Politia turca a creat, duminica, un curcubeu, simbol recunoscut al comunitatii gay, in timp ce incerca sa disperseze cu tunuri de apa participantii la parada Gay Pride din Istanbul, potrivit The Independent. Veridicitatea imaginii curcubeului de la parada Gay Pride nu a putut sa fie verificata de jurnalistii de la The Independent. Aceasta a fost viralizata pe retelele sociale din Turcia, fiind vizualizata de peste 1,5 milioane de ori.

Curcubeu la IstanbulFoto: Hotnews

Autoritatile din Istanbul au folosit, duminica, tunuri de apa si pistoale cu bile de cauciuc pentru a dispersa participantii la parada Gay Pride de pe bulevardul Independentei din Istanbul. Un martor a surprins imaginea unui curcubeu format de tunurile de apa indreptate spre manifestanti, potrivit The Independent.

Un utilizator turc al Twitter a postat ca “In timp ce politia reactioneaza cu tunuri de apa. Karma reactioneaza cu un curcubeu”, cometand astfel crearea unui curcubeu, simbol al comunitatii gay, de catre tunurile de apa indreptate spre participantii Gay Pride.

Curcubeu la Istanbul, din alt unghi

Curcubeu la Istanbul, din alt unghi

Foto: Twitter

Organizatorii paradei Gay Pride din Istanbul au postat pe Twitter ca nu au primit autorizatie din partea autoritatilor locale, evenimentul de celebrare a homosexualitatii ar fi coincis cu sfanta luna a Ramadanului, potrivit Reuters.

Evenimentul s-a desfasurat insa fara probleme in anii anteriori, chiar in timpul Ramadanului. Potrivit AFP, politia a luat masuri impotriva multimii adunate la Gay Pride atunci cand particpantii au strigat lozinci impotriva presedintelui Recep Erdogan.

Protestatarii pro-guvernamentali au atacat jurnalistii straini prezenti la exeniment, inclusiv un reprezentat al agentiei de presa AFP, potrivit The Telegraph.

O jurnalista AFP a declarat ca a fost agresat de politia turca atunci cand incerca sa filmeze utilizarea tunurilor de apa impotriva participantilor la parada Gay Pride.

Homosexualitatea nu este interzisa prin lege in Turcia, insa homofobia ramane o problema raspandita in tara majoritar musulmana. Potrivit Reuters, presedintele Erdogan si partidul aflat la putere au fost adeseori criticati pentru lipsa de interes fata de drepturile minoritatilor. Autoritatile turce s-au aratat intolerante fata de orice forma de disidenta.

Parada Gay Pride din Istanbul este cea mai mare celebrare a homosexualitatii din lumea musulmana.