Criza greceasca generata de intreruperea brutala a negocierilor cu creditorii internationali, decisa sambata de premierul Alexis Tsipras, a inceput sa isi arate efectele asupra vietii de zi cu zi a grecilor, dar acest lucru nu pare sa inhibe catusi de putin declaratiile populiste ale politicienilor.

Ambulante blocate din cauza lipsei de carburantFoto: Captura iefimerida.gr

Iata mai jos cateva exemple punctuale, extrase din presa greceasca:

1. Ambulantele se confruntau cu probleme de alimentare cu combustibil in mai multe regiuni ale tarii, in dimineata zilei de marti, din cauza ca benzinariile nu au combustibil.

2. Primarul zonei Markopoulo - Mesogaia (Attica de Est) a decis ca autobuzele sa circule la interval de o ora, fata de intervalul normal de 30 de minute, avand in vedere problemele in aprovizionarea cu carburanti.

3. In plina criza, ministrul Educatiei, Aristides Baltas, a anuntat ca doreste sa angajeze 943 de administratori in universitati

4. Pentru prima data in istoria Greciei, fondul de pensie pentru profesiile independente (OAEE) a anuntat ca va plati doar jumatate din pensii. Pensionarii pot incasa cu cardul doar 60 de euro pe zi sau 120 de euro / saptamana de la ghiseu

5. Unul dintre marii sustinatori ai revenirii la drahma, deputatul Syriza Kostas Lapavitsas, vede o stabilizare a situatiei din banci si sustine ca grecii se vor obisnui cu cozile.

"Deja exista controale in banci, exista deja o stabilizare a situatiei. In zilele urmatoare situatia se va stabiliza, lumea se va obisnui cu aceasta situatie, pentru moment", a pledat acesta, cerand totodata grecilor sa voteze Nu la referendumul de duminica.

6. Europarlamentarul Syriza Kostas Hrysogonos i-a transmis o scrisoare premierului Tsipras, inca din 19 martie 2015, in care il avertiza "cu mare regret" ca prin tacticile si deciziile adoptate risca sa transforme Grecia "in ceva putin mai rau decat Zimbabwe"

7. 11 sefi de stat si de guvern membri ai aliantei transnationale ALBA-TCP si-au exprimat sustinerea pentru poporul si guvernul grec condamnand "atacul asimetric" impotriva adevaratei democratii si a drepturilor omului in Grecia. Printre ele: Venezuela, Antigua, Bolivia, Equador, Grenada e...

7. Bordul Asociatiei Architectilor Greci (TEE) a fost blocat in birou, pentru ca membrii doreau sa recomande sa se voteze DA la referendum

8. Ryan Air a anuntat ca nu mai accepta plata cu carduri pentru clientii greci

9. Parlamentarul Syriza Stathis Leotsakos: "Bani sunt hartie, se mai gaseste. Demnitatea nu se cumpara. Nu voi ipoteca viitorul tarii".

Intrebat de unde vor fi gasiti bani in cazul in care la referendum prevaleaza Nu-ul, Leotsakos a raspuns ca "in viata nu sunt impasuri, exista doar vointa de a avansa".