Yassin Salhi, principalul suspect in atentatul comis vineri in apropiere de Lyon, in Franta, a intrat in vizorul serviciilor secrete pentru legaturile sale cu miscarea salafista, dar acest tata a trei copii parea un musulman absolut normal si avea un cazier virgin, potrivit AFP.

Nascut la Pontarlier, in apropiere de granita elvetiana, dintr-un tata de origine algeriana si o mama de origine marocana, suspectul fusese reperat de autoritati in anii 2005-2006, cand frecventa un grup de persoane adepte ale islamului radical, fara insa a face prozelitism, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Instalat de cateva luni la Saint-Priest, in suburbiile Lyonului, se angajase la firma de transport.

Facea "livrari (...) carti, comenzi, lucruri de acest gen", a explicat sotia sa, la radio Europe 1, inainte de a fi si ea arestata, vineri.

"Suntem musulmani normali, sarbatoream ramadanul. Normali. Avem trei copii, o viata normala de familie", a rezumat ea, afirmand ca nu intelege de ce sotul sau a recurs la acest atac.

"Era un lupt deghizat in piele de miel", a afirmat un coleg de munca al sau, Abdel Karim.

"Imi vorbise deja de Daesh, dar nu pentru a ma amesteca in ceva ci pentru a-mi cere parerea. Cand i-am spus ce cred, incepand din acea zi, a fost doar 'Salut, La revedere'".

Potrivit acestui coleg, "era cineva si misterios, si foarte calm in acelasi timp. Nu era cineva care sa isi impuna pararile, statea in coltul lui. Cand i se vorbea, raspundea politicos".

Yassin Salhi "era un pusti calm, nu era un tip nervos", spune seful moscheii din orasul sau natal Pontarlier, Nacer Benyahia. "Era o placere sa-l ai in moschee, era foarte agreabil", isi aminteste Benyahia, "foarte socat" de vestea atentatului.

Potrivit acestuia, Yassin Salhi era inca un adolescent cand si-a pierdut tatal. Mama sa "a vandut casa din Pontarlier inainte de a pleca", dar imamul nu stie spre ce destinatie.

"Musulmani normali"

"Era singur, era probabil tinta ideala pentru radicalii care isi aleg prada", spune acest lider religios.

Tanarul a parasit Pontarlier pentru Besancon, la circa 60 de kilometri, unde s-a instalat cu sotia si copiii sai.

In 2013, este din nou reperat de serviciile speciale deoarece frecventa indivizi suspectati de legaturi cu islamul radical.

Purta djellaba si barba, ceea ce lasa sa se creada ca era apropiat de mediile salafiste, ca numerosi alti tineri.

Dar, in afara de aparenta vestimentara, nu a starnit suspiciuni.

La finele lui 2014, Yassin Salhi a parasit regiunea cu familia sa pentru a se instala la Saint-Priest, intr-un apartament situat la primul etaj al unui imobil social.

Vecinii descriu o "familie discreta", care ducea o viata linistita.

"Copiii lor se jucau cu ai mei, sunt perfect normali si blanzi", spune o vecina, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

"Nu vorbea cu nimeni. Spunea doar 'buna ziua, buna seara'", povesteste un alt vecin.

Un tanar spune ca nu l-a vazut niciodata pe Yassin Salhi la moscheea din Saint-Priest.