.000 de euro, banii urmand sa fie folositi pentru o recapiralizare a bancilor. Atena neaga insa vehement ca ar avea asa ceva in plan.

  • Vezi mai jos cele mai importante momente ale zilei din Grecia

Ora 3:57 Wolfgang Schauble: Atena nu vrea niciun program de reforma

Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble sustine intr-un interviu publicat sambata de jurnalul german Bild ca esecul negocierilor cu guvernul grec era previzibil pentru ca Atena “nu vrea niciun program de reforma”, relateaza AFP.

"Cand stim datele economice si cand luam in serios declaratiile lui Alexis Tsipras de dinainte si de dupa (alegerea sa ca premier la inceputul anului- n.red.) atunci putem sti ca guvernul grec nu vrea niciun program de reforme. De asta am fost, inca de la inceput, foarte sceptic cu privire la un rezultat al discutiilor cu guvernul de la Atena. Iar acum ca acest scepticism mi-a fost confirmat, nu sunt deloc surprins", a declarat Schauble pentru Bild.

Ora 1:00Ministrul Finantelor Varoufakis a catalogat informatiile publicate de FT drept: "zvonuri malitioase"

Sambata, ora 0:10 Guvernul de la Atena se pregateste sa nationalizeze o parte din depozitele peste 8.000 de euro. Astfel, autoritatile ar urma sa ia cel putin 30% din depozitele mai mari de 8.000 de euro, informeaza Financial Times.

23:28 Sondaj de opinie Ipsos: 44% din greci aleg "DA", 43% aleg "NU", 12% sunt nehotarati

Un sondaj de opinie Ipsos publicat vineri privind intentiil de de vot la referendumul de duminica releva ca 44% dintre greci sunt in favoarea acceptarii termenilor duri ai acordului financiar, in timp ce 43% sunt impotriva, informeaza Reuters.

In jur de 12% dintre repondeti sunt nehotarati, datele subliniind un potential important pentru volatilitate, arata Ipsos intr-o declaratie publicata pe site-ul sau, descriind totodata referendumul ca "prea strans pentru a da un verdict".

Sondajul Ipsos este al cincilea publicat vineri, si al patrulea care ofera un mic avans al taberei "DA" intr-un referendum care ar putea decide viitorul tarii in cadrul zonei euro.

21:47 Tsipras incurajeaza alegatorii sa spuna "un mandru NU ultimatumurilor si celor care va terorizeaza" (Reuters)

21:44 Tsipras: Tema referendumului de duminica este ramanerea in Europa si o decizie asupra unui trai demn in Europa (Reuters)

21:38 Premierul Alexis Tsipras a venit in mijlocul manifestantilor adunati la mitingul pentru "NU" (AFP)

21:34 Alexis Tsipras promite un acord rapid cu creditorii dupa referendum, indiferent de rezultat

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a promis vineri seara poporului elen ca va ajunge la un acord cu institutiile financiare internationale in cel mult 48 de ore dupa referendumul de duminica, indiferent de rezultat.

"Vom ajunge la un acord cu creditorii internationali in cel mult 48 de ore dupa referendum, indiferent de rezultat", a promis Tsipras intr-un discurs televizat, informeaza Mediafax cotidianului Il Messaggero.

"Cu cat va fi mai mare proportia celor care resping masurile creditorilor, cu atat mai bun va fi acordul. Daca majoritatea grecilor vor vota afirmativ, propunerile creditorilor vor fi transpuse in lege", a promis Tsipras.

"Eu nu voi aseza functia mea deasupra intereselor natiunii", a subliniat Tsipras, sugerand ca ar putea demisiona.

20:51 Miting-ul pentru NU organizat de partidul lui Tsipras a strans 30.000 de oameni, in timp ce mitingul pentru DA la referendum a strans 100.000 de participanti, transmite MegaTV din Grecia. E pentru prima data cind diferenta intre cele doua optiuni e atat de mare.

20:27 15.000 de manifestanti adunati la Atena la un miting pentru "NU" la referendum; 12.000 la un miting pentru "DA" la referendum, la ora 17:00 GMT (politia elena, potrivit AFP)

20:18 Proteste in Atena: Politia a folosit grenade paralizante impotriva manifestantilor

Politia elena a aruncat cu grenade paralizante in mijlocul protestatarilor adunati vineri in centrul Atenei, in timpul unui miting in favoarea votarii optiunii "NU" la referendumul de duminica, informeaza Reuters. Totodata, au existat ciocniri intre politisti si protestatari. Potriit sursei citate, in ciocniri au fost implicate cateva zeci de persoane, majoritatea imbracati in negru si purtand casti. Situatia s-a linistit insa in scurt timp.

20:04 Curtea Suprema din Grecia decide ca referendumul de duminica poate fi organizat. (Protothema.gr)

18:09 Bancile grecesti au "lichiditati suficiente pana la redeschiderea prevazuta marti", a declarat directoarea Uniunii bancilor grecesti si sefa Bancii Nationale a Greciei, potrivit AFP.

Louka Katseli a facut aceasta scurta declaratie dupa o intalnire cu ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis, ministrul adjunct al Economiei Dimitris Mardas si directorii bancilor BNG, Alpha, Eurobank, Pireaus si Attica.

18.04: Seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, respinge declaratia de azi a lui Varoufakis ca o solutie e sigura si spune ca ministrul grec de Finante "a inventat totul" (The Telegraph).

16:30 Alexis Tsipras doreste o "reducere cu 30% a datoriei grecesti" si "o perioada de gratie de 20 de ani" (AFP)

16:21 Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) a declarat oficial, vineri, Grecia in incetare de plati, dara fara consecinte financiare imediate, scrie AFP.

Neplata transei catre FMI este "rezultatul unei default al Greciei, in termenii acordului din Grecia si FESF", a precizat institutia, intr-un comunicat.

15.19: Declaratie care a starnit consternare din partea ministrului Aprarii, Panos Kammenos (de extrema dreapta): "Fortele armate garanteaza stabilitatea interna si apararea suveranitatii nationale". Declaratia, facuta ieri in prezenta premierului Tsipras, a primit replici dure. Primarului Atenei, George Kaminis: Ce vrea sa spuna acest domn, ca pregateste o lovitura de stat?"

14:37 Cifrele publicate joi de Fondul Monetar International (FMI) legate de nevoile de finantare ale Greciei nu semnifica in mod automat necesitatea restructurarii datoriei colosale a tarii, avertizeaza Berlinul.

"Nu putem in niciun fel sa tragem drept concluzie ca restructurarea datoriei e necesara", a comentat purtatorul de cuvant al ministrului Finantelor Wolfgang Schauble, citat de AFP.

14:05 Pozitia de negociere a Greciei va fi "considerabil slabita" daca un NU va domina referendumul de duminica, a avertizat vineri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Daca grecii voteaza nu, pozitia greaca va fi considerabil slabita", a declarat Juncker, la Luxemburg, adaugand ca, in cazul unei victorii a Da-ului, "ne vom confrunta cu negocieri dificile".

12.27: Ministrul de Finante Yanis Varoufakis pregateste terenul pentru ca Syriza sa ramana la putere chiar si in cazul unui vot DA la referendum: Chiar daca va cistiga votul DA, va fi o "victorie stransa" si Syriza ar ramane singurul partid capabil sa conduca tara (Radio RTE Irlanda)

12:30 Traian Basescu: Grecia e un exemplu despre ce inseamna sa crezi ca poti trai la nesfarsit din bani imprumutati

Nu uitati ca in Grecia s-a inventat democratia si cred ca oricat de suparati ar fi grecii ca trebuie sa dea inpoi ce au mancat si ce au baut de 30 de ani incoace majoritatea cred ca va accepta

12.17: Turistii ar putea avea probleme cu gasirea medicamentelor si a mincarii in Grecia, avertizeaza Constantin Michalos, presedintele Camerei de Comert din Atena. Motivul? Inchiderea bancilor si controlul capitalurilor face aproape imposibil importurile (The Telegraph)

12:06 Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, partizan al intransigentei fata de Atena, a ajuns la o cota de popularitate record, potrivit unui sondaj realizat de televiziunea ARD si cotidianul Die Welt, citat de AFP.

In total, 70% dintre persoanele interogate sunt multumite de atitudinea ministrului, al carui chip ferm este pe afisele partizanilor "Nu"-ului la referendumul de duminica, cu sloganul: "De cinci ani va bea sangele, spuneti-i nu".

11.28: Valdis Dombrovskis, vice-presedinte al Comisiei Europene, a spus intr-un interviu pentru ziarul german Die Welt ca intrebarea de la referendumul grec nu este corecta nici din punct de vedere legal, nici factual

11.16: Reportaj Reuters in Grecia in randul oamenilor de afaceri: "Fiecare zi e ca o duminica. Telefoanele nu mai suna. Venim la birou si stam fara sa facem nimic". Economia greaca e ravasita din momentul in care Guvernul Tsipras a impus controlul capitalului si a inchis bancile

10.36: PayPal si-a incetat operatiunile din Grecia din cauza impunerii de catre Guvernul Tsipras a controlului capitalurilor (sursa: Quartz)

Ora 10:35 Un sondaj comandat de Bloomberg News arata ca 43% dintre greci intentioneaza sa voteze "Nu" la referendum si 42,5% "Da".

Sondajul a fost facut de Universitatea Macedonia pe un esantion de 1.042 persoane si are o marga de eroare de 3%.

10.34: Un editorialist al cotidianului german Handelsblatt ii implora pe greci sa nu voteze pentru iesirea din Zona Euro. Si restul ziarelor germane pledeaza pentru un vot DA la referendum

10.03: Syriza a impanzit Grecia cu postere care il infatiseaza pe ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, drept vampirul care a supt sangele grecilor timp de 5 ani