Columbia nu va gazdui urmatoarea editie a concursului Miss Univers, la care si organizatorii concursului Miss Mexic au decis sa nu participe, denuntand astfel remarcile 'rasiste' facute de Donald Trump, republicanul intrat in cursa prezidentiala din SUA si co-proprietar al concursului, informeaza AFP.

Donald TrumpFoto: Captura Youtube.com

Retragerea Columbiei este ultima dintr-o serie de reactii la remarcile denigratoare facute de miliardar in legatura cu imigrantii mexicani. Postul de televiziune NBC si-a anuntat luni intentia de a nu mai difuza Miss Univers si Miss SUA. Conform starpulse.com, actrita Roselyn Sanchez a anuntat ca a renuntat sa prezinte concursul de frumusete Miss USA dupa remarcile jignitoare facute de magnatul Donald Trump la adresa mexicanilor, potrivit Agerpres.

Primarul de Bogota, capitala Columbiei, care a aplicat in luna martie pentru a gazdui Miss Univers 2015, a declarat marti ca a retras candidatura in urma "declaratiilor lipsite de respect" ale lui Donald Trump.

Intre timp, multi internauti columbieni ii cer actualei Miss Univers, columbiana Paulina Vega, sa renunte la coroana sa.

"Ca mexicanca, ma simt foarte jignita si suparata, ca intreaga lume", a scris pe contul sau de Twitter fosta Miss Univers mexicana Lupita Jones, actual director al concursului national de frumusete 'Nuestra Belleza Mexico'.

"Donald Trump a facut mult rau organizatiei", a deplans Lupita Jones, Miss Univers din 1991. "Acest lucru este foarte rusinos. Din cauza cuvintelor sale suntem pe punctul sa pierdem tot ce a reprezentat si aparat acest concurs de atatia ani, si anume o atmosfera de armonie si pace intre natiuni", a mai spus aceasta.

Retragerea acestor tari din America Latina este o lovitura pentru concurs pe un continent unde acesta ramane foarte popular, si, adesea, o sursa de mandrie nationala, comenteaza AFP.

In timpul declaratiei sale de lansare a candidaturii la investitura republicana in vederea alegerilor prezidentiale din 2016 facuta la 16 iunie, mogulul imobiliar Donald Trump, in varsta de 69 de ani, a spus ca "atunci cand Mexicul ne trimite oameni, el nu ne trimite cele mai bune elemente". "Ei (mexicanii) ii trimit pe cei care creeaza probleme. Acestia aduc cu ei droguri. Aduc crima. Sunt violatori", a spus Donald Trump.

Televisa, cel mai mare canal de televiziune de limba spaniola din lume, a anuntat, luni, ca i se pare "inacceptabil" sa continue relatiile comerciale cu Donald Trump. Univision, prima retea de canale hispanice din SUA, anuntase joia trecuta o masura similara, aminteste AFP.