Premierul elen, Alexis Tsipras, a afirmat luni seara ca referendumul pe care il organizeaza duminica reprezinta pentru greci o modalitate de a fi "mai bine inarmati pentru continuarea negocierilor" cu creditorii, potrivit AFP.

"Optiunea noastra este sa ramanem in zona euro (...), mesajul (catre creditori) este ca guvernul grec va continua sa se afle la masa negocierilor a doua zi dupa referendum", a declarat Alexis Tsipras in cursul unui interviu de o ora la postul national de televiziune Ert, potrivit Agerpres.

El a raspuns "la tentativa de intimidare", in opinia sa, din partea liderilor europeni care, luni dimineata, au atras atentia ca "nu" la referendum inseamna "iesirea Greciei din zona euro".

Pentru Alexis Tsipras, daca votul negativ va castiga, aceasta va insemna ca guvernul va fi "mai bine inarmat pentru a negocia cu creditorii" si a tempera masurile dure de austeritate.

Cu cateva ore mai devreme, cancelarul german, Angela Merkel, afirmase ca, daca guvernul elen va solicita reluarea negocierilor, "evident, nu ne vom opune".

"Referendumul trebuie sa conduca la continuarea negocierilor (...), obiectivul nostru este ca el sa permita sa fim mai bine inarmati pentru continuarea negocierilor", a declarat Alexis Tsipras, subliniind ca, daca votul pozitiv va castiga, nu va mai ramane premier cu orice pret.

"Nu sunt un prim-ministru care sa raman in functie de ninge sau de ploua", a raspuns la o intrebare despre eventuala sa demisie, dupa ce a dat asigurari ca "vom respecta verdictul poporului grec".

El a confirmat implicit ca plata celor 1,5 miliarde de euro catre FMI, prevazuta pentru marti, nu va fi efectuata de tara sa, ale carei banci "au fost sufocate".

"Este posibil ca, dupa ce au sufocat bancile, creditorii sa astepte plata catre FMI ?", s-a intrebat Alexis Tsipras. El a adaugat totusi ca, "imediat ce se hotarasc sa renunte la sufocare, vor fi platiti".

In pline discutii cu creditorii, premierul elen a creat surpriza in noaptea de vineri anuntand organizarea unui referendum asupra acceptarii masurilor de austeritate propuse de creditori vizand, in opinia lor, redresarea economiei tarii.