PLDM si PD invita liberalii la negocieri privind formarea unei coalitii majoritare in Parlament, dar si pentru instituirea unor aliante la nivel local, a anuntat luni dupa-amiaza liderul PLDM, Vlad Filat, dupa o intalnire cu reprezentantii PD la sediul liberal-democratilor, potrivit Jurnal.md. Anuntul vine dupa ce Dorin Chirtoaca, candidatul liberalilor, a castigat, duminica, un nou mandat de primar al Chisinaului. Dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cele trei partide pro-europene - PLDM PD si PL - au negociat mai bine de doua luni crearea unei coalitii, dar nu au putut putea ajunge la un numitor comun. Dupa aceste negocieri fara succes, PLDM si PD au anuntat ca formeaza o coalitie minoritara, insa in tot acest timp s-a vorbit despre faptul ca, de fapt, coalitia minoritata PLDM-PD ar exista cu suportul tacit al Partidului Comunistilor (PCRM).

"Urmeaza doua exercitii importante: crearea unei coalitii pro-europene la nivel central si national, Am convenit astazi sa lansam invitatia publica pentru colegii din PL. Negocierile vor fi bazate pe principiul transparentei. Invitam nu la negocieri de dragul negocierilor, dar pentru a crea o coalitie majoritara, in rezultat pentru a avea un Guvern puternic", a declarat Vlad Filat.

Liderul PLDM a precizat ca negocierile vor incepe imediat ce liberalii vor accepta invitatia. "Invitatia a fost lansata. Negocierile trebuie sa fie pornite cat mai rapid. Timp nu avem pentru discutii lungi, nici situatie pentru mofturi politice", a declarat si liderul PD, Marian Lupu.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a anuntat luni ca a primit mesaje de la cele doua partide cu invitatia de a se intalni si a discuta despre participarea liberalilor in cadrul negocierilor de formare a unei majoritati parlamentare. Ghimpu a precizat ca liberalii vor lua o decizie in acest sens pana la finalul saptamanii.