Curtea Suprema a Statelor Unite a legalizat, vineri, casatoriile homosexuale in intreaga tara, anunta AFP.

GayFestFoto: HotNews / DP

Intr-o decizie istorica, cea mai inalta jurisdictie a tarii a stabilit ca Constitutia americana impune unui stat sa oficieze si sa recunoasca mariajul intre doua persoane de acelasi sex.

La numai doi ani dupa ce a decretat ca mariajul nu este rezervat doar cuplurilor heterosexuale, Curtea Suprema a decis ca cele 14 state americane care refuza in prezent sa uneasca doua persoane de acelasi sex trebuie nu doar sa le casatoreasca, ci si sa le recunoasca mariajul daca acesta a fost oficiat in alte state.

In numele egalitatii tuturor in fata legii, "cel de-al 14 Amendament impune unui stat sa oficieze un mariaj intre doua persoane de acelasi sex", a scris judecatorul Anthony Kennedy, exprimandu-se in numele majoritatii de la Curtea Suprema.

"Dreptul la casatorie este fundamental", a subliniat el.

Judecatorul conservator si-a adaugat votul sau la cele ale celor patru judecatori progresisti de la inalta Curte, pentru a permite gay-ilor si lesbienelor sa se casatoreasca peste tot in Statele Unite.

Presedintele Curtii Supreme, John Roberts, s-a opus, precum si ceilalti trei judecatori conservatori.

Barack Obama: Legalizarea casatoriilor homosexuale, o "etapa majora" spre egalitate; o victorie pentru America

Presedintele american Barack Obama a salutat decizia Curtii Supreme de a legaliza casatoriile homosexuale in toate cele 50 de state din SUA, evocand o "etapa majora" spre egalitate, scrie AFP.

"Astazi s-a marcat o etapa majora in drumul nostru spre egalitate. Cuplurile de homosexuali si de lesbiene au acum dreptul de a se casatori, la fel ca toti ceilalti", a scris Obama pe Twitter.

Conturile de Twitter si Facebook ale Casei Albe si-au schimbat cu aceasta ocazie logourile in culorile curcubeului.

Intr-o declaratie sustinuta ulterior in fata presei, la Casa Alba, presedintele Obama a afirmat ca aceasta decizie reprezinta o victorie pentru sustinatorii casatoriilor gay care "au petrecut ani, chiar decenii, lucrand si rugandu-se ca aceasta schimbare sa aiba loc".

"Iar aceasta decizie este o victorie pentru America", a mai spus el.