Procurorul general al Egiptului a fost murit in urma unui atentat cu masina capcana care a vizat luni convoiul sau, in Cairo, anunta Reuters.

"A murit", a declarat ministrul Justitiei, la spitalul unde procurorul a fost transportat.

Un alt ministru a confirmat acest anunt.

Judecatorii par sa fi devenit tinte predilecte ale militantilor islamisti care se opun presedintelui Abdel Fattah al-Sisi, pe fondul sentintelor foarte dure impuse membrilor miscarii Fratia Musulmana, acum interzisa.

Adjunctul procurorului general Zakariya Abdel Aziz a afirmat ca atacul a fost o tentativa de asasinare a lui Hisham Barakat, dupa ce o masina a explodat chiar in momentul in care acesta parasea locuinta sa, pentru a se indrepta spre birou.

O grupare putin cunoscuta, "Giza Popular Resistance", a revendicat pe pagina sa de Facebook atacul.

Surse din serviciile de securitate si judiciare au declarat ca masina capcana a intrat in convoiul lui Barakat atunci cand acesta pleca de acasa. Doi politisti si doi civili au fost de asemenea raniti.

Martori oculari spun ca explozia a fost puternica si a spart geamurile din vecinatate.

Si biroul lui Barakat a fost tinta unui atac, in acest an, dupa ce o bomba a explodat in apropierea Inaltei Curti din centrul capitalei Cairo, ucigand doua persoane.

Egiptul se confrunta cu o miscare de insurgenta care isi are originea in peninsula Sinai si in urma careia sute de politisti si soldati au fost ucisi dupa ce armata l-a alunga de la putere pe presedintele islamist Mohamed Mursi, in urma protestelor masive ale populatiei din 2013.

Cea mai activa grupare este Provincia Sinai Province, care a jurat credinta gruparii teroriste Statul Islamic.

O inregistrare video intitulata "Eliminati judecatorii" a fost publicata duminica de aceasta grupare, fiind prezentati mai multi barbati care dechid focul impotriva unei masini despre care se afirma ca transporta magistrati.

In mai, trei judecatori au fost impuscati mortal in nordul peninsulei Sinai, in orasul al-Arish.