"A fost Grexitul adevaratul plan al lui Alexis Tsipras? Daca iesirea Greciei din Zona Euro a fost scopul lui Tsipras, e greu sa te gandesti ca ar fi putut actiona altfel decat a facut-o", scrie cotidianul financiar american Wall Street Journal intr-un comentariu semnat de editorialistul Simon Nixon.

A urmarit de fapt Tsipras un Grexit?Foto: Captura Wall Street Journal

Cat din tacticile lui Alexis Tsipras din ultimele cinci luni a fost cauzat de incompetenta si cat a fost plan? E o intrebare careia istoricii s-ar putea sa nu-i gaseasca niciodata raspunsul, scrie editorialistul, care trece in revista toate manevrele facute de premierul Tsipras de la preluarea mandatului, in ianuarie.

Wall Street arata ca Tsipras a intarziat si tergiversat negocierile cu creditorii internationali pana in momentul in care bailout-ul a expirat, facand greu de evitat iesirea din Zona Euro.

"Daca acesta a fost planul, l-a executat perfect", mai arata editorialistul. "Deponentii au fost persuadati sa-si pastreze banii in banci prin asigurari zilnice, timp de cinci luni, ca o intelegere cu troika e iminenta. De fapt, cea mai mare parte a timpului nu a existat nici o negociere. Tsipras a mimat dialogul cu discutii infinite despre cum ar trebui sa fie numita troika, unde sa se tina negocierile si cine sa participe la ele.

In ultimul moment, Tsipras a trimis propuneri cu zero sanse sa fie acceptate, dar care i-au permis sa dea vina pe creditori. Acum, cu bailout-ul terminat, bancile inchise si tara in incapacitate de plata, a organizat un referendum in care cetatenii sunt intrebati daca sunt de acord cu o propunere expirata. Totul arata premeditarea iesirii Greciei din Zona Euro, arata Wall Street Journal.

Citeste aici tot articolul (continut cu plata)