Noul Guvern de centru-dreapta din Danemarca a anuntat ca va reduce la jumatate ajutoarele sociale pentru solicitantii de azil, in conditiile in care Executivul liberal se bazeaza pe sprijinul Partidului Poporului Danez (DPP, anti-imigratie) in Parlament, relateaza BBC News.

Solicitantii de azil necasatoriti si fara copii vor primi un ajutor in valoare de 5.945 de coroane (797 euro), fata de 10.849 de coroane (1.454 de euro) in prezent. Cuplurile casatorite, care au copii, vor primi 16.638 de coroane (2.230 de euro) lunar, fata de 28.832 de coroane (3.864 de euro) in prezent, citeaza Mediafax.

Imigrantii care vor trece un test de limba daneza vor primi in plus 1.500 de coroane (200 de euro) lunar.

Propunerea ar putea fi aprobata chiar vineri de Parlament, unde Guvernul format de partidul liberal Venstre este sustinut de partidul anti-imigratie DPP.

Legea noilor ajutoare pentru integrare, care vor inlocui ajutoarele de somaj pentru imigranti, ar urma apoi sa intre in vigoare in septembrie. Noua lege nu ii va afecta pe muncitorii imigranti originari din alte state ale Uniunii Europene.

Danemarca a adoptat unele dintre cele mai dure politici privind imigratia din UE in ultimii ani, in conditiile in care influenta politica a DPP a crescut.

"Trebuie sa ne limitam pentru a putea face fata fluxului de solicitanti de azil din Danemarca", a declarat ministrul danez al Imigratiei, Inger Stoejberg, citat de Copenhagen Post.