Germania va bloca orice nou plan de asistenta financiara atat timp cat Guvernul condus de premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras ramane in functie, afirma, sub acoperirea aninimatului, un apropiat al cancelarului german Angela Merkel, precizand ca Berlinul ar astepta un Cabinet tehnocrat, potrivit Mediafax.

"Intrebarea reala este daca avem incredere in premierul Alexis Tsipras si in Yanis Varoufakis (ministrul grec de Finante - n.red)? Raspunsul clar pentru toate partile este ￯nu￯", a declarat, sub protectia anonimatului, un politician de rang inalt din cadrul Uniunii Crestin-Democrate (CDU - centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel.

Potrivit politicianului german, Uniunea Crestin-Democrata va bloca orice solicitare a Greciei cat timp Guvernul considerat "comunist" ramane la putere la Atena. "In cadrul CDU/CSU, multi colegi vor vota negativ la orice solicitare facuta de Varoufakis si Tsipras. Nu mai are nimeni incredere in ei. Avem nevoie de un partener serios", a spus politicianul conservator german, potrivit publicatiilor The Times si Die Zeit.

"Vom face totul pentru a obtine un rezultat favorabil la referendumul grec. Apoi, va fi necesar un nou guvern, care sa implementeze masurile", a adaugat politicianul german, sugerand ca exista discutii pentru scindarea formatiunii de extrema-stanga Syriza, principalul partid de guvernamant din Grecia. Sursa germana a dezvaluit ca presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ar fi fost implicat in discutii secrete pentru scindarea Syriza, la care au participat voci moderate din formatiune, inclusiv posibil Alexis Tsipras.

"Scopul este crearea unui guvern tehnocrat", a explicat politicianul german.

Ministrii de Finante ai tarilor din zona euro au stabilit amanarea tuturor negocierilor cu Guvernul Greciei pana dupa anuntarea rezultatului referendumului programat duminica, a declarat miercuri seara un oficial guvernamental slovac. "Membrii Eurogrup sunt uniti in pozitia de a astepta rezultatul referendumului din Grecia inainte de orice noi discutii", a declarat Peter Kazimir, ministrul de Finante al Slovaciei. Kazimir a facut aceste declaratii dupa teleconferinta Eurogrup organizata miercuri seara. "Am decis sa asteptam rezultatul referendumului. Sa nu punem caruta inaintea calului!", a spus el.

Ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schauble, considera ca nu exista "o baza solida de discutii" cu Guvernul Greciei, asteptand o clarificare de pozitie a Guvernului elen inaintea referendumului. "Nu exista o baza de discutii pentru masuri serioase", a spus Schauble.

"De aceea, Grecia va trebui sa isi clarifice pozitia despre ce vrea, iar apoi sa discutam despre situatie, in conditii care acum vor fi mai dificile", a adaugat Schauble. "O propunere a creditorilor care sa fie respinsa ori acceptata nu mai exista in acest moment", a subliniat oficialul german.

Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a declarat ca exista "sanse minime" de progrese in negocierile cu Grecia dupa discursul controversat al premierului Alexis Tsipras. "Exista sanse minime sa se inregistreze progrese in negocieri", a afirmat Jeroen Dijsselbloem.

Alexis Tsipras, premierul de extrema-stanga al Greciei, a decis mentinerea referendumului programat duminica. "Un vot negativ la referendum nu va fi un vot pentru parasirea Europei, ci pentru o revenire la valorile europene", a declarat Tsipras. "Un vot negativ nu va insemna o rupere de Europa, ci ar exercita presiuni mai puternice pentru un acord viabil din punct de vedere economic", a subliniat Tsipras, avertizand insa ca o iesire a Greciei din zona euro ar avea "consecinte dezastruoase". "Va cer sa votati ￯nu￯ in privinta planului de asistenta financiara si ￯da￯ perspectivelor gasirii unei solutii viabile", a spus Tsipras, lansand practic un semnal ambiguu privind referendumul. "Singura noastra cale de a depasi criza este sa revenim la popor si exact asta facem", a explicat Tsipras.

Grecia a intrat, tehnic, in incapacitate de plati, in contextul in care nu a putut plati transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International.

Ministrii Finantelor ai tarilor din zona euro, reuniti in teleconferinta marti seara, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenta financiara. "Termenul-limita pentru posibilitatea extinderii programului financiar destinat Greciei a fost sfarsitul saptamanii trecute. Nu s-a putut ajunge la un acord astazi", a explicat Peter Kazimir, ministrul de Finante al Slovaciei. "Ar fi absurd sa acceptam solicitarile Guvernului Greciei dat fiind ca ei nu le accepta pe ale noastre", a spus Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a atras atentia ca institutiile financiare internationale - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii.

Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Actuala situatie de incapacitate de plati tehnica nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plati a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008. Situatia Greciei va avea, deci, un impact mai mic asupra pietelor financiare, dar efecte grave asupra situatiei sociale a poporului elen.