Autoritatile cubaneze au anuntat miercuri ca ambasada sa de la Washington si cea americana de la Havana vor fi redeschise incepand cu 20 iulie, informeaza AFP. Redeschiderea ambasadelor reprezinta restabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari.

Intr-o scrisoare trimisa miercuri autoritatilor cubaneze, presedintele american a confirmat "decizia de a restabili relatiile diplomatice dintre cele doua tari si de a deschide misiunile diplomatice permanente din capitalele respective incepand cu data de 20 iulie 2015", a anuntat Ministerul de Externe cubanez intr-un comunicat de presa.

In decembrie, SUA si Cuba au anuntat planuri pentru reinnoirea relatiilor diplomatice dupa 54 de ani si au tinut de atunci discutii la nivel inalt in aceasta directie.

Administratia de la Havana a conditionat normalizarea relatiilor cu Statele Unite, decisa la sfarsitul anului 2014, de retragerea numelui Cubei de pe lista Departamentului de Stat american cu tarile acuzate de sustinerea terorismului. "Acuzatiile privind terorismul vor fi retrase pana la sfarsitul lunii mai si atunci vom putea numi ambasadorii", a spus Raul Castro.

Administratia Obama a anuntat in luna mai ca cel putin doua companii americane au primit marti aprobari pentru operarea de servicii de feribot intre Statele Unite si Cuba, marcand astfel reintroducerea curselor scoase la inceputul anilor 1960, dupa revolutia din Cuba care l-a adus la putere pe Fidel Castro.