Comitetul rus de ancheta a anuntat marti redeschiderea unui dosar din anii 1990 privind uciderea primarului unui oras din Siberia, suspectul principal fiind nimeni altul decat fostul oligarh si opozantul lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski, potrivit AFP.

"S-a decis redeschiderea anchetei privind uciderea, in 1998, a primarului (Vladimir Petuhov, n.r.) din Nefteiugansk", un oras din Siberia unde activa si o filiala a grupului petrolier Iukos, pe atunci in proprietatea lui Hodorkovski, potrivit unui comunicat al Comitetului de ancheta, organism insarcinat cu dosarele importante din Rusia.

"Potrivit informatiilor obtinute de Comitetul de ancheta, Mihail Hodorkovski ar fi putut comandat personal aceasta crima precum si un numar de alte crime grave", se arata in acest comunicat.

Avocatul lui Hodorkovski, Vadim Kliuvgant, a caracterizat acuzatiile drept "fanteziste".

Mihail Hodorkovski, in varsta de 52 de ani, a petrecut zece ani in inchisoare dupa arestarea sa in 2003, sub acuzatia de excrocherie la scara mare si evaziune fiscala.

Aflat in prezent in Elvetia, acesta a lansat in septembrie anul trecut miscarea Open Russia, care isi propune sa reuneasca fortele pro-europene din Rusia, in vederea alegerilor parlamentare din 2016. Acesta nu a exclus o candidatura la alegerile prezidentiale din 2018.

Grupul Iukos, dezmembrat dupa arestarea lui Hodorkovski, a fost vandut in mare parte catre Rosneft, societate modesta la acel moment, dar care a devenit astazi unul dintre primii producatori de hidrocarburi din lume.