Primarul in functie Dorin Chirtoacă a câștigat un nou mandat de primar al Chisinaului, cel de-al treilea, invingand-o, duminica, in turul al doilea al alegerilor locale, pe contracandidata sa pro-rusa, Zinaida Greceanîi, arata rezultatele date publicitatii dupa prelucrarea in proportie de 100% a proceselor verbale, anunta Unimedia. Chirtoaca (Partidul Liberal) a castigat cu 53,54%, fata de 46,46%, cat a obtinut candidata Partidului Socialistilor, Zinaida Greceanîi. Politician pro-european, Dorin Chirtoaca este primar al Chisinaului din anul 2007 si se afla in fata celui de-al treilea mandat.

Dorin ChirtoacaFoto: Agerpres

La Chişinău, votul din 28 iunie a reprezentat de fapt o bătălie între est şi vest, fiind unul geopolitic, si era de asteptat ca electoratul pro-european sa se mobilizeze să ajungă la vot într-un număr mai mare decât pro-ruşii, explica Dan Dungaciu, analist specializat în situaţia din Republica Moldova, intr-un material Hotnews.ro publicat pe data de 17 iunie si intitulat "Harta detaliata a alegerilor din Republica Moldova. Marea miza a votului: spre Rusia sau spre UE".

Presa internationala a comentat, inaintea scrutinului local, ca Republica Moldova alege intre Europa si Rusia. Agentia de stiri Associated Press a scris ca alegerile de duminica erau considerate un test: daca fosta republica sovietica se va apropia de Uniunea Europeana sau va opta pentru relatii mai stranse cu Rusia.

Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate in urma cu doua saptamani de catre premierul Chiril Gaburici si in contextul crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Analistii politici considera ca de rezultatele alegerilor locale de duminica ar putea depinde si viitoarea coalitie majoritara de la Chisinau, in favoarea careia s-au pronuntat cele doua partide din actuala alianta minoritara aflata la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a prezentat demisia.

Dorin Chirtoaca castigase si primul tur al alegerilor locale, din 14 iunie, cu 37,52% din voturi, devansand-o pe Zinaida Greceanii, care a obtinut atunci 35,68%.

Peste 1,8 milioane de alegatori moldoveni au fost asteptati la urne duminica, in cel de-al doilea tur al scrutinului local. Turul doi al alegerilor locale s-a desfasurat in 457 de localitati din Republica Moldova, fiind deschise 1.420 de birouri electorale. In total au fost tiparite 1.933.832 de buletine, aproape de sapte ori mai putine decat in primul tur.

Partidele pro-europene au câştigat primul tur de scrutin din cadrul alegerilor locale generale dîn Republica Moldova, reuşind să obtină semnificativ mai multe mandate de primar şi consilieri raionali decat partidele cu simpatii pro-ruse. În schimb, formaţiunile pro-ruse au obtinut majoritatea mandatelor de consilieri muncipali şi mai multe funcţii de primar în centrele urbane importante, cum ar fi Bălţi şi Orhei. În cel de-al doilea tur de scrutin, cea mai importanta lupta electorala s-a dat la Chisinau, unde diferenţa dintre candidatul Partidului Liberal Dorin Chirtoaca, primarul in functie, şi Zinaida Greceanîi, reprezentanta socialistiilor din Republica Moldova, era de mai puţin de 2 procente dupa primul tur.