Cinci persoane au fost retinute in Republica Moldova, dupa ce un barbat a rezervat 32 de locuri intr-un avion pe ruta Chisinau-Istanbul pentru a incerca sa exporte ilegal o tona de chihlimbar, relateaza presa moldoveana, citata de Mediafax.

Un administrator al unei firme de transport a rezervat 32 de locuri pentru cursa aeriana Chisinau-Istanbul pentru a transporta aproximativ o tona de pietre semipretioase de chihlimbar. Acesta a fost retinut pentru 72 de ore si a fost plasat in izolatorul de urmarire penala al Centrului National Anticoruptie (CNA), iar incarcatura a fost confiscata.

In total, cinci persoane implicate in schema ilegala de export a pietrelor semipretioase de chihlimbar au fost plasate in izolatorul de urmarire penala al CNA, au anuntat vineri reprezentantii institutiei in cadrul unui briefing de presa.

Potrivit reprezentantului CNA Oleg Crasmaru, activitatea gruparii era supravegheata de functionari de rang inalt, a caror identitate urmeaza sa fie stabilita.

CNA a precizat ca marfa era insotita de documente vamale care contineau date false privind natura bunurilor si asigurarea regimului de verificare vamala. De asemenea, s-a depistat ca in aceasta schema erau implicati mai multi agenti economici, persoane fizice, dar si functionari din cadrul Aeroportului International Chisinau responsabili de verificarea marfurilor.

Reprezentantii CNA au mentionat ca tona de chihlimbar este cea mai mare captura depistata pe teritoriul Republicii Moldova, iar marfa era transportata din Ucraina si urma sa ajunga in China.

Autoritatile moldovene au afirmat ca au mai existat alte cazuri similare, fiind vorba in total de circa 7 tone de chihlimbar care au tranzitat Republica Moldova si au ajuns partial la destinatarul final. In acest context, angajatii Centrului National Anticoruptie au adaugat ca urmeaza sa stabileasca asemanarile dintre aceste cazuri.

Conform unor estimari preliminare, valoarea de piata a unui kilogram de chihlimbar poate varia intre 1.500 si 4.000 de dolari.