Suedia trebuie sa se concentreze asupra femeilor pentru a combate terorismul la nivel global, a declarat Hans Brun, un expert suedez pe probleme de terorism, relateaza site-ul TheLocal.se, citat de Mediafax.

Brun a declarat sambata pentru agentia de stiri suedeza TT ca razboiul impotriva terorismului nu se desfasoara pe un teren geografic, ca in cazul razboaielor conventionale, ci in mintile oamenilor.

"Trebuie luptat impotriva ideologiei, iar in acest razboi trebuie sa ne concentram in primul rand pe femei", a afirmat expertul.

Oferindu-le femeilor vulnerabile din Orientul Mijlociu si Africa educatie si asistenta medicala, ele pot fi ajutate sa preia controlul asupra propriilor vieti. "Cei care isi controleaza vietile nu devin atacatori sinucigasi", a apreciat Brun.

"Statele Unite si Europa trebuie sa abordeze acest aspect, iar Suedia ar putea conduce eforturile. Dar nu se fac destule eforturi", a adaugat el.

Fostul lider al partidului Social-Democrat Mona Sahlin, in prezent coordonator national impotriva extremismului violent, este de acord cu aceasta opinie.

"Femeile sunt esentiale in prevenirea radicalizarii. Mamele isi pot impiedica copiii sa plece la lupta alaturi de organizatii teroriste", a afirmat ea.

Sahlin a subliniat ca Guvernul suedez nu depune suficiente eforturi pentru a ajuta aceste mame. "O modalitate de a rezolva problema ar fi infiintarea unei linii telefonice disponibile in mai multe limbi", a precizat ea, adaugand ca mamele ar putea cere sfaturi daca se tem ca copiii lor se radicalizeaza.

Ministrul de Interne, Anders Ygeman, afirma ca se fac eforturi indreptate spre femei si familii, dar considera ca personalul responsabil are nevoie de mai multa instruire.

La sfarsitul verii, Parlamentul suedez va dezbate o noua strategie nationala impotriva terorismului. Strategia prevede noi masuri de prevenire a radicalizarii si recrutarii desfasurate de organizatiile teroriste.