Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a facut Atenei o oferta de ultima ora intr-o incercare de a ajunge la un acord de salvare inainte de termenul - limita de marti, au declarat Reuters surse UE si din guvernul grec. Cele doua parti comunica frenetic, dar o intelegere pare foarte departe. Ministrul de finante grec a anuntat clar ca nu va plati rata catre FMI scadenta azi.

Tsipras, intre presiunea Syriza si cea a creditorilor internationaliFoto: Agerpres/AP
  • Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor din Grecia:

1:22 Grecia a intrat in incetare de plati dupa ce nu s-ia onorat datoria de 1,5 miliarde de euro, a anuntat institutia de la Washington.

23:36 Agentia Fitch a anuntat marti ca a scazut ratingul Greciei la "CC", scrie AFP. Cu o zi in urma, ratingul tarii fusese degradat la "CCC-" de Standard and Poor's.

23.15Grecia a solicitat FMI amanarea rambursarii datoriei de 1,5 miliarde de euro pentru luna noiembrie

Vicepremierul grec Ioannis Dragasakis a declarat marti seara televiziunii de stat ERT ca Grecia a solicitat Fondului Monetar International amanarea rambursarii datoriei de 1,5 miliarde de euro scadenta miercuri.

"Am depus la FMI o cerere pentru amanarea platii pana pentru luna noiembrie", a anuntat Dragasakis.

Grecia foloseste astfel o dispozitie a chartei FMI care permite "la cererea unui stat membru" si fara vot sa amane data rambursarii in limita de 3 - 5 ani, ceea ce corespunde duratei de viata a creditelor sale.

Acesta posibilitate a fost utilizata in doua randuri in istoria FMI, de fiecare data in 1992 si pentru doua tari sarace: Nicaragua si Guyana, fosta Guyana britanica.

Tara ar scapa astfel de o situatie exceptionala si deloc de invidiat: de a deveni prima tara industrializata care nu isi poate onora obligatiile fata de FMI, ceea ce ar putea avea drept consecinta privarea imediata de acces la resursele institutiei.

La randul sau, FMI ar evita afectarea reputatiei si credibilitatii viitoarelor sale planuri de ajutor.

23.00 Grecia a propus suspendarea referendumului planificat duminica in cazul in care negocierile cu Uniunea Europeana se reiau, a declarat marti premierul maltez Jospeh Muscat.

21.30 Zona euro refuza o prelungire a programului de ajutor, anunta ministrul slovac de finante

Potrivit unei surse guvernamentale de la Atena, citata de AFP, Eurogrupul se va reuni din nou, prin teleconferinta, miercuri dimineata, pentru a analiza propunerile grecilor. "Eurogrupul tocmai s-a incheiat. Vom continua maine dimineata, pentru ca ministrii de finante sa analizeze propunerile gruvernului grec", a declarat sursa.

21.20 Teleconferinta ministrilor de finante din zona euro s-a incheiat. Ministrul finlandez Alex Stubb a scris pe Twitter un mesaj in care sugereaza ca cererea Greciei privind prelungerea pentru inca o perioada de timp a actualul program de ajutor nu va fi acceptata - The Guardian

20.55 Cel putin 20.000 de persoane manifesteaza la Atena in favoarea unui vot "Da" la referendum, potrivit politiei (AFP)

20.35 Mii de manifestanti pro-euro au iesit in Piata Syntagma din Atena, in pofida ploii, pentru a sustine votul "Da" la referendum - The Guardian

"Trebuie sa ramanem in Europa, este foarte important sa facem noi reforme economice si sa luam urgent masuri de austeritate", a declarat un manifestant.

O alta sustinatoare pro-euro declara ca se teme de impactul unui vot "Nu" duminica. Pe langa impactul economic al parasirii UE, ea este ingrijorata ca "procese nedemocratice" ar putea avea loc in Grecia: "Doar in interiorul Uniunii Europene procesele democratice legale sunt garantate pentru noi".

19.20 Nu exista "nicio sansa" ca ministrii de finante din zona euro sa decida eliberarea unor fonduri pentru ca Grecia sa poata plati transa datorata FMI, ce trebuie achitata pana la miezul noptii, a declarat un oficial din Eurozona.

Intrebat de Reuters daca ministrii, care urmeaza sa aiba o teleconferinta de urgenta la ora 20.00 pe tema cererii Greciei privind o prelungire a programului de ajutor, ar putea conveni deblocarea unor bani suficienti pentru a fi efectuata plata catre FMI, oficialul a raspuns: "In niciun caz". Alta sursa apropiata situatiei a declarat de asemenea ca nu se punea problema unei deblocari imediate de fonduri.

19.10 A fost lansat site-ul referendumului de duminica - referendum2015gov.gr. In mod predictibil, acesta a devenit deja inaccesibil din cauza traficului.

18.20 Angela Merkel a spus in Parlamentul german ca guvernul sau nu va lua in calcul noua cerere din partea Greciei pana cand nu se consuma referendumul de duminica - Reuters

18.05 Spiegel: Merkel a facut Greciei o propunere cu mari concesii, dar colegii sai de partid au considerat-o un afront

18.00 Grecia a cerut creditorilor sa prelungeasca actualul program de ajutor "pentru o perioada scurta de timp", pentru a evita un default tehnic pana cand un nou pachet de imprumut este vigoare, potrivit scrisorii trimise de premierul grec Alexis Tsipras, publicata de site-ul de stiri Politico

17.52 Veziaiciscrisoarea trimisa de Grecia Eurogrupului, in care cere o noua intelegere, pe doi ani.

17.35 Teleconferinta al Eurogrupului la ora 17.00 GMT (20.00, ora Romaniei) pentru a discuta propunerea Greciei, anunta seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. "Teleconferinta extraordinara a Eurogrupului in seara aceasta, la 19.00, ora Bruxellesului, pentru a discuta cererea oficiala a guvernului grec primita in aceasta dupa-amiaza", a scris el pe contul sau de Twitter.

17.23Angela Merkel a spus parlamentarilor germani ca nu se asteapta la noi progrese marti, parand sa distruga astfel sperantele pentru o intelegere de ultima ora - Reuters

17.20 Liderul opozitiei din Grecia a avertizat ca votul de duminica la referendum va fi unul pentru viitorul tarii in Europa si ca salariile si pensiile vor fi amenintate daca cetatenii vor respinge planul de salvare. "Intrebarea la referendum este acum "da" sau "nu" pentru euro si Europa. Asta au indicat toti liderii Europei", a spus fostul premier Antonis Samaras, lider al partidului de centru-dreapta Noua Democratie. "Un "nu" ar insemna ca pensiile si salariile din sectorul public si privat nu vor fi platite", a mai spus el.

17.17Grecia a trimis creditorilor sai o noua propunere pentru a primi ajutor financiar cerand o “restructurare paralela” a datoriei, a anuntat biroul premierului Alexis Tsipras. “Guvernul grec a propus azi o intelegere pe doi ani cu ESM (Mecanismul de Stabilitate European) pentru a-si acoperi integral nevoile financiare si restructurare paralela a datoriei”, a informat executivul elen intr-un comunicat.

15.57: Ziarul de stanga Ta Nea confirma ca mai multi ministri pun presiune pe premierul Tsipras sa accepte oferta lui Juncker. Probleme in Syriza?

15.45: Ministrul german de Finante e impotriva trendului: Wolfgang Schaeuble le-ar fi spus parlamentarilor germani ca un NU la referendum nu inseamna iesirea Greciei din zona Euro (Bloomberg, pe surse)

15.30Kathimerini scrie ca Tsipras reconsidera refuzul fata de oferta lui Junker. Potrivit cotidianului grec inchiderea bancilor si expirarea programului de salvare i-au determinat pe unii din ministrii acestuia sa-i ceara sa accepte oferta lui Junker. Sursele citate de Kathimerini au spus ca premierul elen a informat deja Comisia Europena ca examineaza propunerea.

15.04 Angela Merkel a linistit sperantele pentru o intelegere de ultima ora cu Grecia, declarand ca nu are cunostinta de o noua oferta din partea presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker - Reuters

14.37 The Guardian scrie ca premierul Tsipras va merge la Bruxelles in seara aceasta pentru a discuta cu reprezentantii UE

14.18Varoufakis: Grecia nu-si va plati rata de 1,6 mld. euro catre FMI datorata marti, dar Atena inca spera la o intelegere de ultima ora in privinta planului de ajutorare

14.15 Euclid Tsakalotos, negociatorul sef al partii elene a spus ca daca Grecia primeste o oferta pe care n-o poate refuza, atunci va reconsidera organizarea referendumului

13.45: Desfasurarea evenimentelor aminteste de hit-ul Ozone (Eu iti scriu atit de des, nu-mi raspunzi la SMS): Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a confirmat intr-o conferinta ca Juncker a facut ieri noapte o oferta pentru Grecia, dar premierul Tsipras nu a dat nici un raspuns.

13.30: Danuta Huebner, presedintele Comisiei pentru afaceri constituționale din Parlamentul European, scrie pe Twitter ca "iesirea unui stat membru din Zona Euro fara o iesire din UE este de neconceput din punct de vedere legal"

13.28Fostul sef al fiscului elen, acum parlamentar de Opozitie la Atena, Harry Theoharis, a scris pe Twitter marti ca exista deja o echipa de functionari ce lucreaza la introducerea drahmei, fosta moneda a Greciei. Guvernul a replicat cu un comunicat in care spune ca declaratia este "un monument de iresponsabilitate".

12.56: O sursa din Syriza a declarat pentru The Guardian ca intre Atena si Bruxelles are loc o adevarata "orgie de intalniri", cu Franta pe post de broker, care ar putea duce la o intelegere de ultim moment. Bursele au parasit zona scaderilor abrupte pe fondul acestor zvonuri optimiste

12.34 Cotidianul grec Kathimerini scrie ca premierul Alexis Tsipras a transmis Bruxelles-ului ca ia in considerare ultima oferta de ajutor venita din partea lui Jean-Claude Junker

12.19Gasirea unei solutii pentru criza greaca a datoriilor nu este o problema pentru Rusia, ci pentru Atena si creditorii sai, a declarat intr-o conferinta de presa Dmitry Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.

11.25: Intra Grecia in incapacitate de plata daca nu plateste transa de azi (1,6 miliarde euro) catre FMI? Analisti citati de Guardian spun ca mai degraba nu

11.21: Pensionarii greci care nu au carduri pot retrage doar 120 de euro de la casieriile bancilor deschise, transmite Protothema, insotind articolul cu fotografii ale batranilor ce asteapta resemnati in fata sediilor inchise ale bancilor

11.20Puterea de cumparare a grecilor va scadea cu 40% daca Grecia va reveni la drahma, avertizeaza marti analisti citati de Bloomberg. "Initial vor avea loc vanzari masive care vor duce la o depreciere de 30%-40% fata de dolar. Vom inregistra noi minime record pentru drahma", a declarat Neil Jones, director de vanzari la Mizuho Bank in Londra. (Mediafax)

10.40 Actiunile europene au scazut si marti, principalii indici de pe continent coborand cu 0,5-1%. Indicele pan-european FTSEurofirst coborase la ora 10.39 ora Romaniei cu 0,94%, pana la 1,515.9 puncte, dupa ce luni mai pierduse 2,8%.

10.03 Grecia va redeschide 1.000 de sucursale bancare de miercuri pana la sfarsitul saptamanii pentru a deservi pensionarii care nu folosesc carduri bancare, a anuntat ministerul de finante.

Conform ofertei lui Junker, premierul grec Alexis Tsipras ar trebui sa-si trimita acceptul scris pana marti astfel incat sa ramana timp pentru o intalnire a Eurogrupului si sa fie de acord sa faca si el campanie in favoarea acordului in cadrul referendumului de pe 5 iulie.

Totusi, sunt sanse mici ca Tsipras sa se razgandeasca dupa ce a spus in mod repetat ca respinge acordul de salvare, pe care l-a calificat ca pe o - umilire pentru Grecia.

Un oficial din cadrul guvernului grec a declarat ca a ascultat cu interes ce s-a propus dar a spus ca "Alexis Tsipras va vota NU duminica".

Propunerea lui Junker este ca Tsipras sa trimita acordul scris fata de versiunea creditorilor publicata duminica, alaturi de promisiunea de a face campanie pentru ca acestea sa fie acceptate lam referendumul planificat sa aiba loc pe 5 iulie.