Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat miercuri ca intentioneaza sa propuna facilitarea acordarii cetateniei ruse locuitorilor din Transnistria nascuti dupa 1991, deoarece lipsa unei astfel de prevederi ii determina pe acestia sa obtina cetatenia moldoveneasca, romana sau bulgara, informeaza Mediafax citand Itar Tass.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sper ca vom solicita in curand Dumei de Stat modificari necesare la legea cetateniei pentru ca locuitorii din Transnistria, care s-au nascut dupa 1991, sa se poata astepta la obtinerea cetateniei ruse", a declarat Rogozin in cadrul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri cu Guvernul desfasurata in Duma de Stat.

Lipsa unei astfel de prevederi in legislatia rusa ii impinge pe acesti oameni sa obtina cetatenia moldoveneasca, romana si bulgara, care le este acordata cu usurinta, a explicat vicepremierul rus.

"Noi consideram ca aceasta situatie este gresita", a adaugat el.

Romania a simplificat in 2009 procedurile de acordare a cetateniei pentru cetatenii Republicii Moldova, de atunci mii de moldoveni cerand si obtinand cetatenia romana.

Transnistria, regiune separatista din Republica Moldova cu o populatie predominant rusofona si rusofila, si-a proclamat independenta in anii '90, din cauza unor temeri ca aceasta se putea uni cu Romania, in urma prabusirii fostei Uniuni Sovietice.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, dintre care aproximativ 1.400 fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusesti din Transnistria, constituit in urma cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alti 400 de militari rusi fac parte din forta de mentinere a pacii, alaturi de militari moldoveni si transnistreni.

Republica Moldova considera insa ca stationarea militarilor rusi in regiunea transnistreana contravine Constitutiei moldovene si, din acest motiv, Chisinaul, OSCE, UE si SUA au cerut in repetate randuri retragerea lor.