NATO trebuie sa-si consolideze fortele navale pentru a raspunde la amenintarea tot mai mare reprezentata de indrazneala si agresivitatea Rusiei, au declarat comandanti ai Aliantei in cadrul unei conferinte la Londra, informeaza AFP.

Organizatia si-a concentrat recent eforturile asupra luptei maritime impotriva terorismului si a pirateriei, dar trebuie sa se pregateasca acum pentru a contraataca ambitiile militare ale Rusiei.

"Prezenta maritima internationala a Rusiei a crescut semnificativ in ultimii ani, mai ales de la izbucnirea crizei din Ucraina in 2014", a anuntat generalul Adrian Bradshaw, comandantul adjunct al NATO in Europa.

"Federatia Rusa a observat si probabil a colectat informatii privind unitatile navale ale NATO in Marea Baltica, Oceanul Atlantic, Marea Mediterana si Marea Neagra, folosind metode ce pot fi considerate agresive", a adaugat Bradshaw.

"Unul dintre aspectele pe care NATO trebuie sa se concentreze este protectia fortelor sale navale prin sprijin aerian", a declarat vice-amiralul Peter Hudson.

NATO pregateste lansarea celui mai mare exercitiu de dupa Razboiul Rece, care va avea loc intre 28 septembrie si 6 noiembrie in Italia, Spania si Portugalia.