Echipele de salvare filipineze cauta 15 persoane date disparute joi dupa naufragiul feribotului Kim Nirvana in zona centrala a arhipelagului filipinez, tragedie in care au murit 38 de persoane, transmite Reuters.

Nava avea la bord 187 de pasageri si membri ai echipajului si facea legatura intre portul Ormoc (situat in provincia Leyte, la circa 550 kilometri sud-est de capitala Manila) si insulele Comotes.

Au fost salvate 134 de persoane de pe nava care s-a scufundat la cateva minute dupa plecarea din Ormoc.

Cautarea persoanelor disparute a continuat pe intreaga durata a zilei de joi, la operatiuni participand inclusiv doua avioane militare filipineze, potrivit Agerpres.

Rezultatele preliminare ale anchetei indica o eroare umana drept cauza a naufragiului, nava efectuand brusc un viraj la dreapta la scurt timp dupa plecarea din portul Ormoc. Cuprinsi de panica, pasagerii s-au inghesuit pe partea dreapta a feribotului, care s-a inclinat treptat inainte de a se scufunda.

''Feribotul transporta ciment si orez, dar nu parea sa fie supraincarcat'', a declarat Armando Balilo, purtator de cuvant al Pazei de coasta filipineze.

Prost intretinute si rar verificate, feriboturile sunt unul dintre principalele mijloace de transport din arhipelagul Filipine, care numara mai mult de 7.100 de insule.

In Filipine accidentele maritime sunt frecvente, cel mai adesea fiind cauzate de norme de securitate permisive, controale superficiale si nave supraincarcate. Numeroase naufragii s-au soldat cu mai multe sute de morti in ultimii ani.